Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Ar interesantu ballīti Rīgas centrā nosvin austrāliešu dumpīgā vīna “19 Crimes” ienākšanu Latvijā
foto: Publicitātes foto
Latvijas gala patērētājiem "19 Crimes" vīni būs pieejami dažādos veikalu tīklos, kā arī restorānos, kafejnīcas.
Sabiedrība

Ar interesantu ballīti Rīgas centrā nosvin austrāliešu dumpīgā vīna “19 Crimes” ienākšanu Latvijā

Edvīns Rakickis

Jauns.lv

Industrijās, kurās ilgu laiku pastāvošo kārtību nosaka stingras tradīcijas, laimīgs ir tas, kuram izdodas īstajā laikā pārsteigt, ar ko patiesi neparastu un dumpīgu. Kas tāds bez šaubām izdevies savdabīgo “19 Crimes” vīnu darītājiem no Austrālijas. Stāsts par vīnu ir ļoti būtisks baudījumam un, pateicoties izdomai, šis jaunās pasaules vīna zīmols jau paguvis iemantot popularitāti ASV un nu ir nogaršojams arī Latvijā.

Ar interesantu ballīti Rīgas centrā nosvin austrāl...

18. gadsimta beigās britu impērijā eksistēja saraksts ar 19 noziegumiem, kuros vainīgos sodīja nevis ar nāvi, bet ar piespiedu transportēšanu. Galamērķis bija tiem laikiem pietiekami biedējošs – pati pasaules mala, jeb Austrālija.

Starp sarakstā iekļautajiem likumpārkāpumiem bija dažāda veida zādzības, laupīšanas un arī daži visnotaļ neparasti grēki, piemēram, ēģiptieša tēlošana, apprecēšanās paslepus, zivju izzagšana no upes vai dīķa un citi.

Lieki piebilst, ka daļa no notiesātajiem mira pa ceļam uz tālo koloniju, taču izdzīvojušie lielā mērā kļuva atbildīgi par tolaik vēl netapušās valsts pamatu ielikšanu un jaunas kultūras veidošanu.

Tieši par godu spilgtākajām no šīm pretrunīgi vērtētajām vēstures personībām ir nosaukts konkrētais austrāliešu vīns.

Un tā stāstu, izmantojot modernās tehnoloģijas, vīndari ir ļāvuši izstāstīt nevienam citam kā pašiem pagājušo gadsimtu notiesātajiem.

Latvijas vīna entuziasti ar populāro Austrālijas ražotāju tika iepazīstināti pavisam nesen – 29. novembrī.

Vīna entuziasti iepazīst pasaulē populāro Austrālijas vīnu "19 Crimes"

Industrijās, kurās ilgu laiku pastāvošo kārtību nosaka stingras tradīcijas, laimīgs ir tas, kuram izdodas īstajā laikā pārsteigt ar ko patiesi ...

Vīns ar neatvairāmo ruma saldenumu

“19 Crimes” sortimentā ietilpst četri dažādi sarkanvīni un viens baltvīns, kurš veidots no 100% “Chardonnay” šķirnes vīnogām.

Vīna pudeles rotā īsti, vēstures avotos atrodami un labi zināmi notiesātie.

To vidū arī, iespējams, neparastākais no visiem “transportēšanai” nolemtajiem – Džons Boils O’Railijs, kurš spriedumu saņēma 1867. gadā, dēļ saistības ar Īru republikāņu brālību, kuras mērķis bija no impērijas neatkarīga Īrijas Republika.

Par piedzīvoto O’Railijs rakstīja savos dzejoļos un reiz, apmānot cietuma sargus, izbēga.

Tālākie ceļi viņu veda uz ASV, kur O’Railijs kļuva par ievērojamu figūru vietējā īru komūnā un redaktoru Bostonas (Masačūsetsas štats) avīzē “The Pilot”.

Vīni ir darīti no jaunajai pasaulei un Austrālijai raksturīgajām vīnogu šķirnēm – “Shiraz” un “Cabernet Sauvignon” kā arī “Chardonnay”, taču, šķiet, interesantākais, ko savā klāstā piedāvā “19 Crimes” ir 30 dienas ruma mucās izturētais kārums ar nosaukumu “The Uprising”, jeb “Sacelšanās”.

Šis jaunais vīns radīts par godu tā dēvētajam “Austrālijas ruma dumpim” (1808. gads) – iedzīvotāju un bruņoto spēku realizētai valsts varas gāšanai.

Ir iesakņojies uzskats, ka viens no dumpošanās iemesliem bija tā laika valdības ne īpaši draudzīgā attieksme pret ruma tirdzniecību, taču vairums vēsturnieku tam negrib piekrist, paužot, ka iemesli sabiedrības neapmierinātībai bija daudz komplicētāki.

Lai tur vai kā – “19 Crimes” eksperiments ir no tiesas izvērties gards un to pavisam noteikti izbaudīs tie, kuru uzskatus un izvēli neierobežo svēta pieturēšanās pie tradicionālajām metodēm.

“Dzīvās” etiķetes

Latvijas vīna entuziasti ar populāro Austrālijas ražotāju tika oficiāli iepazīstināti pavisam nesen – 29. novembrī, alkoholisko dzērienu izplatītāja “Amber Distribution Latvia” rīkotā ballītē “Forum Cinemas” telpās.

Uz vietas bija iespējams degustēt visu “19 Crimes” vīna sortimentu, uzzināt būtiskāko par austrāliešu vīndaru vīziju, kā arī ļauties tematiskai foto sesijai, velkot mugurā vēsturiskas cietuma drānas un iejūtoties ieslodzīto lomās.

Skaidrs, ka šis ir jautrs vīns un tā darītāji apzināti soļo savu ceļu, nemaz nemēģinot izpelnīties “augsto plauktu” snobiskāko someljē labvēlību.

Taču patiesā “19 Crimes” kā ballīšu vīna zīmola ģenialitāte atklājās vakara gaitā.

Kad pret vienu no pudelēm uz kuras attēlota sen mūža mierā dusoša ieslodzītā seja, tika pavērsts viedtālrunis, tā sāka runāt...

Izmantojot tā dēvētās papildinātās realitātes (augmented reality) aplikāciju piedāvātās iespējas, “19 Crimes” ir atdzīvinājuši uz vīna pudeļu etiķetēm redzamos vēsturiskos personāžus un ļāvuši tiem izstāstīt savus stāstus ar tālruņa lietotnes "Talking Labels" palīdzību.

Šo gluži vienkārši ir jāredz un pie pirmās izdevības jāizmēģina pašam: