foto: LETA
Kaņepju medikamentiem tomēr paveras ceļš arī Latvijā
2019. gada 16. augusts, 23:39

Kaņepju medikamentiem tomēr paveras ceļš arī Latvijā

Jauns.lv / LETA

Eiropas Komisija (EK) tuvākajā laikā varētu pieņemt lēmumus par Eiropas Savienības (ES) lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļaujamo informāciju attiecībā uz produktiem, kurus atļauts ražot no sējas kaņepēm, ziņo Zemkopības ministrijā (ZM).

Ceturtdien, 15.augustā, notika ZM, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un kaņepju industriju pārstāvošo uzņēmēju sanāksme par tiesisko regulējumu sējas kaņepes izmantošanai pārtikā un notiekošajām diskusijām EK šajā kontekstā.

Ministrijā atgādināja, ka šogad 3.jūlijā stājās spēkā izmaiņas Narkotisko un psihotropo vielu un zāļu, kā arī prekursoru likumīgās aprites likumā, kas paredz atļaut no 2020.gada 1.janvāra sējas kaņepes audzēt rūpnieciskām vajadzībām un dārzkopības mērķiem.

Audzējot sējas kaņepes rūpnieciskām vajadzībām, ir atļauts izmantot tikai ES lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļauto šķirņu sertificētas vai kaņepju saglabājamās šķirnes oficiāli pārbaudītas sēklas. Sējas kaņepes atļauts audzēt tikai atklātā laukā, bet nedrīkst audzēt telpās un segtajās platībās, tostarp siltumnīcās vai zem plēves. Likums atļauj bez ierobežojumiem izmantot kaņepju auga stiebru, nenosakot galaproduktu ieguves mērķus. Taču katalogā nav informācijas par kaņepju ziedu un lapu drošu izmantošanu pārtikā, tāpēc to izmantošana pārtikas produktu, piemēram, kaņepju tējas ražošanā pagaidām nav atļauta.

ZM arī norādīja, ka ES jau ilgstoši ekspertu līmenī norisinās diskusijas par sējas kaņepju izmantošanu produktu ražošanā. Patlaban notiek konsultācijas starp EK atbildīgajiem dienestiem par ES lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā iekļaujamo informāciju par produktiem, kurus būtu atļauts ražot no sējas kaņepēm. "Ražotājiem jābūt gataviem koriģēt produktu klāstu atbilstoši EK lēmumiem, kuri varētu tikt pieņemti tuvākajā laikā," pastāstīja ministrijā.

Ņemot vērā, ka EK pašlaik katalogā iekļauto informāciju par sējas kaņepēm pārskata un notiek konsultācijas starp EK atbildīgajiem dienestiem, PVD veiktās uzņēmumu, kas pārtikas ražošanā izmanto kaņepes, kontroles būs elastīgas, informēja ZM.

Vienlaikus ZM iesaka pārtikas apritē iesaistītiem uzņēmējiem pirms jaunu produktu laišanas tirgū izvērtēt to sastāvu jaunās pārtikas regulējuma kontekstā. Neskaidrību gadījumos uzņēmējiem Latvijā jāvēršas PVD.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA apstiprināja - iekams EK nav pieņēmusi lēmumu, vai veikusi izmaiņas ES lauksaimniecības kultūraugu šķirņu kopējā katalogā uzņēmējiem un dienestam ir saistošs patlaban spēkā esošais regulējums. "PVD aicina ražotājus, kuri kā izejvielu pārtikas produktu ražošanā izmanto kaņepes, vispirms pārliecināties, kuras augu daļas ir atļauts izmantot, kā arī neražot un neizplatīt produktus, kas patlaban nav atļauti," viņa sacīja.

Diskusijas par kaņepju kā izejvielas izmantošanu pārtikas produktu ražošanā aktualizējās pēc tam, kad saimniecība "Obelisk Farm" sociālajā vietnē "Facebook" informēja par tajā 7.augustā uzņēmumā notikušu PVD vizīti kopš kuras uzņēmumam vairs nav atļauts pārdot kaņepju tēju.

Saskaņā ar "Obelisk Farm" sociālajā vietnē "Facebook" sniegto informāciju lēmumu aizliegt uzņēmumam izplatīt kaņepju tēju pieņēmis PVD inspektors, kurš uzņēmumu apmeklēja, pamatojoties uz jaunajiem ES tiesību aktiem pārtikas jomā.