foto: LETA
Rimšēvičs pēkšņi pārdomā: daudz darba mājās, komandējumā uz Vašingtonu tomēr nebrauks
Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.
Sabiedrība
2019. gada 10. oktobris, 05:55

Rimšēvičs pēkšņi pārdomā: daudz darba mājās, komandējumā uz Vašingtonu tomēr nebrauks

Jauns.lv

Pēc portāla Jauns.lv jautājumiem par brauciena lietderību Latvijas Bankas (LB) prezidents Ilmārs Rimšēvičs pēkšņi atcēlis komandējumu uz Amerikas Savienoto Valstu (ASV) galvaspilsētu Vašingtonu.

Vakar vēstījām, ka, neraugoties uz faktu, ka LB vadītājs Ilmārs Rimšēvičs nebija iekļauts oficiālajā valsts delegācijā, viņš kā bankas prezidents bija ieplānojis doties "paralēlā un autonomā" vizītē uz  Vašingtonu, lai, iespējams, pēdējo reizi kā Latvijas Bankas prezidents tiktos ar pasaules varenajiem un finanšu sektora "dūžiem".

Pāris dienas pirms Jauns.lv publikācijas Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns operatīvi dalījās ar dažādu informāciju, tostarp apstiprinot, ka Rimšēvičs autonomi dosies uz Vašingtonu laikā, kad tur uzturēsies Latvijas oficiālā delegācija. Taču drīz vien Silakalna sniegtā informācija bija jau cita. Iespējams, tieši neērto jautājumu dēļ preses sekretārs steidza ziņot, ka nekāda brauciena tomēr nebūs. Silakalns portālam Jauns.lv pēkšņi sacīja: "Gribēju informēt, ka darba noslodzes dēļ ir pieņemts lēmums šo Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča komandējumu atcelt, un viņš nedosies uz ASV".

LB sniegtā informācija par Rimšēviča pēkšņās darba noslodzes izmaiņām gan, šķiet, ir nonākusi pretrunā ar Rīgas rajona tiesas  preses pārstāves Diānas Vilhovikas vakar portālam Jauns.lv sniegtajām ziņām. Proti, kad portāla žurnālisti interesējās par Rimšēvičam izdoto atļauju izbraukt no valsts darba vizītē Vašingtonā, Vilhovika norādīja: "Rimšēviča kungs savu komandējumu grafiku ir rūpīgi plānojis jau pāris mēnešus iepriekš, tiesai iesniedzot visu plānoto ceļojumu sarakstu, kuru tiesa arī apstiprinājusi". 

Arī brauciens uz Vašingtonu neesot bijis spontāns lēmums. Piekrišanu šim braucienam un arī pārējiem septembra un oktobra komandējumiem tiesa skatījusi jau augustā, kad Rimšēviča lieta atradās tiesneses Ineses Bitenieces pārziņā.

Jāatzīmē, ka tiesnese Biteniece atļauju Rimšēvičam doties uz Vašingtonu izdeva pirms pati uzrakstīja atlūgumu. Šobrīd lietas izskatīšana jau nodota tiesnesei Gundegai Lapiņai. Tādējādi secināms, ka tobrīd esošā Rimšēviča krimināllietas tiesnese Biteniece  jau augustā bija pārliecināta, ka apsūdzētā Rimšēviča vizīte ASV ir pamatota, un nepastāv šķēršļi, lai šogad 4. novembrī viņš ierastos uz tiesas sēdi.

Portāls Jauns.lv jau vēstīja, ka Latvijas Bankas prezidents divas nedēļas pirms tiesas sēdes, kurā tiks izskatīta krimināllieta par viņa un odiozā miljonāra Māra Martinsona saukšanu pie kriminālatbildības par iespējamu kukuļošanu lielā apmērā, bija iecerējis doties uz Vašingtonu, kur darba vizītes laikā bija jau saplānotas “tikšanās ar Latvijas Bankas darījumu partneriem, tostarp Latvijas Bankas aktīvu pārvaldītājiem, kā arī citas aktivitātes, piemēram, ikgadējā tikšanās ar citu Baltijas valstu centrālo banku vadītājiem”.

LB preses sekretārs Silakalns norādīja, ka šis Rimšēviča komandējums izmaksās 6823 eiro. Zīmīgi, ka Latvijas Bankas oficiālajā delegācijā iekļautā Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes vadītāja Jura Kravaļa komandējums vienlaikus izmaksā 3522 eiro.