Politika
2018. gada 18. decembris, 12:42

Ar ZZS un "Saskaņas" atbalstu Truksnim kārtējo reizi izdodas saglabāt mēra amatu

Jauns.lv / LETA

Ar Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un "Saskaņas" deputātu balsīm Jūrmalas mēram Gatim Truksnim (ZZS) kārtējo reizi izdevies saglabāt priekšsēdētāja amatu.

Pēc opozīcijas rosinājuma Jūrmalas domnieki šodien balsoja par Trukšņa atbilstību ieņemamajam amatam.

Komentējot gaidāmo balsojumu, pats Truksnis kategoriski noliedza sev izvirzītās apsūdzības visos kriminālprocesos un sacīja, ka ar nepacietību gaida brīdi, kad varēs tās pārsūdzēt tiesā. "Nekādas nelikumīgas darbības es neesmu veicis, neko neesmu finansējis vai viltojis, un visas šīs apsūdzības uzskatu, ja ne par politiski motivētām, tad par politiski izmantotām noteikti," sacīja mērs.

Viņš teica, ka "viņa apsūdzības tiek zvanītas kā Alpu govju zvani ikreiz, kad lietas materiāli tiek pārnesti no viena kabineta uz otru" un ka galvenais iemesls esot vēlme panākt varas maiņu Jūrmalā. Truksnis uzsvēra, ka sabiedrība par šo apsūdzību ir zinājusi jau kopš 2016.gada un, neraugoties uz to, 2017.gadā vienalga uzticējusi Jūrmalas vadību viņam un viņa komandai.

"Acīmredzot vēlētāji tic tam, ko es saku - ka es neesmu vainīgs. Es netaisos atkāpties un pamest vēlētājus, jo mana atbildība ir turpināt strādāt un pildīt dotos solījumus," sacīja priekšsēdētājs, uzskaitot virkni izdarīto darbu, piemēram, bezmaksas sabiedriskā transporta ieviešanu, nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus un citus.

Truksnis arī uzsvēra, ka apsūdzības izvirzītas viņam personīgi, nevis domei vai kādai no tās kapitālsabiedrībām.

KNAB veic kratīšanu Jūrmalas mēra Trukšņa kabinetā

gallery icon
19

Deputāts Guntis Grūba ("Tev,Jūrmalai!") gan sacīja, ka, klausoties Trukšņa patosu, viņam "pilnīgi saraujas sirds," un norādīja, ka Trukšņa vārdi nesaskan ar darbiem. "Jūs nesadarbojaties ar opozīcijas kolēģiem, ignorējat mūs, sasaucat ārkārtas sēdi, kur iekļaujat kārtējās sēdes jautājumus, un budžetu pieņemat steigā, mums pat nedodot laiku iepazīties ar visiem pielikumiem. Tie nav labas pārvaldības principi," sacīja Grūba.

Viņš pauda, ka Truksnim izvirzītās apsūdzības esot ļoti nopietnas, taču viņu aizstāvot tikai tie, kam no viņa "atlec" kāds labums. Grūba ilgstoši kritizēja koalīcijas deputātus, cenšoties apelēt pie viņu sirdsapziņas un aicinot uzņemties atbildību gan par Truksni, gan Jūrmalas reputāciju kopumā. "Pie manis nāk uzņēmēji un prasa palīdzēt tikt pie miljonāra Jūlija Krūmiņa, jo tikai tur varot satikt Truksni, tādēļ, ka viņi divreiz nedēļa spēlē kārtis. Vai tas ir labas pārvaldības princips, vai tā ir demokrātija," taujāja Grūba.

Arī deputāts Rolands Parasigs-Parasiņš (VL-TB/LNNK) pauda viedokli par to, ka esošās situācijas dēļ par Jūrmalu un arī deputātiem sabiedrība vienkārši smejoties.

"Deputāte Larisa Loskutova pagājušajā nedēļā uzņēmās atbildību par "Rīgas satiksmē" notiekošo, lai gan apsūdzība nebija tieši virzīta viņai. Es apbrīnoju, ka par 2200 eiro mēnesī jūs šo visu esat gatavs paciest, taču es negribu iziet uz ielas un skaidrot savai ģimenei vai draugiem, kādēļ es atbalstu narkotiku lietošanu," pauda deputāts, norādot, ka visi Trukšņa atbalstītāji viņu atbalsta tikai tādēļ, ka bez Trukšņa viņiem nebūs iespēja ieņemt "siltas vietas" vadošos amatos un veicināt dažādus personiskā labuma projektus.

Kā skaidroja ZZS deputāts Jānis Lejiņš, neraugoties uz mēram izvirzītajām apsūdzībām, frakcijas ieskatā viņš joprojām ir labākais vadītājs, kāds Jūrmalai bijis. "Dažādas apsūdzības viņam ir spēkā jau kopš 2016.gada, bet 2017.gada vēlēšanās iedzīvotāji tāpat viņu ievēlēja. Jūrmalnieki mums ir zvanījuši un teikuši - nekādā gadījumā neatlaidiet Truksni.

Pēc teju stundu garām diskusijām balsojumā, kurā opozīcija balsoja pret, Truksnis amatu saglabāja.

Jau vēstīts, ka 6.decembrī Jūrmalas opozīcijas deputāti iesniedza atkārtotu aicinājumu ārkārtas sēdē lemt par Trukšņa atbilstību domes priekšsēdētāja amatam.

Savā iesniegumā, kuru parakstījuši visi seši opozīcijas pārstāvji, deputāti aicina tieši ZZS Jūrmalas frakcijas deputātus "uzņemties atbildību par Truksni".

Grūba pauda nostāju, ka līdzšinējie Trukšņa skandāli grauj Jūrmalas domes reputāciju un kopējo iedzīvotāju uzticēšanos valsts pārvaldei, kā rezultātā domnieki atkārtoti izsaka neuzticību mēram un lūdz pārējos kolēģus ārkārtas sēdē atkārtoti izvērtēt mēra atbilstību amatam.

"ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze jau iepriekš publiski paudis, ka ZZS ir ieteikusi Gatim Truksnim nolikt deputāta mandātu un atteikties no priekšsēdētāja amata. Savukārt ZZS valde lēmusi jautājuma risināšanu atstāt ZZS Jūrmalas frakcijas kompetencē. Vienlaikus Krauze ir norādījis, ka ZZS Jūrmalas frakcijas deputātiem jāpieņem savs lēmums un jāuzņemas atbildība par Gati Truksni," teikts iesniegumā, vienlaikus norādot, ka patlaban no ZZS kolēģiem nekāds oficiāls lēmums, to argumentējot un pamatojot, nav saņemts.

Jūrmalas domes opozīcija jau 8.oktobrī rosināja Trukšņa atkāpšanos no amata īsi pēc tam, kad medijos bija izskanējusi informācija, ka Valsts policija mēru sodījusi par narkotisko vielu uzglabāšanu. Ar ZZS un "Saskaņas" atbalstu Truksnim amatu saglabāt tomēr izdevās un sēdē viņš skaidroja, ka par likumsargu uzlikto sodu neesot zinājis, kā arī norādīja, ka "ir brīvs no jebkādām atkarībām."

Savukārt novembra sākumā Ģenerālprokuratūra Truksnim uzrādīja apsūdzību lietā par ZZS, iespējams, nelikumīgu finansēšanu. Pret Jūrmalas mēru sākta kriminālvajāšana par ZZS nelikumīga finansējuma pieņemšanu lielā apmērā un par dokumenta viltošanu un viltota dokumenta izmantošanu.