foto: Sputnik/Scanpix
EK ierosina atcelt dalībvalstu veto tiesības ES nodokļu politikā
Eiropas Parlaments.
Sabiedrība
2019. gada 15. janvāris, 19:19

EK ierosina atcelt dalībvalstu veto tiesības ES nodokļu politikā

LETA

Eiropas Komisija (EK) otrdien ierosinājusi atcelt dalībvalstu veto tiesības jautājumos, kas saistīti Eiropas Savienības (ES) nodokļu politiku.

Brisele jau sen vēlas līdzsvarotāku nodokļu politiku ES, un nesenie skandāli atjaunojuši Briseles vēlmi pēc vienkāršāka veida regulu pieņemšanai ES.

EK paziņoja, ka sāks debates ar ES dalībvalstīm par iespēju pieņemt jaunas ES nodokļu regulas ar kvalificētu balsu vairākumu nevis vienbalsīgi.

"Laiki ir mainījušies! Stingra turēšanās pie vienprātības, lai aizsargātu valstu nodokļu režīmus (..), ir balstīta uz mītu, nevis īstenību," žurnālistiem Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā norādīja bloka ekonomikas komisārs Pjērs Moskovisī.

Nodokļi un ārlietas ir pēdējās jomas, kur ES lēmumu pieņemšanai vēl nepieciešama bloku dalībvalstu vienprātība.

Vienprātības trūkuma dēļ ES iestrēguši vairāki ierosinājumi, tostarp, ES mēroga nodokļa piemērošana ASV tehnoloģiju gigantiem.

Nav realizēta arī ideja par ES digitālo nodokli, ko atbalstīja Francija un Vācija, jo tam ir liela pretestība Īrijā, Zviedrijā un Dānijā.

Kopš 2011.gada iestrēdzis arī ierosinājums piemērot nodokli finanšu transakcijām ES.

Moskovisī, kurš agrāk ieņēma Francijas finanšu ministra amatu, paziņoja, ka EK ar šīm debatēm par veto tiesību atcelšanu nodokļu jautājumos vēlas popularizēt "saprātīgu, piesardzīgu un, cerams, vienprātīgu ceļu uz priekšu".

Taču Īrija jau noraidījusi šo ideju.

Dublina "neatbalsta nekādas izmaiņas veidā, kā tiek panāktas vienošanās par nodokļu jautājumiem ES līmenī," paziņoja Īrijas valdība.

Īrijas amatpersonas uzsvēra, ka vienprātība nav "novērsusi vienošanos par ievērojamu daudzumu nodokļu likumu pēdējos gados", ar to acīmredzot domājot vēršanos pret daudznacionālo uzņēmumu piekopto praksi izvairīties no nodokļu maksāšanas.