foto: Juris Rozenbergs
“Muzikālā dumpinieka” Lapinska pavadījumā izdod Rīgas radiorūpnīcai veltītu grāmatu
Uzņēmumam "VEF Radiorūpnīca RRR" veltītās grāmatas autors Inārs Kļaviņš.
Sabiedrība
2018. gada 10. novembris, 18:17

“Muzikālā dumpinieka” Lapinska pavadījumā izdod Rīgas radiorūpnīcai veltītu grāmatu

Jauns.lv

Ināra Kļaviņa grāmata “Rīgas radiorūpnīca laikmeta griežos” ir ceturtā grāmata, kurā aplūkota radiotehnikas ražotāja vēsture. Tas ir plašāks stāsts par uzņēmuma attīstību un darbinieku pašaizliedzīgo darbu.

RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātē notikušajā burziņā, kurš sarīkots par godu autora Ināra Kļaviņa ceturtajai grāmatai, par mūziku gādāja neviens cits kā leģendārais Padomju ēras “ierakstu karalis” Juris Lapinskis.

Grāmatas "Rīgas radiorūpnīca Laikmeta Griežos" atvēršanas svētki

Ināra Kļaviņa grāmata “Rīgas radiorūpnīca laikmeta griežos” ir ceturtā grāmata, kurā aplūkota radiotehnikas ražotāja vēsture. Tas ir plašāks stāsts par ...

gallery icon
90

Grāmatas atvēršanas svinības pulcēja kādreizējos kolēģus, kuri kopīgi radīja daudzas no VEF Radiotehnika RRR radio ierīcēm un akustiskajām sistēmām.

Vecie labie kā arī salīdzinoši jaunāki meldiņi tika atskaņoti pa leģendārajām VEF Radiotehnika RRR ražotajām skandām “S-90”.

foto: Juris Rozenbergs
"VEF Radiorūpnīca RRR" ražotās skandas "S-90".

Interesanti, ka pazīstamais latviešu uzņēmējs Pēteris Šmidre savulaik arīdzan pielicis roku pie šī zīmola skandu ražošanas, taču par to plašāk izstāstīts grāmatā.

Tieši Pēterim Šmidrem, par spīti paša izbrīnam, tika uzticēts atklāt un vadīt kādreizējam Latvijas tehnoloģiju milzim veltītās grāmatas atvēršanas svētkus.

foto: Juris Rozenbergs
Izrādās, ka leģendārajā rūpnīcā savulaik strādājis arī pazīstamais latviešu uzņēmējs Pēteris Šmidre.

Sanākušos uzrunāja arī AS VEF Radiotehnika RRR valdes priekšsēdētājs Ēriks Ertmanis. Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ojārs Spārītis, kā arī pats autors Inārs Kļaviņš un RTU Elektronikas un telekomunikāciju fakultātes dekāns Jurģis Poriņš.

Grāmatas atvēršanas pasākumā visiem interesentiem bija arī iespēja aplūkot tuvāk gan vecākus, gan jaunākus uzņēmuma ražotos produktus.

foto: Juris Rozenbergs
Par mūziku pasākumā atbildīgs bija leģendārais Padomju ēras ierakstu "karalis" Juris Lapinskis. Kopš sešdesmitajiem gadiem viņš, par spīti Maskavas aizliegumiem, kopēja un izplatīja rietumu mūzikas ierakstus.

Uzņēmums AS “VEF Radiotehnika RRR” tika dibināts 1927. gadā, Rīgā.

Savu tagadējo nosaukumu kompānija ieguva neilgi pēc PSRS okupācijas, kad tika apvienotas divas privātkompānijas: “Foto-radio Centrāle A. Leibovic” (saskaņā ar AS “VEF Radiotehnika RRR” mājaslapā pausto: dibināta 1927. gada 28. Decembrī) un radiorūpnīcu “A. Apsītis un F.Žukovskis” (dibināta 1934. gadā).

Pērn janvārī publiski izskanēja, ka uzņēmums AS “VEF Radiotehnika RRR” ir nokārtojis problemātiskās saistības ar kreditoriem (SEB banka un Valsts ieņēmumu dienests) un atsācis produktu ražošanu.