Runā Rīga
2019. gada 12. jūnijs, 18:13

„Rīgas gaisma” šogad turpinās modernizēt pilsētas apgaismojumu

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Trešdien, 12. jūnijā, Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja apstiprināja Rīgas pašvaldības aģentūras „Rīgas gaisma” darba plānu 2019. gadam, portālu Jauns.lv informēja Rīgas pašvaldībā.

Lai piesaistītu papildus līdzekļus Rīgas apgaismojuma tīkla modernizācijai, aģentūra „Rīgas gaisma” 2018. gadā piedalījās Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas un SIA „Vides investīciju fonds” izsludinātajā Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto projektu atklātajā konkursā „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām” ar diviem projektiem: „Viedo tehnoloģiju ieviešana Rīgas pilsētas apgaismojuma sistēmā” un „Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana, ieviešot viedās pilsētvides tehnoloģijas Rīgas apgaismojuma sistēmā”. Abi projekti guva atbalstu, un šogad tiks sākta to īstenošana. Plānots demontēt 4 482 esošos ielu gaismekļus un to vietā iegādāties un uzstādīt 27 W līdz 280 W jaudīgus jaunus LED ielu gaismekļus un ierīkot attālinātās vadības sistēmu ar klātbūtnes radaru un gaismekļu kontroli un arī transporta plūsmas kontroli.

Savukārt, turpinot jau 2012. gadā sākto esošo nātrija gaismekļu maiņu uz ievērojami energoefektīvākām gaismu izstarojošām diodēm un apgaismojuma līmeņa regulēšanas ierīču uzstādīšanu, šogad plānots nomainīt gaismekļus Skolas, Baznīcas un Tērbatas ielās, kā arī nodrošināt atsevišķu bojātu gaismekļu un izdegušu spuldžu nomaiņu. Pēdējos septiņos gados kopumā ir nomainīti un no jauna uzstādīti 4,6 tūkstoši LED gaismekļu.

Sadarbībā ar Rīgas pilsētas būvvaldi un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu tiks meklēti jauni tehniski un vizuāli risinājumi svētku apgaismojumam Rīgā. Tāpat „Rīgas gaisma” Pļavnieku Zaļajā birzī nodrošina kultūrtelpas „Strops” elektroapgādi.

„Rīgas gaismas” darba plānā ietverta arī ielu apgaismojuma kabeļu atjaunošana A. Dombrovska ielas dzīvojamā masīvā no Kāvu ielas 10 līdz A. Dombrovska ielai 45, A. Dombrovska ielā, posmā no Kāvu ielas līdz Skuju ielai, un Skuju ielā līdz Pundura ielai. Vēl apgaismojuma kabeļi tiks atjaunoti dzīvojamā masīvā Maskavas un Salaspils ielu rajonā.

Aģentūra iecerējusi izstrādāt Ēbelmuižas parka apgaismojuma ierīkošanas inženiertopogrāfisko plānu un izbūvēt apgaismojuma masts apgriešanās vietās pie Vairoga ielas pārvada, K. Ulmaņa gatvē un Lielirbes ielā.

Papildus minētajiem plāniem „Rīgas gaisma” turpinās veicināt sava darba uzlabošanu un optimizāciju, atjaunos tās pārziņā esošos apgaismojuma objektus, piedalīsies valsts līdzfinansētos projektos (piemēram, KPFI, EKII utml.), testēs LED tehnoloģijas un citu jauno tehnoloģiju gaismekļus, izvērtēs dažādu ielu apgaismojuma tīklu elementu efektivitāti un piemērotību Rīgai.

Aģentūras uztur un remontē savā pārziņā esošos Rīgas ielu, laukumu, parku un citu publiskai lietošanai paredzēto objektu ārējās apgaismošanas tīklus, rūpējas par to kvalitatīvo rādītāju uzlabošanu, kā arī uztur darba kārtībā luksoforu objektus, tai skaitā regulējamās gājēju pārejas. Kopumā 2019. gadā aģentūrai deleģēto funkciju izpildei ir plānoti gandrīz 8,5 miljoni eiro.

Tēmas