foto: Rojs Maizītis
VIDEO: “Mūs dzen ārā!” Centrāltirgus tirgotāji steidzas izvākt mantas pirms būdiņu nojaukšanas
No austrumzemju lētā apģērba gūzmām vairs ne vēsts. Daļai no Rīgas Centrāltirgus tirgotājiem šī ir pēdējā diena tirgū.
Sabiedrība
2020. gada 13. janvāris, 16:56

VIDEO: “Mūs dzen ārā!” Centrāltirgus tirgotāji steidzas izvākt mantas pirms būdiņu nojaukšanas

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Šodien Rīgas Centrāltirgus teritorijā varēja novērot īstenas ēras beigas. Tirgotāji, no kuriem daži šeit strādāja gadu desmitiem, steigšus vāca ārā mantas no būdiņām. Tās saskaņā ar Rīgas domes teikto plānots nojaukt jau naktī uz otrdienu.

Jauns.lv pirmdienas pēcpusdienā devās uz Centrāltirgus teritoriju, lai fotogrāfijās, video materiālos, kā arī ierakstītās sarunās ar vietējiem fiksētu leģendāro tirgus būdiņu pārdevēju pēdējo dienu tirgus placī.

Sasteigtos, uz pēdējo dienu atliktos izvākšanās darbus varēja dzirdēt jau pa gabalu, vēl neiznākot no tuneļa.

Vīri ar urbjiem, mērāmajiem rīkiem, kā arī citiem instrumentiem žigli skraida apkārt daudz maz organizēti cenšoties noņemt izkārtnes, dažādus iebūvētus galdiņus un citas ērtākai tirgus darba ikdienai domātas iekārtas.

Ik pa laikam no viena otram tiek veltīts kāds skarbāks vārds, skan kā latviešu tā krievu valodas. Darbos piedalās arī sievietes, jāteic, ka kopumā skats starp būdiņām un skatlogos nedaudz atgādina Brazīlijas graustu rajona jeb favelu šaurajās ieliņās redzamo.

Centrāltirgus būdiņu ēras gals

Šodien Rīgas Centrāltirgus teritorijā varēja novērot īstenas ēras beigas. Tirgotāji, no kuriem daži šeit strādāja jau gadu desmitiem, steigšus vāca ...

gallery icon
61

Ko domā tirgus cilvēki?

Pirmo Centrāltirgū izdodas uzrunāt kādu vecāku kundzi, kura gan nevēlas atklāt savu vārdu. Īsas sarunas ietvaros uzzinām, ka viņa ir no Latgales, taču Rīgā dzīvo jau no piecdesmitajiem gadiem.

Viņa uz Centrāltirgu ik pa laikam ierodas, lai notirgotu kādu pašas cepurīti, cimdu pāri, salasītas zālītes. Bez līguma ar tirgus vadību, vienkārši tāpat, kur brīva vieta.

“Kāds līgums... atnāku, pastāvu, kur brīvs. Paņemu līdzi, kas vien ir mājās. Dažreiz 50 kapeikas sanāk nopelnīt, dažreiz neko. Nepērk jau cilvēki,” saka sieviete.

foto: Rojs Maizītis
No malas redzams, ka daži tirgus apmeklētāji steigšus notiekošo izvākšanos uztver ar manāmu neizpratni un ar nelielu izbrīnu nostaigā gar tukšajām būdelēm.

“Nu nezinu,” uz jautājumu par izcenojumiem atbild kundze, “kam nebūs, [cepuri] uz galvas uzmaukšu.” Cimdus parasti nopārdod par kādiem 20 centiem.

Apsargi kundzi liekot mierā, taču dažreiz traucē “dāmas no tirgus”, kuras nāk un saka, ka te nedrīkst.

Sarunājoties var noprast, ka gadiem stāvošo būdiņu nojaukšana un Rīgas domes plāni attiecībā pret konkrēto tirgus teritoriju kundzi gados īsti nesaista.

Rīgas Centrāltirgus pārmaiņu priekšā

Ja līdz šodienas pusnaktij SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nebūs veikusi Gogoļa ielas laukumā esošo tirdzniecības kiosku demontāžu, jau naktī ...

gallery icon
34

“Burova kungs, krasavčiks mūsu!”

Netālu ar darbiem divvientulībā nodarbojas kāds kungs ar kundzi, kuri runā krievu valodā. Vīrietis aicina sevi dēvēt par Seržiku un labprāt izstāsta, kā šobrīd jūtas.

“Darba vairs mums šeit nav, draugs, – mūs dzen ārā un viss. Redziet, te kā pēc kara,” viņš teic. Seržiks šeit strādājot jau aptuveni 30 gadus, no pašiem pirmsākumiem. Pamatā pārdod “vīriešu šmotkas”.

Bagātībā pa šo laiku nav sanācis iedzīvoties, taču ģimenes uzturēšanai esot pieticis. Šobrīd viņam nav ideju, kurp doties. “Man agrāk šeit bija trīs vietas, tagad viena, un rītdien jau nebūs,” atklāj Seržiks.

foto: Rojs Maizītis
Darbi Centrāltirgū notiek ar zināmu steigu, blakus būdiņām veidojas ainavu postošas atkritumu kaudzes.

Uz jautājumu, vai viņam zināms, kurš jauks nost būdiņas – vai tie būs līdzšinējie nomnieki, vai tomēr Rīgas dome, kungs atbild: “Nu, Burova kungs, krasavčiks mūsu.”

Viņaprāt, visas tirgus problēmas slēpjas tā vadības nespējā reāli kontrolēt situāciju: “Vajag normālu vadību, tagad pustūkstotim ir jāpaliek bez darba. Cigarešu pārdevēji kā tirgoja, tā tirgo.”

Seržiks pats gan šodien nevienu tirgoni nav manījis. Ar izvākšanos no demontāžai nolemtajām būdiņām nodarbojas jau kopš agra rīta.

Kā izskatās Rīgas Centrāltirgū 2019. gada pēdējās dienās

gallery icon
25

Ne visi steidz izvākties no tirgus

Runājot ar Rīgas domes Īpašuma departamenta Sabiedrisko attiecību projektu vadītāju Baibu Gailīti, noskaidrojam, ka dome plāno uzsākt nojaukšanas darbus naktī uz otrdienu, 14. janvāri.

Sākumā ap teritoriju tikšot uzstādīts žogs, tad lēnām ievesta nepieciešamā tehnika. Reāli demontāžas darbi plānojas, sākot no pulksten 08.00 rītā.

foto: Rojs Maizītis
Atsevišķās demontāžai nolemtajās būdiņās vēl pirmdienas pēcpusdienā notiek tirgošanās.

Kā pirmās, saskaņā ar departamenta pārstāves teikto, plānots nojaukt būdiņas, kuras skatam paveras tikko ienākot Centrāltirgus teritorijā caur tuneli no Centrālās stacijas.

Dodoties prom no tirgus, pamanām, ka tur pulksten 15.00 joprojām sievietes tirgo. Viena no pārdevējām skaidro, ka zina par domes plāniem, taču pagaidām nesteidzas – pastrādās, vakarpusē visu mierīgi visu savāks un dosies prom. Pagaidām, šķiet, uz visiem laikiem.

Kas nākotnē sagaida Centrāltirgu?

Jauns.lv jau ziņoja, ka, ja līdz šodienas pusnaktij SIA “Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" nebūs veikusi Gogoļa ielas laukumā esošo tirdzniecības kiosku demontāžu, jau naktī Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāvji demontāžu sāks paši.

Saskaņā ar līguma uzteikumu, uzņēmumam Gogoļa ielas pusē esošā teritorija jāatbrīvo līdz 14.janvārim. Kā norādīja Rīgas Centrāltirgū, vēl šodien nomniekam ir likumīgas tiesības tur atrasties un nodarboties ar tirdzniecību, taču jau rīt teritorijai jābūt izvāktai.

Patlaban gan neviena no tirdzniecības vietām demontēta nav, kas nozīmē, ka līdz pusnaktij uzņēmums, visticamāk, demontāžas darbus veikt nepaspēs. Tādā gadījumā pašvaldība jau šonakt to darīšot pašas spēkiem, darbu izdevumus pēc tam piedzenot no uzņēmuma.

Beciņas, baravikas un citas sēnes - fotoreportāža no Centrāltirgus

gallery icon
39

Pēc tirgus pārstāvju paustā, uzņēmums apsver iespēju šajā teritorijā izveidot un labiekārtot skvēru, kas būtu gan kā atpūtas vieta, gan kā gadatirgu organizēšanas vieta.

Ziņots arī, ka 28. novembrī Rīgas Centrāltirgus vadība uzteica līgumu nomniekam SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā", kura pārvaldītajā teritorijā dažas nedēļas iepriekš notika vērienīga, Valsts policijas (VP) organizēta kontrabandas apkarošanas operācija.

21. novembrī un 22. novembrī likumsargi Centrāltirgus administrācijas ēkā un citviet veica procesuālās darbības, apkarojot akcizēto preču nelikumīgu apriti.

Kopumā aizturētas 12 personas vecumā no 20 līdz 58 gadiem. Četrām personām – 1970., 1975. un 1977. gadā dzimušiem vīriešiem, kā arī 1976. gadā dzimušai sievietei - tiesa piemērojusi apcietinājumu.

No apcietinātajiem divas personas jau iepriekš nonākušas policijas redzeslokā, no kurām viena par nelikumīgu akcīzes preču apriti sodīta administratīvā kārtībā jau 49 reizes.

VP vadītājs Ints Ķuzis iepriekš Latvijas Televīzijai pastāstīja, ka policijai ir aizdomas, ka centrālo lomu akcizēto preču nelikumīgā apritē tirgū ieņēmis tieši privātuzņēmums, kam ir izīrēta daļa no tirgus.

Ķuža vērtējumā, šis privātais uzņēmums esot saistīts ar noziedzības pasauli un veicis organizētu darbu akcizēto preču nelikumīgā tirdzniecībā. Viņš mudināja Rīgas domi vērtēt, vai ar konkrēto uzņēmumu saglabāt nomas līgumu.

Vienlaikus Rīgas mērs Oļegs Burovs (GKR) norādīja, ka pēc viņa rīcībā esošās informācija, šajā teritorijā esošie kioski jau vairāk nekā 12 gadus tur atrodas nelikumīgi.

"Firmas.lv" pieejamā informācija liecina, ka SIA "Tirdzniecības nams Latgales priekšpilsētā" dibināts 1991. gadā un pieder trim privātpersonām – Viktoram Baklaginam, Zanei Vilcānei un Radmilai Orlovai, kura ir norādīta kā uzņēmuma patiesā labuma guvēja. 2018. gadā uzņēmums strādājis ar 300 754 eiro apgrozījumu un 80 576 eiro peļņu.