Sala spelgonī notiek Aika Karapetjana filmas "Pirmdzimtais" uzņemšana. FOTO
Filmas uzņemšana ar pārtraukumiem turpināsies līdz šī gada vasarai, bet uz ekrāniem tā nonāks nākamā gada sākumā.
Kultūra
2016. gada 8. janvāris, 15:07

Sala spelgonī notiek Aika Karapetjana filmas "Pirmdzimtais" uzņemšana. FOTO

Jauns.lv

Kopš pagājušā gada nogales uzsākts darbs pie Aika Karapetjana jaunās spēlfilmas – trillera “Pirmdzimtais” filmēšanas. Šobrīd, pašā aukstākajā ziemas posmā, notiek ārskatu filmēšana mežā un uz aizsaluša ezera - nākamās nedēļas vidū tiks filmēta aina, kurā aktieris ielūst ledū. Galvenās lomas atveido Kaspars Znotiņš, Maija Doveika un Kaspars Zāle.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

“Jāsaka, esam ļoti laimīgi par šo negaidīto salu,” - stāsta filmas producents Roberts Vinovskis. “Ja  nebūtu tā palaimējies ar laika apstākļiem, mēs būtu pamatīgās ziepēs - visu neparasti silto decembri bažīgi turējām īkšķus, gaidot sniegu, jo bez īsta sniega un ar ledu klāta ezera šī varētu kļūt par ļoti dārgu filmu,” - smejas producents. Filmas uzņemšana ar pārtraukumiem turpināsies līdz šī gada vasarai, bet uz ekrāniem tā nonāks nākamā gada sākumā.

Tas būs stāsts par vidēja vecuma inteliģentu, kurš, cenšoties sievas acīs atjaunot savu reputāciju, ko jūtas zaudējis pēc nepatīkama incidenta ar laupītāju, nejauši izdara slepkavību. Un ar laiku sāk saskatīt noslēpumainas sakarības starp mirušo, sievas grūtniecību un noslēpumainu šantāžistu, kurš viņu spiež rīkoties pret paša gribu.

 

Aiks Karapetjans (1983) ir viens no savas paaudzes redzamākajiem režisoriem. Par diplomdarba filmu Latvijas Kultūras akadēmijā - īsfilmu Riebums - 2007. gadā viņam tika piešķirta nacionālā balva Lielais Kristaps kategorijā Labākā īsfilma, debijas spēlfilmas Cilvēki tur (2012) pirmizrāde notika prestižajā Karlovi Vari starptautiskajā kino festivālā. Režisora otrā spēlfilma, šausmu žanra darbs M.O.Ž tika pirmizrādīts svarīgākajos žanra filmu festivālos Kanādā un ASV, vēlāk arī daudzos nozīmīgos Eiropas festivālos; šobrīd filma tiek izrādīta kinoteātros ASV.

Paralēli darbam kino režisors iestudē arī operas un teātra izrādes – plašu ievērību guva Seviļas bārddzinis LNO (2011) un Šekspīra Venēcijas tirgotājs Nacionālajā teātrī (2013).

“Pirmdzimtais” ir Karapetjana trešā spēlfilma un trešā sadarbība ar Studiju Lokomotīve, producentu Robertu Vinovski un operatoru Jāni Eglīti, kurš 2014. gadā Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps saņēma balvu  kā labākais operators.

Savukārt jau pēc pāris nedēļām, 21. janvārī, notiks pirmizrāde vēsturiskai drāmai, kas tapusi Studijā Lokomotīve - ceļu pie skatītājiem sāks Dāvja Sīmaņa pilnmetrāžas spēlfilma “Pelnu sanatorija”. Ar 22. janvāri tā būs skatāma visos lielākajos Latvijas kinoteātros; bet 13. janvārī pulksten 12:00 mediji laipni aicināti uz preses konferenci Rīgas Kino muzejā.

Studija Lokomotīve dibināta 1999. gadā, producē spēlfilmas, dokumentālās, animācijas un arī TV filmas. Tā ir vienīgā studija Latvijā, kas Nacionālajā filmu festivālā Lielais Kristaps vienā gadā (2014) saņēmusi septiņas balvas par trim dažādām filmām (Pelikāns tuksnesī, Akmeņi manās kabatās un Spēlmanis), tāpat vienīgā studija, kuras līdzproducētās filmas - Akmeņi manās kabatās un Spēlmanis - vienā gadā izvirzītas ASV Kino akadēmijas balvai vienlaicīgi no divām valstīm - gan no Latvijas, gan Lietuvas.

Regīna Zommere / Publicitātes foto