foto: Kitija Miļūna/LETA
Lielveikala "Mols" apsaimniekotāji: ēka ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša
Saņemts ekspertu atzinums, ka, realizējot atbalsta risinājumus plaisas zonās, ēkas konstrukcija ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša.
Sabiedrība
2019. gada 4. novembris, 21:21

Lielveikala "Mols" apsaimniekotāji: ēka ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša

Jauns.lv / LETA

Tirdzniecības centrs "Mols", kurā oktobra beigās konstatētas plaisas griestos, ir drošs apmeklētājiem un darbiniekiem, atsaucoties uz vārdā neminēto neatkarīgu būvekspertu starpziņojumu, informēja centra attīstītāja SIA "Linstow Center Management" pārstāve Ilze Aizsila.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uzņēmums pēc visa objekta tehniskā apsekojuma un padziļinātas tehniskās izpētes esot saņēmis neatkarīgu būvekspertu starpziņojumu, kurā atkārtoti esot apstiprināts, ka "Mols" ir apmeklētājiem un darbiniekiem ekspluatācijā drošs.

"Eksperti ir apsekojuši visu tirdzniecības centra "Mols" monolītā pārseguma konstrukciju un nekādus citus bojājumus nav konstatējuši. Detalizēti apsekojot lokāli bojātā pārseguma vietu, vienai no trim sijām ir konstatētas tehniskas atkāpes," apgalvoja Aizsila.

Līdz pilnīgai un detalizētai izpētes pabeigšanai "Narvesen" veikala zonā tiks saglabāti pagaidu balsti, pilnībā nodrošinot pārseguma nestspēju.

Attīstītāja pārstāve arī pauda, ka eksperti, balstoties uz pārbaudē iegūtajiem aprēķiniem, izvērtēs, vai nepieciešams veikt papildu nostiprināšanas darbus sijas stiegrojuma konstrukcijā, līdz ar to iespējami vien īslaicīgi atsevišķu nelielu zonu ierobežojumu saglabāšana remontdarbu veikšanas laikā.

TV3 raidījums "Bez tabu" oktobra beigās ziņoja, ka "Mola" griestos izveidojusies plaisa, kā dēļ atsevišķās zonās izvietoti pagaidu metāla balsti, bet no ēkas īpašniekiem novembra sākumā tiek gaidīti detalizētas tehniskās izpētes rezultāti.

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) neizslēdza, ka pēc padziļinātās izpētes var tikt pilnībā vai daļēji pārtraukta tirdzniecības centra ekspluatācija. Savukārt, ja izpētē tiks secināts, ka nav apdraudējuma mehāniskajai stiprībai un stabilitātei, ēkas lietošana netiks ierobežota, uzsvēra biroja pārstāve Elīna Balgalve.

Raidījuma komanda "Mola" apmeklējuma laikā pārliecinājās, ka netālu no tirdzniecības centra galvenās ieejas redzama gara plaisa, kas turpinās arī paralēlajā gaitenī. Gaiteņiem pa vidu esošais veikals "Narvesen" bijis slēgts.

"Šobrīd ir saņemts ekspertu atzinums, ka, realizējot atbalsta risinājumus plaisas zonās, ēkas konstrukcija ir apmeklētājiem un darbiniekiem droša," raidījumam sacīja Aizsila. Paralēli tam ir nepieciešama papildu detalizēta izpēte, lai izprastu plaisas rašanās apstākļus, izstrādātu esošās konstrukcijas pastiprināšanas projektu un realizētu to, viņa piebilda.

BVKB pārstāve Balgalve raidījumam norādīja, ka biroja būvinspektors devās uz objektu, lai to apsekotu. "Ņemot vērā, ka pats ēkas īpašnieks jau nodrošinājis pastiprināšanas pasākumus, kas ir atbilstoši ēkas īpašnieka pieaicināto būvspeciālistu norādēm, BVKB nebija nekāda pamata aizliegt ēkas ekspluatāciju," viņa sacīja.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās