foto: LETA
Rīgas dome nemaz nezina, vai kapitālsabiedrībām ir kādi noguldījumi "PNB bankā"
"PNB banka" izkārtne.
2019. gada 20. augusts, 11:24

Rīgas dome nemaz nezina, vai kapitālsabiedrībām ir kādi noguldījumi "PNB bankā"

Jauns.lv / LETA

Rīgas domes atbildīgie departamenti nav informēti par savu kapitālsabiedrību noguldījumiem "PNB Bankā", noskaidroja aģentūra LETA.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā norādīja Rīgas domes pārstāve Dzintra Āboliņa, Finanšu departamenta rīcībā esošā informācija liecina, ka nevienam no departamentiem noguldījumi "PNB Bankā" nav. Savukārt par kapitālsabiedrību kontiem departamentam informācijas neesot.

Arī Īpašumu departamenta Komercdarbības nodrošinājuma pārvalde norādīja, ka katrai kapitālsabiedrībai ir valde un tā ir viņu atbildība izvēlēties, kur noguldīt līdzekļus.

Tas nozīmē, ka ne Finanšu departaments, ne Īpašumu departamenta pārvaldes nekontrolē, kurās bankās tiek noguldīta, piemēram, vairāk nekā 130 miljonus lielā SIA "Rīgas satiksmes" un citu kapitālsabiedrību nauda.

Jau vēstīts, ka no 15.augusta plkst.21 ir apturēta "PNB bankas" darbība. Šāds lēmums pieņemts, lai nepieļautu bankas līdzekļu aizplūšanu.

FOTO: slēgtā "PNB banka" Brīvības bulvārī

gallery icon
12

Eiropas Centrālā banka kā "PNB bankas" tiešais uzraugs 15.augustā nolēma atzīt "PBN banku" par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās. Savukārt Eiropas Vienotā noregulējuma valde pieņēma lēmumu neveikt "PNB bankas" noregulējumu, kas nozīmē neveikt pasākumus, lai bankas darbību stabilizētu. Ņemot vērā minēto, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome ārkārtas sēdē nolēmuma apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu "PNB bankā" un lēma par noguldījumu nepieejamību.

Šogad jūnija beigās bankas pārstāvji informēja, ka ASV un Eiropas investoru grupa iegādājusies 60% "PNB bankas" akciju, jauno akcionāru neatklājot. Viens no jaunajiem bankas īpašniekiem ir miljardieris Rodžers Tamrazs. 1940.gadā Ēģiptē dzimušais Tamrazs ir ASV pilsonis. Viņa biznesa aktivitātes visvairāk saistītas ar naftas un gāzes sektoru un banku jomu Tuvajos Austrumos, taču viņš darbojies arī citur pasaulē.

Bankas darbības apturēšanas dēļ ierobežoti ir vairāki Liepājas pilsētas pašvaldības nodrošinātie pakalpojumi iedzīvotājiem, tai skaitā sociālo pabalstu izmaksa, nekustamā īpašuma nodokļa apmaksa un skolēnu elektronisko braukšanas karšu izmantošana sabiedriskajā transportā, noskaidroja aģentūra LETA.

Savukārt vairāk nekā 1,34 miljonus eiro šajā bankā noguldījusi Daugavpils pašvaldība. Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš (S) aģentūrai LETA iepriekš pauda, ka tādējādi pilsētas un tās kapitālsabiedrību budžeti var zaudēt 1,34 miljonus eiro. "Situācija pašvaldība ir nopietna - pilsētas budžets var zaudēt 672 000 eiro, savukārt pašvaldības kapitālsabiedrību budžeti - 665 000 eiro. Garantijas fonds nenodrošinās šo summu izmaksu," norādīja Elksniņš.

Darbību apturējušās "PNB bankas" klienti garantēto atlīdzību līdz 100 000 eiro varēs saņemt no 22.augusta.

No Noguldījumu garantiju fonda "PNB bankas" klientiem varētu tikt izmaksāti aptuveni 279 miljoni eiro, kurus saņems tie, kuriem noguldījumu apmērs nepārsniedz 100 000 eiro, kā arī valsts un pašvaldību uzņēmumi un iestādes ar budžetu līdz 500 000 eiro.

Pērējiem 0,8% klientu bankā noguldīti kopumā 135 miljoni eiro, un viņi varēs pretendēt uz naudas atgūšanu kā kreditori.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās