foto: Ieva Čīka/LETA
LTV raidījuma "Punkti uz i" vadītājs Ignatjevs iesniedz atlūgumu, jo viesiem negribēja ļaut runāt latviski
Žurnālists Oļegs Ignatjevs.
Sabiedrība
2018. gada 6. septembris, 13:22

LTV raidījuma "Punkti uz i" vadītājs Ignatjevs iesniedz atlūgumu, jo viesiem negribēja ļaut runāt latviski

Jauns.lv / LETA

Pēc "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) pārmetumiem par valodas lietojumu Latvijas Televīzijas kanāla LTV7 raidījumā "Punkti uz i" atlūgumu iesniedzis tā vadītājs Oļegs Ignatjevs, apstiprināja Ignatjevs un Latvijas Televīzijas komunikācijas speciāliste Krista Luīze Priedīte.

Uzreiz pēc notikušā Ignatjevs aģentūrai LETA izteicās, ka patlaban viņam esot svarīgi "nomierināties no emocijām un nepieciešams pārdomāt sakāmo par savu aiziešanu" no LTV7. "Man ir svarīgi, lai to, ko es plānoju teikt, ir saprotams un pareizi formulēts. Situācija nav vienkārša. Ar to, ko plānoju teikt, nedrīkst aizvainot vai kaitēt cilvēkiem, kas paliek LTV7 strādāt," sacīja Ignatjevs.

Savukārt Latvijas Radio Ignatjevs paudis viedokli, ka VL-TB/LNNK dalību raidījumā vēlējusies izmantot kā priekšvēlēšanu triku. "Es sapratu, ka viņi vienkārši grib izmantot šo situāciju, atnākt uz raidījumu, pateikt, paskatieties, cik mēs esam lieli patrioti, jo pat te mēs runājam latviski un neviens nevar mums iebilst. Pārējie dalībnieki - latvieši, kuri piekrituši runāt krieviski, nu kādi viņi ir patrioti," paudis Ignatjevs.

"LTV vadības pozīcija bija, ka es, uzstādot valodas noteikumus, pārkāpju žurnālistikas principus uz objektīvu informāciju un viedokļu daudzveidību. Es nepiekrītu," skaidrojis Ignatjevs, "un līdz ar to, protams, LTV nevarēja laist raidījumu uz maniem nosacījumiem, es nevarēju piedalīties raidījumā, kurā VL-TB/LNNK būtu atļauts darīt tā, kā viņiem ērtāk, kā viņiem gribas. Tad sanāk, ka esmu nevis žurnālists, bet kāds apkalpojošais personāls."

LTV Ziņu dienesta vadītāja Iveta Elksne uzsvērusi, ka ļoti ciena Ignatjeva darbu un šī situācija ir nepatīkama, taču sabiedriskais medijs nevar pieļaut situāciju, ka kāds tik izslēgts no diskusijas, jo vēlas runāt valsts valodā.

VL-TB/LNNK trešdien izplatīja paziņojumu, ka apvienības pārstāvim liegta dalību sabiedriskajā medijā, jo viņš raidījumā "Punkti uz i", kas tiek veidots krievu valodā, vēlējies runāt valsts valodā. Kā skaidroja apvienības pārstāvji, VL-TB/LNNK saņēma LTV7 raidījuma "Punkti uz i" ielūgumu uz partiju debatēm par vidusskolas izglītību mazākumtautību, galvenokārt valodā Latvijā un to lomu Latvijas sabiedrības saliedēšanā. Apvienība piekritusi dalībai raidījuma diskusijā ar nosacījumu, ka tās pārstāvis runās tikai latviešu valodā. Taču raidījuma vadītājs Ignatjevs ar producentes starpniecību informējis, ka raidījuma valoda ir krievu un tas domāts krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Nacionālā apvienība paziņoja, ka lūgs rakstisku skaidrojumu no LTV7 un vērsīsies ar iesniegumu Nacionālajā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, jo esot nepieļaujami, ka "sabiedriskajā medijā nav iespējas runāt valsts valodā".

LTV trešdien izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka atbilstoši LTV Ziņu dienesta principiem, gadījumā, ja raidījumā, kura pamatvaloda ir krievu, piedalās viesis, kurš krievu valodu nepārvalda vai nevēlas runāt krieviski, LTV nodrošina latviešu-krievu valodas tulku. "Iepriekš minēto principu neievērošana, kādam sarunas dalībniekam liedzot dalību diskusijā, nav pieļaujama," teikts LTV paziņojumā.

Vienlaikus LTV uzsver, ka tās ziņu dienests priekšvēlēšanu laikā nodrošina debates gan latviešu, gan krievu valodā. "Raidījuma "Punkti uz i" pamata valoda ir krievu, un lielākā daļa raidījuma viesu tiešajā ēterā savu viedokli pauž krieviski. LTV Krievu satura redakcija norāda, ka ir svarīgi ievērot auditorijas specifiku – tā ir pamatā krievvalodīga. Tādēļ ir saprotams, ka liela daļa raidījuma viesu paši izvēlas runāt krieviski, nevis izmantot iespēju piesaistīt LTV nodrošinātu tulku, lai precīzāk uzrunātu šo raidījumu mērķauditoriju," uzsver LTV pārstāvji.

Raidījumu "Punkti uz i" ceturtdien, 6.septembrī, vadīs Aleksejs Dunda, uz diskusiju ierasties aicinātas visas jau iepriekš uzaicinātās partijas, informē LTV.