Sabiedrība
2020. gada 14. janvāris, 15:10

Ārsti aicina ministrus un domniekus aizliegt Rīgā pārdot alkoholu un tabaku skolēnu dziesmu un deju svētku laikā

Jauns.lv / LETA

Latvijas Ārstu biedrības viceprezidents Anesteziologs, reanimatologs Roberts Fūrmanis kopā ar virkni Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas un Rīgas Stradiņa universitātes slimnīcas ārstiem un profesoriem sagatavojis vēstuli Latvijas Ministru kabinetam un Rīgas domes deputātiem, paužot priekšlikumu Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā no 6. līdz 12. jūlijam Rīgā aizliegt alkoholisko dzērienu un tabakas, tai skaitā jaunieviesto izstrādājumu, mazumtirdzniecību.

Ārstu un profesoru kopīgi sagatavotajā vēstulē tiek teikts: 

"Mēs - Latvijas ārsti un medicīnas augstskolu mācībspēki vēršamies pie Jums ar aicinājumu laikus pievērst uzmanību Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkošanai.

Šogad, 2020. gadā no 6. jūlija līdz 12. jūlijam Rīgā notiks XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki, pulcējot tūkstošiem dziedātāju un dejotāju un citus mākslinieciskos kolektīvus no visas Latvijas. Iepriekšējais šāda veida pasākums notika 2015. gadā un paliks vēsturē ar "ģībšanas epidēmiju" Dziesmu svētku estrādē, ar atceltu un atjaunotu dziesmu svētku gājienu, kurā daļa dalībnieku nepiedalījās, kā arī visai plašu alkoholisko dzērienu lietošanu skolēnu starpā Daugavmalā. Iepriekšējie Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki izcēlās arī ar to, ka Izglītības ministrijas darbinieki nevērīgi ieklausījās vai pat pilnīgi ignorēja mediķu ieteikumus, daudziem bērniem bija nepieciešama medicīniskā palīdzība Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

Ņemot vērā pētījumos gūtiem pierādījumus, kuri liecina par augstu divas un vairāk reizes piedzērušos īpatsvaru 15 gadu vecumā Latvijā - 30,5% zēnu un 25,6% meiteņu , alkohola vieglo pieejamību - 70% 15 gadus veciem skolēnu atzinuši, ka viņiem bijis viegli vai ļoti viegli iegūt kādu no izplatītāko alkoholisko dzērienu veidiem , mums ir priekšlikums valdībai, Saeimai un Rīgas domei  - 

Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā no 6. līdz 12. jūlijam aizliegt alkoholisko dzērienu un tabakas un nikotīna, tai skaitā jaunieviesto izstrādājumu mazumtirdzniecību. Tas nav nekas jauns- līdzīgi aizliegumi pasaulē ir regulāri. Olimpisko spēļu laikā, nozīmīgu sporta un kultūras pasākumu laikā daudzās pasaules valstīs aizver spēļu zāles un alkohola veikalus.

Mēs vēršamies pie Jums ar konkrētiem priekšlikumiem, ko iestrādāt speciālā likumā par XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem vai arī Rīgas pilsētas saistošajos noteikumos. Mēs pieprasām, lai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā Rīgā un tai piegulošajās pašvaldībās tiktu noteikts tabakas un nikotīna, t.sk. jaunieviesto izstrādājumu un alkohola mazumtirdzniecības aizliegums, bet alkohola tirdzniecība izlejamā veidā kafejnīcās un restorānos ierobežota no plkst. 16.00 līdz 23.00. Tas ļaus kaut vai šajā laikā aizvērt noziedzīgās 24 stundu "kafejnīcas- veikalus", kur naktī jebkurš var iegādāties atvērtu pudeli.

Mēs pieprasām, lai XII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku laikā jebkāda smēķēšana un jebkāda alkohola lietošana svētku pasākumu norises vietās t.sk. Mežaparka teritorijā, plašā teritorijā ap Mežaparku un plašā teritorijā ap Daugavas stadionu, kā arī Lucavsalā svētku noslēguma pasākumā būtu aizliegta.

Mēs norādām, ka tiesiskajā regulējumā elektronisko cigarešu un tabakas karsēšanas ierīču lietošana ir pamatoti pielīdzināta tabakas smēķēšanai, un šai normai ir jāattiecas arī uz jebkuru tabakas un nikotīna, t.sk. jaunieviesto izstrādājumu lietošanu. Nolūkā paaugstināt drošību Rīga pilsētas ielās, mēs aicinām Jūs noteikt arī braukšanas ātruma ierobežojumu šajā laika periodā uz 40 km/h.

Atļaujiet Jums, godātie valdības locekļi un Saeimas deputāti, atgādināt, ka Jūs pērn samazinājāt alkohola akcīzi, jo pakļāvāties savu sponsoru spiedienam. Alkohola lietošanas izplatība vismaz vienu reizi pēdējā mēneša laikā 15 gadus veciem zēniem 2018. gadā bijusi 23,5%, bet meitenēm 13,8% - attiecīgi 13 gadīgo grupā 10,8 un 6,4%, 20,7 % 15 gadīgo zēnu un 24% 15 gadīgo meiteņu smēķē - attiecīgi 13 gadīgo grupā 7% un 8% , kaut tiesiskais regulējums Latvijā liedz bērniem iegādāties alkoholu un tabaku, bet pieaugušajiem- piedāvāt, iesaistīt dzeršanā un smēķēšanā, iegādāties nepilngadīgo lietošanai alkoholiskos un tabakas izstrādājumus. Vispārzināms, ka vienīgie līdzekļi, kas ietekmē pusaudžu smēķēšanas un dzeršanas paradumus ir pieejamības ierobežošana - piekļuves liegšana un augsta cena.

Godātie Saeimas deputāti! Šogad Jūs valsts budžetā iestrādājāt milzīgas naudas summas partiju finansēšanai. Pieņemot šīs normas Saeimā, visi pozīcijas deputāti apgalvoja, ka tas ļaušot izvairīties no sponsoru spiediena un godīgi vadīt valsti. Mēs aicinām Jūs pierādīt, ka Jūs varat būt brīvi no alkohola ražotāju un tirgotāju sponsorēšanas, un ka variet rīkoties Latvijas iedzīvotāju, īpaši bērnu veselības interesēs.".