foto: Publicitātes foto
VDD Kremļa propagandas apģērbu tirgošanā t/p "Alfa" saskata Krievijas centienus palielināt ietekmi
Sabiedrība
2019. gada 9. septembris, 15:58

VDD Kremļa propagandas apģērbu tirgošanā t/p "Alfa" saskata Krievijas centienus palielināt ietekmi

Jauns.lv / LETA

Valsts drošības dienests (VDD) apģērbu kolekcijas ar Kremļa tematiku tirgošanā saskata Krievijas centienus propagandēt tās ģeopolitisko kursu, tāpēc dienests veiks šī gadījuma izvērtēšanu.

VDD ieskatā prokremliski orientētā repera apģērbu veikala atvēršana vienā no lielākajiem tirdzniecības centriem Latvijā "Alfa" saskan ar Krievijas centieniem propagandēt tās ģeopolitisko kursu un palielināt savu ietekmi citās valstīs, atzina VDD.

Tāpat VDD vērš uzmanību, ka veikala sortimentā esošie apģērbi, kas rada iespaidu par to valkātāja piederību Krievijas bruņotajiem spēkiem, ņemot vērā Krievijas īstenoto agresīvo ārpolitiku, var radīt dažādus pārpratumus.

VDD skatījumā "Alfa" vadībai vajadzētu rūpīgāk izvērtēt, ar kādiem tirgotājiem sadarboties, jo minētā veikala piedāvātā produkcija neveicina Latvijas sabiedrības starpetnisko saliedētību.

Vienlaikus VDD apliecināja, ka šis gadījums atrodas VDD redzeslokā un dienests veic tā izvērtēšanu atbilstoši savai kompetencei. Patlaban dienests plašākus komentārus nesniedz.

foto: Sputnik/Scanpix
Veikalā "Black Star Wear" liela daļa nopērkamo drēbju ir krievu repera Timati apģērbu līnija.

Jau ziņots, ka tirdzniecības parka "Alfa" pārvaldītājs lūdzis no veikala "Black star wear" sortimenta izņemt apģērbu kolekciju ar Krievijas prezidenta Vldimira Putina seju, Krievijas karogu apdarē un Krievijas armijnieku tematiku.

Veikalā "Black Star Wear" liela daļa nopērkamo drēbju ir krievu repera Timati apģērbu līnija.

Norvēģijas uzņēmuma "Linstow", kura meitaskompānija SIA "Linstow Center Management" Latvijā pārvalda tirdzniecības centrus "Alfa", "Mols" un "Origo", pārstāve Ilze Žūka uzsvēra, ka uz visiem nomniekiem attiecas vienādi noteikumi, proti, ir jāievēro Valsts likumdošana un normatīvo aktu prasības. Vienlaikus šis regulējums neparedz pieprasīt iesniegt katra nomnieka tirdzniecībai paredzētā sortimenta katras preces detalizētu aprakstu un bildes, skaidroja Žūka.

"Taču, reaģējot uz publiskajā telpā izskanējušo informāciju, mēs esam sazinājušies ar šo nomnieku, lūdzot izņemt no sortimenta konkrēto kolekciju," viņa teica.

Žūka arī papildus paskaidroja, ka Latvijas valsts atbildīgās institūcijas ir atļāvušas konkrētā uzņēmuma komercdarbību Latvijā, reģistrējot šeit šī zīmola franšīzes operatoru.

Par veikalā "Black star wear" redzētajām drēbēm ar Krievijas prezidenta seju uz tām, Krievijas karogu apdarē, kā arī armijnieku tematiku vairāki Latvijas iedzīvotāji pauduši sašutumu sociālajos tīklos.

5.septembrī atklāta tirdzniecības parka "Alfa" jaunbūve, kurā pieejami 40 jauni veikali, tostarp tirdzniecības centrā pieejams arī tāds zīmols kā "Black Star Wear", kurā liela daļa nopērkamo drēbju ir krievu repera Timati apģērbu līnija.

2017.gada rudenī tika sāka tirdzniecības parka "Alfa" paplašināšana. Projekta kopējās investīcijas veidoja 55 miljonus eiro.

"Linstow Center Management" Latvijā pārvalda tirdzniecības centrus "Alfa", "Mols" un "Origo".