foto: Pixabay.com
Noskaidrotas dzīvošanai iekārojamākās pasaules pilsētas: Baltijas valstu sāncensībā vadībā izvirzās Lietuva
Vīne
Sabiedrība
2019. gada 13. marts, 13:18

Noskaidrotas dzīvošanai iekārojamākās pasaules pilsētas: Baltijas valstu sāncensībā vadībā izvirzās Lietuva

Jauns.lv

Augstāko dzīves kvalitāti pasaulē bauda Austrijas pilsētas Vīnes iedzīvotāji, kamēr visnedrošākā ir Bagdāde, secināts cilvēkresursu konsultāciju biroja "Mercer" veiktajā pētījumā.

Pilsētas tika izvērtētas pēc 39 faktoriem, tai skaitā ekonomikas, produktu pieejamības, dabas apstākļu, piedāvātās izglītības un medicīnisko pakalpojumu un sabiedriskā transporta pieejamības. Šogad īpaša uzmanība vērsta iedzīvotāju drošības līmenim.

Pētījumā noskaidrots, ka pēdējo 10 gadu laikā vairākas centrālās un Austrumeiropas pilsētas būtiski uzlabojušas drošības apstākļus. Starp tām uzskaitītas Prāga, Viļņa, Varšava, Sarajeva, Zagreba un Belgrada. Drošība uzlabojusies arī Āzijā, galvenokārt Ķīnas pilsētās.

Par visdrošāko pilsētu pasaulē atzīta Vīne Austrijā, tai seko trīs Šveices pilsētas - Bāzele, Cīrihe un Berne, Somijas pilsēta Helsinki.

foto: Pixabay.com
Berne

Savukārt Rietumeiropas pilsētās, piemēram, Atēnās, Madridē un Parīzē, drošības līmenis samazinājies pieaugošā teroraktu skaita dēļ. Tāpat drošības līmenis samazinājies arī Ziemeļamerikas pilsētās.

Apkopojot informāciju par 231 pasaules pilsētu, kompānija "Mercer" pēc iedzīvotāju dzīves kvalitātes līmeņa vadošās TOP 10 pilsētas sarindojusi sekojoši:

  1. 1. Vīne (Austrija)
  2. 2. Cīrihe (Šveice)
  3. 3. Vankūvera (Kanāda)
  4. 4. Minhene (Vācija)
  5. 5. Oklenda (Jaunzēlande)
  6. 6. Diseldorfa (Vācija)
  7. 7. Frankfurte (Vācija)
  8. 8. Kopenhāgena (Dānija)
  9. 9. Ženēva (Šveice)
  10. 10. Bāzele (Šveice)

Eiropā zemāko dzīves kvalitāti pēc pētījuma datiem pieredz Baltkrievijas galvaspilsētas Minskas (188.vieta), Albānijas pilsētas Tirānas (175.vieta), kā arī Krievijas pilsētas Sanktpēterburgas (174.vieta) iedzīvotāji.

foto: Pixabay.com
Sanktpēterburga

Tikmēr Latvijas galvaspilsēt Rīga šajā topā atrodas 90.vietā, līdzās tādām pilsētām kā Buenosairesa, Santjago un Atēnas. Igaunijas galvaspilsēta Tallina atrodas vien pāris līmeņus augstāk, 86.vietā, savukārt Viļņa no Baltijas valstu galvaspilsētu trijotnes dzīves kvalitātes līmenī izvirzījusies visaugstāk - 81.vietā.

Savu vietu reitingā gada laikā saglabājušas Berlīne (13.vieta), Parīze (39.vieta) un Londona (41.vieta).

foto: Pixabay.com
Parīze

Topa pašā apakšgalā atrodas Irākas galvaspilsēta Bagdāde, Centrālāfrikas galvaspilsēta Bangi, Jemenas galvaspilsēta Sana, kā arī Sudānas galvaspilsēta Hartūma.

Ar "Mercer" veikto pētījumu var iepazīties šeit.