foto: Edijs Pālens/LETA
Skumja diena Parīzei un visai pasaulei - Rinkēvičs pauž solidaritāti saistībā ar ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē
Rinkēvičs uzsver, ka šī ir skumja diena Parīzei, Francijai un visai pasaulei.
Sabiedrība
2019. gada 15. aprīlis, 22:05

Skumja diena Parīzei un visai pasaulei - Rinkēvičs pauž solidaritāti saistībā ar ugunsgrēku Parīzes Dievmātes katedrālē

Jauns.lv / LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV) paudis Latvijas solidaritāti Francijas iedzīvotājiem saistībā ar ugunsgrēku slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, un arī citi politiķi un amatpersonas dalījušās skumjās par notiekošo.

Ministrs sociālajā tīkla "Twitter" vēsta, ka šis ugunsgrēks viņam atsauc atmiņā baisās un skumjās sajūtas, kādas izjutis pirms teju sešiem gadiem, kad dega Rīgas pils. Ministrs pauž cerību, ka postījumi nebūs lieli, vienlaikus izsakot Latvijas solidaritāti Francijas iedzīvotājiem.

Rinkēvičs uzsver, ka šī ir skumja diena Parīzei, Francijai un visai pasaulei.

Vienlaikus Latvijas Ārlietu ministrija izplatījusi paziņojumu, aicinot iedzīvotājus netuvoties ugunsgrēka teritorijai un netraucēt ugunsdzēsēju darbam, kā arī sekot līdzi ziņām un varas iestāžu norādēm.

foto: Edijs Pālens/LETA
Rinkēvičs uzsver, ka šī ir skumja diena Parīzei, Francijai un visai pasaulei.

Paziņojums ievietots arī Valsts prezidenta Raimonds Vējoņa oficiālajā "Twitter" kontā. Mūsu domas ir ar parīziešiem un Francijas tautu, vēstīts ierakstā.

Arī Latvijas vēstniece Lielbritānijā Baiba Braže "Twitter" pauž skumjas par notiekošo, norādot, ka daļa no Eiropas kultūras un vēstures pazūd mūsu acu priekšā.

Savukārt Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK) raksta, ka, ierodoties Strasbūrā, nevar nesajust pilsētas iedzīvotāju skumjas par notiekošo Parīzē.

Bijušais izglītības un zinātnes ministrs, tagadējais eiroparlamentārietis Kārlis Šadurskis (JV) "Twitter" uzsver, ka viņam ir skumjas par sāpēm, ko uguns posts nesis Francijas tautai, parīziešiem un visai cilvēcei.

Ugunsgrēks Parīzes Dievmātes katedrālē

Pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile. Uguns ...

gallery icon
115

Skumjas paudis arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP). "Sajūta, ka gadsimti sadeg un pazūd," raksta ministrs.

Kā vēstīts, pirmdienas pēcpusdienā izcēlies ugunsgrēks slavenajā Parīzes Dievmātes katedrālē, liesmām apņemot tās jumtu un ugunsgrēka rezultātā sabrukusi katedrāles torņa smaile.

Sociālajos tīklos izliktajās fotogrāfijās un video redzams, kā gotiskās katedrāles jumtu un torni apņēmušas liesmas un milzīgi dūmu mākoņi.

Ugunsgrēka rezultātā sabrukusi 12.gadsimta katedrāles torņa smaile. Kā vēsta telekanāls BFMTV, 93 metrus augstā smaile bijusi pārāk augsta, lai ugunsdzēsēji varētu to dzēst.

Kā norādīja ugunsdzēsības dienests, ugunsgrēka izcelšanās varētu būt saistīta ar veiktajiem renovācijas darbiem.

Francijas iekšlietu ministrs Kristofs Kastanērs pavēstīja, ka tiek veikti ārkārtas pasākumi, lai glābtu katedrāli.

Policija pavēstīja, ka neviens cilvēks ugunsgrēkā nav gājis bojā. Par cietušajiem netiek ziņots.

Francijas prezidents Emanuels Makrons ugunsgrēka dēļ atcēlis pirmdienas vakarā ieplānoto uzrunu televīzijā, kurā viņš grasījās izklāstīt savu plānu, kā viņš gatavojas atbildēt uz pilsoņu sūdzībām, kuru dēļ sākās "dzelteno vestu" protesta kustība. Makrons devies uz notikuma vietu un izteicis solidaritāti ar visiem katoļiem un visu Francijas tautu.

Savukārt ASV prezidents Donalds Tramps ugunsgrēku nodēvējis par "šausminošu" un ieteicis katedrāles dzēšanai izmantot parasti meža ugunsgrēku dzēšanā pielietotās ugunsdzēsības lidmašīnas.

Katedrāle ir visapmeklētākais vēstures piemineklis Eiropā.