Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Cīņā par trešās kārtas sasniegšanu: Latvijas čempione "Mogo""/RSU sāks Kontinentālā kausa turnīru
foto: Mogo/RSU
Mogo/RSU galvenais treneris Ģirts Ankipāns.
Hokejs

Cīņā par trešās kārtas sasniegšanu: Latvijas čempione "Mogo""/RSU sāks Kontinentālā kausa turnīru

Kārlis Bērziņš

Jauns.lv

Latvijas čempione “Mogo”/RSU šodien plkst. 18:30 ar spēli pret turnīra mājinieci un Rumānijas čempioni “Brasov” sāks Starptautiskās Ledus hokeja federācijas (IIHF) organizētā Kontinentālā kausa otro kārtu. Trešajā kārtā iekļūs tikai grupas uzvarētāja.

Cīņā par trešās kārtas sasniegšanu: Latvijas čempi...

Latvijas klubi bijuši finālā

IIHF Kontinentālo kausu sauc par otro spēcīgāko klubu turnīru Eiropā aiz Čempionu līgas. Ikgadēji tajā piedalās 20 komandas, kuras sadalītas trijos līmeņos – pirmajā kārtā astoņas komandas ar zemāko reitingu cīnās divās grupās par divām ceļazīmēm uz otro kārtu, kur jau tās gaida sešas komandas. Otrajā kārtā šīs astoņas komandas arī cīnās divās grupās par divām ceļazīmēm uz trešo kārtu, kur atkal gaida sešas komandas ar augstāko reitingu. Trešajā kārtā no katras grupas uz “Final Four” iekļūs divas labākās. 

2024./2025. gada sezona sākās 2024. gada 20. septembrī, kad divās grupās astoņas komandas cīnījās par vietu otrajā kārtā. Bulgārijā no A grupas uz otro kārtu konkurencē ar mājinieci “Irbis Skatem”, Lježas “Bulldogs” un Belgradas “Crvena zvezda” iekļuva Horvātijas “Sisak”, bet no otras grupas otro kārtu sasniedza Lietuvas komanda Elektrēnu “Energija”, kas bija labāka pār Igaunijas “Narva”, Spānijas “Jaca” un Reikjavīkas “Skautafelag”. Turnīra otrā kārta notiks no 18. līdz 20. oktobrim, trešā no 15. līdz 17. novembrim, bet sezonas čempions tiks noskaidrots “Final Four” izspēlē no 2025. gada 16. līdz 19. janvārim.

Turnīra vēsturē divas reizes kāda Latvijas komanda ir spēlējusi Kontinentālā kausa finālā. Abas reizes tā bija “Rīga 2000”. 2005./2006. gada sezonā tie bija otrie aiz Toljati “Lada”, bet divas sezonas vēlāk finālturnīru sasniedza kā tā rīkotāji, esot otrajiem aiz Kazaņas “Ak Bars”. Turnīra laikā no Latvijas vienu sezonu (2003./2004. gadā) bija pat divas komandas, bet atsevišķas reizes čempione nav piedalījusies turnīrā, jo vienkārši ir pārstājusi eksistēt. Otro kārtu, kurā šogad dalību sāks “Mogo”/RSU, Latvijas komandas ir pārvarējušas veselas desmit reizes. Kā pirmie to paveica “Juniors”/”Essamika”, bet kā pēdējie “Zemgale”/LBTU, kam tas izdevies pēdējās divās sezonās pēc kārtas. 

Par pēdējo Kontinentālā kausa čempioni kļuvusi Kazahstānas komanda “Nomad”, bet kopš 1996./1997. gada, kad šis turnīrs tika ieviests praksē, kausu izcīnījušas 13 komandas, bet visvairāk no Slovākijas. Šīs valsts klubi par Kontinentālā kausa ieguvējiem kļuvuši piecas reizes, kamēr Šveices un Baltkrievijas vienības – četras. 

Pieredze sastāvā

“Mogo” uz Kontinentālo kausu dodas ar pieredzējušiem vīriem sastāvā, kuriem ir pat pieredze “Riga 2000” izcīnītajās otrajās vietās šajā turnīrā. To pieredzējuši aizsargs Kristaps Sotnieks un uzbrucējs Elviss Želubovskis, tāpat galvenajam trenerim Ģirtam Ankipānam ir pieredze spēlēšanā par augstākajiem mērķiem šajā turnīrā. Kopumā veseli 13 “Mogo” spēlētāji ir vismaz ar vienu dalības reizi šajā turnīrā – bez jau minētā Sotnieka un Želubovska tāda vēl ir arī tādiem hokejistiem kā Kārlim Ozoliņam, Deividam Sarkanim, Henrijam Ančam, Krišam Lipsbergam, Rūdolfam Maslovskim, Gintam Meijam, Kristapam Jēkabsonam, Kārlim Buceniekam, Reinim Lejniekam, Gatim Spruktam un Kasparam Ziemiņam. 

Beigās gan nepiepildījās vēl viena pieredzes bagāta hokejista spēlēšana “Mogo” sastāvā. Vēl pagājušās nedēļās beigās tika ziņots par Artūra Kuldas pievienošanos komandai, taču jau šīs nedēļas vidū viņš lēma karjeru turpināt pie Renāra Krastenberga un Kaspara Daugaviņa Slovākijas augstākās līgas klubā Mihalovces “Dukla”. Ja Kulda būtu palicis “Mogo”, tad tas būtu bijis ļoti vērtīgs papildinājums. Kulda ir hokejists ar 15 NHL spēļu pieredzi, tāpat viņš spēlējis labākajās hokeja līgās Eiropā. 

Sezonu gan “Mogo” iesācis pārliecinoši. Baltijas hokeja līgas desmit spēlēs izcīnot deviņas uzvaras. Daudzas no tām bijušas pārliecinošas, kas ļāvis “Mogo” hokejistiem atrasties rezultatīvāko spēlētāju galvgalī. Ar 18 rezultativitātes punktiem šobrīd turnīra rezultatīvākais hokejists ir 38 gadus vecais Elviss Želubovskis. Rezultatīvi spēlējuši arī citi vienības hokejisti – pie 15 punktiem ticis Gints Meija, 14 Kārlis Ozoliņš un Deivids Sarkanis, bet 13 – Ernests Krūms un Gatis Sprukts. Starp vārtsargiem pagaidām pirmā numura vieta uzticēta Henrijam Ančam, kurš vārtos stājies sešos mačos. Trīs spēles vārtos iespēju guvis iepriekš “Kurbadā” spēlējošais Arginto Millbergs, bet tikai vienā – Kārlis Mežsargs. 

Kas stāsies pretī?

Kontinentālā kausa otro kārtu “Mogo” aizvadīs Rumānijas pilsētā Brašovā. Bez mājinieces “Brasov” Ģirta Ankipāna trenētajai komandai būs arī jāspēkojas pret labi zināmo Elektrēnu “Energija” un Ungārijas spēcīgāko komandu “Ferencvarosi”. Mačs pret “Brasov” gaidāms šodien plkst. 18:30, sestdien 14:30 jācīnās pret lietuviešiem, bet svētdien 14:30 pret Ungārijas čempioni. 

“Brasov” hokeja komanda dibināta 2007. gadā un ātri vien kļuvusi par Rumānijas hokeja flagmani. Savas pastāvēšanas vēsturē klubs sešas reizes kļuvis par vietējās līgas čempioni, bet vēl četras reizes pievienoti Rumānijas kausi. Bez dalības vietēja līgā “Brasov” startē apvienotajā Rumānijas – Ungārijas hokeja līgā (“Erste Liga”), kurā triumfēja iepriekšējā sezonā un divas reizes palikusi otrā. 2014. gadā Kontinentālajā kausā “Brasov” ieguva otro vietu, kas ir tās labākais sasniegums šajā turnīrā. 

1977. gadā dibināta Elektrēnu “Energija” ir titulētākā hokeja komanda Lietuvā, kas par savas valsts čempioni kļuvusi veselas 26 reizes. Jau trīs sezonas “Energija” piedalās arī Baltijas čempionātā hokejā, kurā startē arī Latvijas un Igaunijas komandas. Sezonas ievadā septiņās spēlēs “Energija” tikusi pie divām uzvarām, kas dod piekto vietu septiņu komandu konkurencē. Divas reizes šosezon pret “Energija” jau ir spēlējusi “Mogo”, 5. un 6. oktobrī izbraukumā uzvarot ar identisku rezultātu 7:2. 

Ilgākā vēsture ir Ungārijas sporta vienam no flagmaņiem “Ferencvarosi”, kuram ir arī sava hokeja sekcija ar profesionālo klubu. Komandas vēsturē klubs veselu 31 reizi kļuvis par Ungārijas čempioni, ieskaitot pēdējās piecas sezonas pēc kārtas. Vēl “Ferencvarosi” kontā ir 15 Ungārijas kausi, trīs Ungārijas Superkausi, kā arī divi čempiontituli apvienotajā Ungārijas – Rumānijas līgā “Erste Liga”. Tie izcīnīti 2019. un 2020. gadā. Visdrīzāk tieši Rumānijas un Ungārijas klubus var saukt par nopietnākajiem “Mogo” pretiniekiem cīņā par trešās kārtas sasniegšanu.

"Esam padarījuši labu darbiņu, lai sagatavotos šim turnīram. Piektdienas spēle pret mājiniekiem varētu būt izšķirošā par iekļūšanu nākamajā kārtā. Rumāņu klubā ir daudz labu leģionāru un naturalizēto spēlētāju ar labu pieredzi. Viņi gan ir gados vecāki. Mēģināsim spēlēt ātrāku un pretiniekiem neērtāku hokeju. Savi trumpji būs arī Lietuvas un Ungārijas komandām, bet mēs izmantosim savējos," komentārā klubam pirms Kontinentālā kausa pirmās spēles teicis "Mogo" galvenais treneris Ģirts Ankipāns. 

Šīs grupas uzvarētāja trešajā kārtā spēkosies Dānijā pret tādām komandām kā Alborgas “Pirates”, Polijas “Katowice” un Francijas “Bruleurs de Loups”. Otrajā otrās kārtas grupā sacenšas Itālijas “Rittner Buam”, Slovēnijas “Acroni”, Horvātijas “Sisak” un Kijivas “Sokil”. Šīs grupas uzvarētāja trešajā kārtā cīnīsies pret tādām komandām kā Kazahstānas “Arlan”, Kārdifas “Devils” un Slovākijas “Zilina”.