foto: LETA
Dzelzceļa līnijas ''Rail Baltica'' Rīgas mezgla būvniecība sāksies 2020. gada beigās
SIA "Eiropas Dzelzceļa līnijas" izsludinātā starptautiskā metu konkursam ""Rail Baltica" Rīgas dzelzceļa tilta un Rīgas centrālā multimodālā sabiedriskā transporta mezgla kompleksas apbūves iecere" iesniegtie darbi.
Sabiedrība
2019. gada 11. jūnijs, 12:04

Dzelzceļa līnijas ''Rail Baltica'' Rīgas mezgla būvniecība sāksies 2020. gada beigās

Jauns.lv / LETA

Dzelzceļa līnijas "Rail Baltica" Rīgas stacijas mezglu plānots sākt būvēt 2020.gada beigās, otrdien, prezentējot stacijas projektu, teica būvkompānijas "ReRe grupa" valdes priekšsēdētājs Guntis Aboltiņš-Āboliņš.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņš uzsvēra, ka darbs pie projektēšanas ir sācies un paredzēts, ka pēc gada, 2020.gada vidū vai gada otrajā pusē, sāksies atsevišķi sagatavošanās darbi Rīgas centrālās dzelzceļa stacijas apkārtnē. Savukārt 2020.gada beigās vai 2021.gada pašā sākumā - sāksies būvdarbi.

Satiksmes ministrs Tālis Linkaits (JKP) pauda, ka šis ir pats nozīmīgākais un, iespējams, sarežģītākais uzdevums visā "Rail Baltica" trasē.

"Šī līnija izmainīs mūsu dzīvi. Tā ir jauna dzelzceļa infrastruktūra, kāda Latvijā nav būvēta pēdējos 50-70 gadus. Tas ir liels izaicinājums gan projektētājiem, gan būvniekiem, pilsētplānotājiem, saskaņotājiem un arī mums kā iedzīvotājiem tas ir izaicinājums piedzīvot to, izprast un kādu laiku arī sadzīvot ar grūtībām," teica ministrs, piebilstot, lai gan lieli celtniecības darbi ir apgrūtinājums visiem, "Rail Baltica" dos jaunas iespējas ceļot, nokļūt kaimiņvalstīs un veidot reģionālo satiksmi, kā arī ļaus attīstīties teritorijām, kas būs gar jauno vilciena līniju.

SIA "Eiropas dzelzceļa līnijas", kas ir "Rail Baltica" īstenošanai izveidotā Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" akcionārs, valdes loceklis Kaspars Vingris stāstīja, ka projekts paredz pilnībā pārbūvēt dzelzceļa sistēmu 2,6 kilometrus garā posmā. Turklāt projekta rezultātā stacijā tiks pārbūvētas visas dzelzceļa platformas, uz kurām vedīs eskalatori un lifti. Platformas segs nojumes, savukārt stāvu augstāk virs platformām būs labiekārtotas uzgaidāmās telpas, kurās varēs arī atstāt uzglabāšanai bagāžu. Zem stacijas būs vietas, kur novietot automašīnas un velosipēdus.

Vingris norādīja, ka projekta laikā tiks skarts teju viss centrs, bet darbi ir saplānoti tā, lai vienlaikus netiktu slēgtas visas apkārtnes ielas un stacija turpinātu darboties.

Plānots, ka no 2022.gada tiks pārbūvēta stacija Latgales priekšpilsētas pusē, bet no 2024.gada - centra pusē. 2025.gadā tiks veikta noslēguma apdare. Savukārt 2022.-2025.gadā tiks būvēts tilts.

"Eiropas dzelzceļa līnijas" valdes loceklis teica, ka "Rail Baltica" dos impulsu pilsētas un valsts attīstībai kopumā, jo tiks savienota Vecrīga un Latgales priekšpilsēta.

Jau ziņots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa tiltu, uzbērumu un Centrālās stacijas kompleksu Rīgā par 430,5 miljoniem eiro būvēs personu apvienība "Besix ReRe Group", kuru veido Beļģijas "Besix" un Latvijas SIA "ReRe būve". "Besix ReRe Group" ir arhitektu biroja "PLH Arkitekter" sadarbībā ar "Cowi" (Dānija) izstrādātais stacijas un tā apkārtnes attīstības projekta mets, kas ietver 2,6 kilometrus garu Eiropas sliežu platuma dzelzceļa posmu Rīgā no Lāčplēša ielas līdz Jelgavas ielai, sešus jaunus dzelzceļa pārvadus pār Lāčplēša, Dzirnavu, Prāgas, Maskavas, Mūkusalas un Jelgavas ielu, kā arī jaunu vienu kilometru garu tiltu pār Daugavu un mazo Daugavu.

Izstrādātais projekts paredz esošā uzbēruma vietā posmā no autoostas līdz "Stockmann" universālveikalam un no Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas līdz Elizabetes ielai izveidot estakādi, pa kuru turpmāk organizēt dzelzceļa satiksmi. Gājēju ērtībām tiks izbūvēti gājēju ceļi zem platformām. Rīga tiks arī pie jaunas ielas - tiks savienota Elizabetes iela ar Timoteja ielu.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Tāpat vēstīts, ka "Rail Baltica" projekts paredz izveidot Eiropas standarta sliežu platuma dzelzceļa līniju no Tallinas līdz Lietuvas un Polijas robežai, lai tālāk ar dzelzceļu Baltijas valstis būtu iespējams savienot ar citām Eiropas valstīm. Baltijas valstīs plānots izbūvēt jaunu, 870 kilometru garu Eiropas sliežu platuma (1435 milimetru) dzelzceļa līniju ar vilcienu maksimālo ātrumu 240 kilometri stundā.

Paredzēts, ka "Rail Baltica" izmaksas sasniegs 5,8 miljardus eiro, ieskaitot atzaru, ko nolemts izbūvēt starp Kauņu un Viļņu. Daļa izmaksu tiks segtas no Eiropas Savienības līdzekļiem. Plānots, ka "Rail Baltica" dzelzceļa līnija būs gatava satiksmei 2026.gadā.