Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Neskatoties uz riskiem, latvieši turpina apmeklēt Krieviju un Baltkrieviju
foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgas Starptautiskā autoosta.
Sabiedrība

Neskatoties uz riskiem, latvieši turpina apmeklēt Krieviju un Baltkrieviju

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Lai gan Latvijas attiecības ar Krieviju un Baltkrieviju ir praktiski iesaldētas, un pastāv provokāciju un konsulārās palīdzības nesaņemšanas risks, latvieši turpina apmeklēt šīs valstis.

Neskatoties uz riskiem, latvieši turpina apmeklēt ...

No Rīgas starptautiskās autoostas cilvēki dodas uz Maskavu un Sanktpēterburgu, taču tagad viņiem jārēķinās ar pieaugušo biļešu cenu un ilgstošajām pārbaudēm uz robežas, Latvijas Radio 4 pastāstīja transporta kompānijas "Norma-A" valdes priekšsēdētājs Andris Podgornijs.

Autotransporta direkcija norāda, ka jautājums par pārvadājumu aizliegšanu būs jāatrisina politiķiem. Ar pasažieru pārvadājumiem uz Krieviju un Baltkrieviju nodarbojas vairākas kompānijas. "Norma-A" ir viena no tādām kompānijām, kuras atļaujas ir derīgas vairāk nekā divus gadus, raksta portāls "Lsm+".

Biļešu cenas vidēji ir dubultojušās salīdzinājumā ar to, kas bija pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā. Uzņēmuma vadītājs Andris Podgornijs teic, ka arī uz robežas nākas ņemt vērā ilgākas dokumentu pārbaudes:

"Mēs tikai paziņojam, kādi pasažieri ieradīsies, un tad kontroles dienesti [pārbauda]. Līdz ar to šobrīd autobusi atrodas uz robežas daudz ilgāk, līdz tos visi pārbaudīs. Tā ka robežšķērsošanas laiks šodien nav noteikts, tas ir atkarīgs no tā, kā cilvēki brauc, cik ātri viņi var šķērsot robežu. Ir cilvēki, kuriem atsaka gan iebraukšanu, gan izbraukšanu, tāpēc autobusi stāv, un tos pārbauda."

Apmeklēt Krieviju un Baltkrieviju (atstājot novārtā riskus, par kuriem vairākkārt brīdinājusi Ārlietu ministrija) Latvijas iedzīvotājus mudina radniecības saites vai darba pienākumi.

Raidījums "Nekā personīga" marta sākumā vēstīja: Ārlietu ministrija un specdienesti brīdina ceļotājus uz Krieviju un Baltkrieviju, ka šo valstu drošībnieki izmanto jebkuru iespēju, lai tūristus savervētu. Savukārt iebraucējus Latvijā no Putina un Lukašenko režīma rūpīgi pārbaudot. Iekšlietu Ministrija un robežsardzes Priekšnieks saka - uz robežas notiekot arī iebraucēju intervēšana. Tie, kuri ir aizdomīgi, Latvijā netiek ielaisti.

"Nekā personīga" aprēķini liecina, ka no Krievijas un Baltkrievijas uz Latviju abos virzienos nedēļā kursē 70 autobusi. Vēl milzīgs apjoms Latviju šķērso, braucot no Moldovas uz Krievijas pierobežu. Tik liela pasažieru plūsma no un uz šīm diktatūrām rada pamatotas šaubas vai mūsu robežsardze patiešām spēj visas šīs personas izkontrolēt.