Kultūra
2018. gada 17. aprīlis, 15:15

Galerijā Centrs atklāta izstāde, kas ļauj ielūkoties filmas "HomoNovus" tapšanas procesā

Karlīna Timofejeva

Latvijas simtgades spēlfilmas, pārpratumu komēdijas "HomoNovus" pirmizrāde visā Latvijā notiks jau šī gada septembrī. Tirdzniecības centrā Galerija Centrs atklāta izstāde "Rīga toreiz un tagad", kas ļauj ielūkoties filmas tapšanā un sajust tai raksturīgo trīsdesmito gadu atmosfēru, kurā iejutās arī filmas aktieri.

Lai Rīgas ielām un ēkām radītu filmēšanas vajadzībām nepieciešamo izskatu, mūsdienu Rīga tika papildināta ar 30.gadu Rīgai raksturīgām dekorācijām un filmēšanas atribūtiem, kas tika gan veidoti no jauna, gan speciāli piemeklēti visā Latvijā. Arī tērpi, kas atrodas tirdzniecības centra skatlogos, un izstādē redzamās retro automašīnas filmējušās "HomoNovus" filmā. Ieskatu filmas tapšanā jau tagad var gūt pirmajā reklāmas rullītī:

“Pašlaik norit filmas “HomoNovus” montāžas darbi un pavisam drīz nāksim klajā ar filmas oficiālo treileri. Tikmēr gribam aicināt visus interesentus iejusties filmas “HomoNovus” trīsdesmito gadu atmosfērā Galerijas Centrs izstādē "Rīga toreiz un tagad", kurā esam izvietojuši, gan varoņu tērpus, gan retro automašīnas, gan vizuālu ieskatu filmas tapšanā, ” atklāj filmas producents Ivo Ceplevičs, "Film Angels Productions" vadītājs.

foto: Ekrānuzņēmums
Tirdzniecības centrā Galerija Centrs atklāta izstāde "Rīga toreiz un tagad".

Romantiskā intrigu un pārpratumu komēdija “HomoNovus”ir latviešu literatūras klasikas ekranizācija, kas ir balstīta uz tāda paša nosaukuma Anšlava Eglīša romānu. Stāsts par jaunu un nabadzīgu, bet ambiciozu provinces mākslinieku Juri Upenāju, kuršno laukiemierodas Rīgā, laiiekarotu savu vietu mākslas pasaulē. Jau pirmajā vakarā nokļūstot mākslinieku bohēmā un satiekot savu mīlestību, Jura pirmie soļi Rīgā izvēršas par komisku, reizēm aizkustinošu pārpratumu virknējumu.

Filmas scenārija autore un režisore ir Anna Viduleja, operators ir Jānis Eglītis, galvenais mākslinieks – Kirils Šuvalovs (Krievija), scenārija līdzautore Maurīna Tomasa (Lielbritānija), producenti – Ivo Ceplevičs, Jānis Kalējs un Sergejs Berdičevskis.Filmas aktieru komanda ir tās lepnums, kodolu veido Jaunā Rīgas teātra aktieri, bet bagātīgajā tēlu saimē skatītāji ieraudzīs gan Nacionālā, gan Dailes, gan Valmieras un Liepājas teātra kolēģus, epizodēs parādīsies arī vairāki leģendāri aktieri. Galvenajā lomā debitē jaunais aktieris Igors Šelegovskis, lomās– KristīneKrūze, Kaspars Znotiņš, Andris Keišs, Kaspars Zvīgulis, Aurēlija Anužīte-Lauciņa, Agnese Cīrule, Nikolajs Korobovs, Vilis Daudziņš, Baiba Broka, Guna Zariņa, Gundars Āboliņš, Regīna Razuma, Ģirts Krūmiņš, Ģirts Ēcis un citi. Filmā filmējušies arī tādi sabiedrība pazīstami cilvēki kā Kaspars Kambala, Intars Busulis, Andrejs Žagars un citi.

Filmu "HomoNovus" finansiāli atbalsta Nacionālais Kino centrs, Valsts Kultūrkapitāla fonds un tirdzniecības centrs Galerija Centrs. Filma top studijā “Film Angels Productions” un tās tapšanā palīdzību un atbalstu sniedzBBrental, SDG, Vairāk Saules, Latvijas Nacionālais mākslas muzejs, Latvijas Mākslas Akadēmija,Ģ. Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejs, Valsts Nekustamie Īpašumi,Altum,SIA"Vaļņu Nams 11", Rīgas Valsts 1.ģimnāzija, RīgasValsts 2.ģimnāzija,iDeal, Liepājas Valsts 1.ģimnāzija, Draudzīgā Aicinājuma Liepājas pilsētas 5. vidusskola, Latvijas Dzelzceļš, Latvijas Nacionālā opera un balets, LU Botāniskais dārzs, Astrīde Peka-Skulme, Stīna Skulme-Balode un citi. Filmas izplatītājs Latvijā ir kompānija ACME Film.