foto: Publicitātes
Kāpēc studēt LLU? Viens sarežģīts jautājums, bet pāris vienkāršas atbildes
Sabiedrība
2019. gada 21. maijs, 14:33

Kāpēc studēt LLU? Viens sarežģīts jautājums, bet pāris vienkāršas atbildes

Karlīna Timofejeva

Augstskolu Latvijā daudz, turklāt vēl vairāk to ir aiz Latvijas robežām. Kāpēc no visa plašā piedāvājuma izvēlēties LLU Jelgavā? Nav viegls jautājums, bet mums uz to ir dažas vienkāršas atbildes, kuras, iespējams, kādam mūsu topošajam studentam atvieglos lēmuma pieņemšanu par savu nākotnes universitāti.

Mums patīk spēlēt monopolu

Tev patīk spēlēt spēli “Monopols” un būt tās uzvarētājam? Mums patīk! Studiju monopolu spēlējam jau desmitiem gadu, turklāt tas mums labi izdodas, jo vēl joprojām LLU ir vienīgā universitāte Latvijā, kas īsteno studiju programmas lauksaimniecībā, veterinārmedicīnā, mežsaimniecībā, pārtikas tehnoloģijā, ainavu arhitektūrā un lauksaimniecības inženierzinātnē. Turklāt arī studijas informācijas tehnoloģijās, enerģētikā, būvniecībā, zemes pārvaldībā, vides zinātnē, ekonomikā, socioloģijā un vadībā atradīsi Jelgavā, bet ar pavisam citu saturu, nekā pārējās augstskolās. Kā būs? Nopirksi savu pirmo ielu un uzbūvēsi viesnīcu LLU?

foto: Publicitātes

Starp citu nenobīsties, ja kāds ārvalstu students saka, ka esi nopircis ielu nevis LLU, bet gan “Latvia University of Life Sciences and Technologies”. Viņš nebūs kļūdījies, jo mūsu spēles galdam aiz Latvijas robežām ir tieši šāds nosaukums. Lai starptautiskajā darba vidē tev plašākas iespējas, tādu ierakstīs arī tavā diplomā, ja spēlē uzvarēsi.

Labās rekomendācijas

Kad darba devēji meklē sev jaunus darbiniekus, viņi lūdz iesniegt rekomendācijas no iepriekšējā darba devēja. Mums ir tādas, turklāt daudz! Mūsu rekomendācijas ir no gandrīz visiem Latvijas lielākajiem un ne tik lielajiem uzņēmumiem dažādās nozarēs. Par daļu no tām vari pārliecināties portālā Prakse.lv, kurā katru gadu tiek veikta darba devēju aptauja par augstskolām un LLU nemainīgi ir Latvijas darba devēju TOP 3 ieteiktākā augstskola.

Kādu redzam savu un tavu nākotni?

Mēs savu sapņu sarakstā jeb attīstības stratēģijā esam ierakstījuši, ka strādāsim, lai nodrošinātu dabas resursu ilgtspējīgu izmantošanu sabiedrības dzīves kvalitātes paaugstināšanai. Tulkojums šo nopietno vārdu virknējumam latviešu valodā ir vienkāršs: piedāvāsim izglītību un pētniecību, kas ļaus labi dzīvot visiem – gan tev, gan apkārtējai sabiedrībai, gan dabai. Kādi ir tavi sapņi?

Lai varētu sasniegt mūsu sapni, tev būs jāmācās daudz specializācijas kursu, vispārizglītojošo kursu, teoriju un labo prakšu. Turklāt visbiežāk pašam būs praktiski arī jāīsteno lekcijās apgūtais, jo koks pats neiestādīsies, dzīvnieks pats neizveseļojies, biznesa plāns pats neuzrakstīsies un mehānismi paši neuzsāks kustību, ja vien tavs gudrais prāts un rokas tiem nepalīdzēs. Varēsi pats pārliecināties, ka politiķu sludinātā kompetenču izglītība ar mums draudzējas jau sen. Nesolām, ka būs viegli. Brīžiem, īpaši pirms semestru beigām, kādam šķitīs, ka mācības ir mocības. Iespējams, viņam būs taisnība, taču - kas neriskē, tas neiegūst diplomu!

Izglītība ar pievienoto vērtību

Kā iespējams iegūt “divus” bakalaura grādus vienlaicīgi jeb izlaidumā saņemt diplomu specialitātē un papildus milzīgas pieredzes bagāžu? Lai gan neesam ne mūzikas, ne kultūras akadēmija, “paralēlo bakalaura grādu” LLU var iegūt arī kordziedāšanā, tautas dejās, aktiermākslā vai pašpārvaldes vadībā. Lepojamies ar diviem koriem, trīs deju kolektīviem, senāko studentu teātri Latvijā un aktīvām studējošo pašpārvaldēm katrā fakultātē, kurās iegūto pieredzi absolventi vienmēr piemin kā neatņemamu studiju laika sastāvdaļu. Īpaši gan jāpiebilst, ka par šo neiekasējam studiju maksu, bet gan tavu uzmanību un brīvo laiku.

Sports visiem – gan izciliem atlētiem, gan sporta nedraugiem

LLU ir viena no retajām Latvijas augstskolām, kurā sporta nodarbības vēl joprojām ir obligātas visiem pilnā laikā studējošajiem. Taču tās nav tādas sporta nodarbības, kādas tev bija iepriekš skolā. Tev nebūs jāspēlē basketbols, ja baidies no bumbas, vai jāskrien maratons, ja skriešana izraisa galvas sāpes. Tev būs iespēja izvēlēties vienu sporta veidu un tajā specializēties. Kopumā piedāvājam vairāk kā 15 sporta veidu nodarbības, sākot ar vieglatlētiku līdz pat peldēšanai vai hokejam.

foto: Publicitātes

No fiziskajām aktivitātēm nevarēsi izvairīties arī lekciju starpbrīžos. Visas universitātes ēkas Jelgavā atrodas pārdesmit minūšu gājiena attālumā un tās ir viegli sasniedzamas, iztērējot vien paša enerģijas rezerves, nevis naudas maka saturu. Turklāt tas ir arī neliels ieguldījums veselībā – labs students ir vesels un fiziski aktīvs students.

Par ko skaļi nerunā, bet ko zina visi ...

Nevaram apsolīt, ka Jelgavā būsi aizņemts tikai ar studijām. Pavisam droši varam apgalvot, ka tā nebūs. Būs gan baļļuki, gan tusiņi, gan visādas kopā būšanas (par tām taviem vecākiem obligāti nav jāzina), taču ar īpašu Jelgavas studentisko garšu. Un tie nebūs baļļuki, bet īstas balles – Ziemassvētku balle, Meža vakars, Pavasara balle, Agronomu balle, Valentīndienas balle. Daļa no tām notiek Jelgavas pilī – vietā, kur pirms vairākiem simtiem gadu deju solī griezās Kurzemes un Zemgales hercogi. Starp citu tieši balles ir iemesls, kāpēc Jelgavā vismaz uz vienu vakaru katru gadu atgriežas mūsu absolventi, jo studiju laika tikumus un balles deju grīdas grūti aizmirst.

foto: Publicitātes

Jelgava

Jelgava ir droša un zaļa pilsēta. Tās pašā centrā ir dabas liegums, kurā dzīvo savvaļas zirgi, izveidotas aktīvās atpūtas zonas un mierīgām pastaigām piemēroti parki. Par drošību rūpējas pašvaldības operatīvais centrs, kuram ir video “acis” visā pilsētā. Tas visticamāk šobrīd nav svarīgi Tev pašam, bet noteikti iepriecinās Tavus vecākus un it īpaši mīļās omītes un opīšus, kuriem rūp Tava drošība un veselība vairāk kā pašu asinsspiediena līmenis. Turklāt Jelgava ir arī Latvijas neoficiālā kultūras galvaspilsēta, kurā norisinās Ledus skulptūru, Smilšu skulptūru, Maizes, piena un medus un dažādi citi festivāli. Tā ir pilsēta, kurā vienmēr kāds dzied, dejo, veido kaut ko īpašu, un mēs – LLU - esam daļa no šīs aktīvās vides. Savulaik tieši šeit piedzimusi Prāta vētra, savus pirmos soļus spēruši izcili Latvijas aktieri, mūziķi, sportisti un citi talantīgi cilvēki. Iespējams, ka pēc 10 gadiem būsi slavens un mediji ziņos, ka savu karjeru esi sācis tieši Jelgavā.

Mūsu studenti jau sen universitātei nomainījuši nosaukumu un sauc to par Latvijas Labāko universitāti (LLU). Lai kļūtu par daļu no tās, izmanto iespēju vasarā pieteikties studijām un jau rudenī tiekamies Jelgavas pils pagalmā. Ja vēl neesi pārliecināts par savu izvēli, apciemo mūs 13. jūnijā – LLU Atvērto durvju dienā! Vairāk informācijas meklē mūsu virtuālajā mājā – www.llu.lv.

Reklāmas raksts tapis sadarbībā ar LLU