foto: Kaspars Bergmanis/Facebook
Vēl nepieredzēts Valodas likuma pārkāpums: Ainažu veikalā čekus izsit igauņu valodā
Ainažu veikalā čeki tiek izsniegti igauņu valodā.
Sabiedrība
2019. gada 21. februāris, 06:01

Vēl nepieredzēts Valodas likuma pārkāpums: Ainažu veikalā čekus izsit igauņu valodā

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Igaunijas pierobežas veikalus ne tikai pārņēmuši mūsu ziemeļu kaimiņvalsts pircēji, bet latviešu veikalnieki arī pielāgojušies viņu prasībām un jau izsit čekus igauņu valodā. Tomēr tas ir Valsts valodas likuma pārkāpums. Tirgotājiem par to var draudēt sods.

„Facebook” lietotājs Kaspars Bergmanis pēc iepirkšanās Ainažu veikalā „Co Alco” neslēpj savu pārsteigumu, saņemot čeku igauņu valodā uz kura uzdrukāts: „Kulastage meid jalle!” („Gaidīsim jūs atkal!”): „Ainažos pirkuma čeki igauņu valodā! Nu gan laiki ir pienākuši...”

Tik „dīvainu” Valodas likuma pārkāpumu Valsts valodas centra (VVC) darbinieki savā praksē neatminas. VVC Valodas kontroles Rīgas reģiona nodaļas vadītājs Viesturs Razumovskis portālam Jauns.lv teica: „Mēs jau pirms pāris nedēļām esam piefiksējuši šo gadījumu, to noformējuši kā sūdzību un uzsākuši pārbaudi. Čeka izsniegšana svešvalodā ir uzskatāma par pārkāpumu. Čeks ir pirkuma apliecinošs dokuments un tam ir jābūt valsts valodā.

Veikala pārstāvji mums skaidroja, ka Valsts ieņēmumu dienests ir izvirzījis prasību par jauniem kases aparātiem, bet nav noteicis, kādā valodā tiem būtu jāizsit čeki. Valodas inspektori pieņems lēmumu par administratīvo pārkāpumu un pieprasīs samērīgā laikā (šajā gadījumā - vienas divu nedēļu laikā) pārkāpumu novērst, pretējā gadījumā atbildīgajai personai var uzlikt naudas sodu no 70 līdz 140 eiro pēc Administratīvo pārkāpuma kodeksa 201.28 panta par „par valsts valodas lietošanas nenodrošināšanu lietvedībā un dokumentos, ja normatīvais akts paredz valsts valodas lietošanu”.

Savā praksē neatceros gadījumu par tik dīvainu valsts valodas normu neievērošanu. Reiz bija gadījums, kad VVC ienāca sūdzība, ka „Forum Cinemas” skatītājam izsniedza ieejas karti krievu valodā, bet tas nebija darījumu apliecinošs dokuments. Tā bija ieejas karte, ko pēc pieprasījuma klientam var izdrukāt latviešu, angļu vai krievu valodā. Tajā gadījumā pārkāpuma nebija”.

"Dīvaino” kases aparātu Ainažu veikalnieki bija vai nu iegādājušies vai programmējuši kādā Igaunijas firmā, kas arī programmatūrā atstāja igauņu valodu. Visi rekvizīti un nodokļu maksātāja numuri gan čekā ir Latvijas. Tas nozīmē, ka visi nodokļi tiek ieskaitīti Latvijas budžetā, tikai pircējs par to tiek informēts igauņu valodā.