Putnu dienas Jelgavā, ziņģētāji Koknesē un dizains Rīgā: ko darīt 9. un 10. aprīlī?
Kultūra
2016. gada 8. aprīlis, 09:12

Putnu dienas Jelgavā, ziņģētāji Koknesē un dizains Rīgā: ko darīt 9. un 10. aprīlī?

Jauns.lv

Latvijā jau atgriezušies gājputni, tāpēc tagad ir īstais laiks tos vērot un tiem gatavot būrīšus. Aizraujošu ekskursiju – putnu vērošanu uz Svētes palienēm sestdien piedāvā Jelgavas tūrisma centrs. Savukārt Koknesē notiks kārtējais ziņģētāju un stāstnieku festivāls „Kokneses ziņģe”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Rīgā šonedēļ saldais ēdiens džeza mīļotājiem – konkurss „Riga Jazz Stage 2016”. Tāpat rīdzinieki mūsu lepnajā Baltajā namā – Nacionālajā operā - varēs vērot krāšņu baleta pirmizrādi – „Šeherezāde un viņas stāsti”. Ar koncertprogrammu „Romantika” Kuldīgā un Valmierā kopā ar tenoru Ingus Pētersonu savu 57. dzimšanas dienu sāk atzīmēt komponists Jānis Lūsēns. Ķīpsalas izstāžu halle visus aicina gan uz izstādi „Bērnu pasaule”, gan tekstila industrijas un modes izstādi „Baltic Fashion & Textile 2016”. Daudz noderīga, skaista un mīļa varēsiet atrast arī Dizaina tirdziņā, kas notiks fon Stricka villā - Aristida Briāna ielā.

1. Putnu dienas Jelgavā un Kalvenē

* Jelgavā un tās apkārtnē sestdien, 9. aprīlī, tiks atzīmētas Putnu dienas. To laikā notiks bezmaksas putnu vērošanas ekskursija un putnu būrīšu veidošanas darbnīca. Putnu vērošanas ekskursija kopā ar ornitologu Oskaru Keišu norisināsies Svētes palienē (ekskursijas sākums pulksten 9.30 no Jelgavas Svētās Trīsvienības baznīcas torņa), bet no pulksten 12.00 līdz 15.00 Jelgavā, Svētās Trīsvienības baznīcas Torņa pagalmā, ikviens ir aicināts piedalīties putnu būrīšu veidošanas darbnīcā (aktivitātes darbnīcā būs bezmaksas un visi nepieciešamie materiāli putnu būrīšu izgatavošanai tiks nodrošināti).

Sestdien Jelgavas reģionālais tūrisma centrs aicina doties ekskursijā ar autobusu uz Svētes palieni, kuras laikā būs iespējams redzēt daudzskaitlīgus ūdensputnu barus un iepazīt dažādas putnu sugas. Dabas parks „Svētes paliene” atrodas Jelgavas novada Līvbērzes un Valgundes pagastā. Pavasaros applūstošās Svētes palieņu pļavas kļūst par nozīmīgu pavasara migrējošo ūdensputnu un bridējputnu atpūtas un barošanās vietu. Kopējais putnu skaits te var pārsniegt pat vairākus desmitus tūkstošus īpatņu vienlaikus, tādēļ šī vieta ir interesanta gan putnu vērošanas entuziastiem, gan vienkāršiem vērotajiem. Ekskursija ir bezmaksas, bet ar iepriekšēju pieteikšanos pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Sīkāk internetā: www.tornis.jelgava.lv.

* Savukārt Aizputes novada Kalvenes pagastā, Rīgas Zooloģiskā dārza filiālē „Cīruļi”, sestdien un svētdien, 9. un 10. aprīlī, no pulksten 12.00 līdz 15.00 darbosies Dzeņa darbnīca, kurā gatavosim putnu mākslīgās ligzdvietas strazdiem un zīlītēm. Turklāt pašu pagatavotos būrus netiks liegts ņemt līdzi un piekārt piemērotā vietā savas mājas apkārtnē. Viesošanos pie „Cīruļu” putniem un zvēriem tādējādi varēsiet apvienot ne tikai ar patīkamu atpūtu, bet arī labi padarītu darbu.

Sīkāk internetā:

www.rigazoo.lv

.

2. Dizaina tirdziņš fon Stricka villā un radošais kvartāls

Vēsturiskajā 1883. gadā celtajā alus brūža īpašnieka Kristapa Karla fon Stricka savrupnamā (Aristida Briāna ielā 9, Rīgā) sestdien, 9. aprīlī, no pulksten 11.00 līdz 16.00 notiks „Diz.aina.tirgus”, kurā varēs iegādāties pašmāju dizainu vairākās kategorijās (aksesuāri un rotas, pašiem mazākajiem, mode, produktu un interjera dizains). Tirdziņš plānots kā ikmēneša notikums, un nākamie tirdziņi notiks jau 14. maijā un 11. jūnijā. Sīkāk internetā: www.facebook.com/diz.aina.tirgus.

Vienlaikus arī varēsiet tuvāk iepazīties ar arhitektoniski izcilo fon Stricka villu, kura apmeklētājus sveicina ar virs vārtiem tēlnieka Augusta Folca, kurš, starp citu veidojis arī Rolanda statuju iepretim Rīgas Rātsnama, veidotajām Hermeja un Dionīsa skulptūrām. Villu projektējis slavenais vācbaltu arhitekts Kārlis Felsko, kurš projektējis arī Anglikāņu baznīcu, Mazo ģildi, Rīgas 1. ģimnāziju un citas Rīgas arhitektūras pērles. Vairākus gadus šī villa apmeklētājiem bijusi nepieejama, bet nu palēnām sāk atdzīvoties.

Pēc Dizaina tirdziņa apmeklējuma varat doties romantiskā sestdienas promenādē pa radošo Miera ielas republiku.

Sīkāk internetā:

www.mieriela.lv

.

 

* Vienlaikus sestdien, 9. aprīlī, Rīgā varat apmeklēt vēl vairākus pavasara tirdziņus. Sākot ar aprīli Spīķeru kvartālā jau trešo sezonu darbu atsāks Rīgas krāmu tirdziņš „Riga Flea Market", bet pārdaugavieši var doties uz kārtējo Kalnciema kvartāla tirdziņu.

3. Džeza mākslinieku konkurss „Riga Jazz Stage 2016”

Rīgā no trešdienas, 6. aprīļa, līdz sestdienai, 9. aprīlim, notiek starptautiskais džeza mākslinieku konkurss „Riga Jazz Stage 2016” divās nominācijās – „Džeza Vokāls” un „Džeza Trompete”, kurā kopā ar „Riga Jazz Quartet” piedalās džeza mākslinieki un jaunie talanti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Ukrainas, Beļģijas, Polijas, Uzbekistānas, Francijas, Ungārijas, Itālijas, Vācijas, Slovēnijas, Krievijas, Turcijas, Apvienotās Karalistes un ASV. Koncerti un improvizācijas vakari noritēs kinoteātrī „Splendid palace” un mūzikas namā „Daile”.

Konkursa dalībnieku – jauno džeza izpildītāju - priekšnesumus vērtēs starptautiska žūrija – mūzikas eksperti, festivālu direktori un žurnālisti. Kinoteātrī „Splendid palace” notiks konkursa koncerti:

* ceturtdien, 7. aprīlī, konkursa fināla koncerts (piedalās „Riga Jazz Quartet un džeza mākslinieki nominācijās „Džeza Vokāls” un „Džeza Trombons”);

• piektdien, 8. aprīlī, - konkursa Superfināls (piedalās „Riga Jazz Quartet” un superfinālisti);

* sestdien, 9. aprīlī - „Riga Jazz Stage 2016” apbalvošanas ceremonija un laureātu priekšnesumi, Charenee Wade (ASV) koncerts.

Visu koncertu sākumi 19.00. Biļešu cenas: 15 – 25 eiro; abonements uz visiem trijiem koncertiem - 40 eiro ( „Biļešu servisa” tīkla).

Paralēli konkursa koncertiem trešdien, piektdien un sestdien, 6., 8. un 9. aprīlī no pulksten 19.00 mūzikas namā notiks arī džeza improvizācijas vakari:

* 6. aprīlī notiks „Riga Jazz Stage 2016” atklāšanas pasākums, kurā piedalīsies konkursa iepriekšējo gadu laureāti;

* 8. aprīlī uzstāsies pērnā gada Grand Prix ieguvējs trompešu nominācijā - Gerhards Ornigs no Austrijas;

* 9. aprīlī klausītājus priecēs žūrijas sastāvs: trombonists Jiggs Whigham (Vācija), basists Toivo Unt (Igaunija), ģitārists Önder Focan (Turcija), Paul Pace (Lielbritānija), vokālists Stepons Januška (Lietuva) un saksofonists Artis Sīmanis (Latvija).

Biļešu cenas: 15 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.rigajazz.lv

.

„Riga Jazz Stage 2016”

4. Jāņa Lūsēna un Ingus Pētersona koncertprogramma „Romantika”

Komponista Jāņa Lūsēna 57. dzimšanas dienā ceturtdien, 7. aprīlī, pulksten19.00 Kuldīgas Kultūras centrā pirmatskaņojumu piedzīvos viņa un dziedātāja Ingus Pētersona izveidotā koncertprogramma „Romantika”. Sestdien, 9. aprīlī, pulksten 19.00 to varēs dzirdēt arī Valmieras Kultūras centrā. Pēc tam abi mūziķi uzsāks koncertturneju pa citām Latvijas pilsētām

Savulaik cieša sadarbība Jānim Lūsēnam ar Ingus Pētersonu aizsākās ciklā „Mazu brīdi pirms”, un turpinājās teju desmit gadus. Arī tagad koncerta muzikālais materiāls veidots no jaunām, vairāku gadu laikā tapušām, īpaši Ingus Pētersona balsij radītām dziesmām ar latviešu klasiķu Viļa Plūdoņa, Kārļa Skalbes, Andreja Eglīša, Ērika Ādamsona, Kārļa Krūzas un Eduarda Veidenbauma dzeju. Dziedātāja Ingus Pētersona personības šarms, neatkārtojamā balss, tās siltums un lirisms koncertā ieskanēsies vēl nebijušās nokrāsās, veidojot mūzikas valodas, teksta poētisma un interpretācijas vienotu veselumu.

Komponists izvēlēto tematiku raksturo kā vīrieša iekšējās pasaules atspoguļojumu. „Nenoliedzami, katra vīrieša dzīvē ir brīži, kad kļūstam filozofi, sapņotāji, mīlētāji, stāstnieki, jokdari. Šis skatuves darbs būs veltījums sievietēm un padomdevējs vīriešiem, kuri reizēm mēdz būt bikli un atturīgi, nespējot atrast īstos vārdus, lai atklātu jūtu pasauli sev tuvajiem un mīļotajai sievietei”, uzsver Jānis Lūsēns.

Pats Ingus Pētersons atzīst, ka „šis Jāņa Lūsēna radītais cikls viņam ir kā milzu dvēseles zemestrīce, kā pasaules gals, pēc kura atklājas jauna, brīnišķīga pasaule, un kurā vairs nav nedz sāpju, nedz skumju, tikai prieks un mīlestība”.

Nākamie Jāņa Līsēna un Ingus Pētersona programmas „Romantika” koncerti: 14. aprīlī – Ādažu Kultūras centrā; 15. aprīlī – Šlokenbekas muižā; 16.aprīlī – Jelgavas Kultūras namā; 20. aprīlī – Jēkabpils Tautas namā; 1. maijā – Alūksnes Kultūras centrā un 12. maijā – koncertzālē „Cēsis”. Biļešu cenas: 8 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.janislusens.lv

.

Ingus Pētersons un Jānis Lūsēns koncertprogrammā „Romantika”: „Neatrastai”

5. Šeherezāde un viņas stāsti Nacionālajā operā

Latvijas Nacionālā opera un balets piektdien, 8. aprīlī. un sestdien, 9. aprīlī, pulksten 19.00 aicina uz krāšņā jauniestudējuma „Šeherezāde un viņas stāsti” pirmizrādi Leo Mujica horeogrāfijā. Jauniestudējumā skanēs Nikolaja Rimska - Korsakova un Zoltāna Kodāja mūzika Latvijas Nacionālās operas muzikālā vadītāja un diriģenta Mārtiņa Ozoliņa interpretācijā, uzveduma radošajā komandā strādā arī diriģents Jānis Liepiņš, scenogrāfe Dinka Jeričeviča un kostīmu māksliniece Manuela Paladina Šabanoviča.

Šeherzādes lomu atveidos Ieva Rācene vai Alise Prudāne, Šahrijāra lomā būs Raimonds Martinovs vai Ringolds Žigis. Citās lomās: Baiba Kokina, Viktorija Jansone, Elza Leimane - Martinova, Jolanta Lubēja, Laine Paiķe, Andris Pudāns, Arturs Sokolovs, Sergejs Neikšins, Viktors Seiko, Zigmārs Kirilko un citi.

Baleta sižets klasisks: Austrumu sultānu Šahrijāru pievīlusi neuzticīgā sieva, tāpēc ik nakti viņš apprec nevainīgu jaunavu un ik rītu liek to nogalināt. Tā turpinās, līdz viņš sastop sava vezīra vecāko meitu Šeherezādi, kurai ar pasakām un mītiem izdodas iekarot valdnieka nocietināto sirdi...

„Jauniestudējumā vēlos uzsvērt stāstošā baleta būtību, kurā galvenais ir tēli un to attiecības. Lai to realizētu, katram personāžam esmu piešķīris vienu īpašību, tās apvienojas veselumā, kā figūras, kas parādās no smiltīm un kuru ceļojums ved līdz pat Zīda ceļam. Šis balets nav tikai par stāstiem, kurus, kā visiem zināms, radīja Šeherezāde. Mani interesē viņas likteņa neizpaustais stāsts. Un tā ietvaros gribu pētīt sievietes stāvokli sabiedrībā Tuvajos Austrumos, atklāt viņas sirdi, prātu, vēlmes un ilgas,” par iestudējumu saka horeogrāfs Leo Mujics, kurš veidojis iestudējumus teātros Vācijā, Austrijā, ASV, Horvātijā, Slovēnijā, Slovākijā, Ungārijā un citur. Ar Latvijas Nacionālo baletu horeogrāfs iepriekš sadarbojies 2014. gadā, kopā ar Valentīnu Turku radot Sergeja Prokofjeva baleta „Romeo un Džuljeta” iestudējumu.

Nākamie „Šeherezāde un viņas stāstu” uzvedumi - 27. aprīlī un 29. maijā. Biļešu cenas: 7 – 55 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.opera.lv

.

6. Ziņģētāju un stāstnieku vakars Koknesē

Kokneses kultūras namā sestdien, 9. aprīlī pulksten 16.00 sāksies Ziņģētāju un stāstnieku vakars. To jau piekto gadu pēc kārtas rīko Kokneses folkloras kopa „Urgas”.

Šīgada „Kokneses Ziņģes” tēma ir: „Priekš tevis, priekš tevis it visu, kas man, Priekš tevis visskaistākā dziesma lai skan”. Tajā piedalīsies daudzas zināmas un arī mazāk pazīstamas folkloras kopas un mūzikas ansambļi: Ogres „Artava”, „Mārcienas meitenes”, Kokneses „Urgas”, „Teikas muzikanti”, Isnaudas folkloras kopa, Bārtas etnogrāfiskais ansamblis, Rīgas „Budēļi”, Lielvārdes „Josta” un citi. Pasākumā aicināti līdzdarboties arī amatnieki.

Pēc lielās ziņģēšanas un stāstīšanas no pulksten 20.00 visi varēs izlocīt kājas dančos kopā ar pasākuma dalībnieku muzicējošām grupām, kā arī turpināt ziņģēt un stāstīt brīnumainus piedzīvojumus.

Ziņģētāju un stāstnieku vakars notiek ar mērķi popularizēt mūsdienu folkloru kā sabiedrības kultūras sastāvdaļu, veicināt tautas tradīciju saglabāšanu un pārmantojamības procesu, kā arī nodrošināt izglītošanas un pieredzes apmaiņas procesu starp ziņģētājiem.

Sīkāk internetā: www.folklorasbiedriba.lv.

Kokneses ziņģe 2015

7. Bērnu pasaule Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē no piektdienas, 8. aprīļa, līdz svētdienai, 10. aprīlim, notiks ikgadējā izstāde „Bērnu pasaule”. Tā ir vienīgā izstāde Latvijā, kur reizi gadā vienuviet var apskatīt, salīdzināt un uzreiz nopirkt preces dažāda vecuma bērniem, turklāt par izdevīgām cenām. Lielajā hallē būs skatāms pats jaunākais un labākais bērnu preču piedāvājums no vairāk nekā 150 Latvijas un Baltijas uzņēmumiem. Apmeklētāji izstādē sastaps gan jau ierastos uzņēmumus, gan līdz šim neredzētus un arī nozarē pavisam jaunus uzņēmumus. Izstāde sniegs aizraujošus piedzīvojumus arī bērniem.

Mammas, tēti un topošie vecāki, zīdaiņi, mazuļi un skolnieciņi, auklītes un pedagogi – ikvienam izstādē atradīsies kas vērtīgs. Profesionāļi ieteiks dažādu ģimeņu vajadzībām visatbilstošākās preces no plaša klāsta – sākot ar precēm topošajiem vecākiem līdz pat noderīgām lietām bērnudārzniekiem un mazajiem skolnieciņiem.

Vēl vecākiem izstādē būs iespēja satikt dažādu jomu profesionāļus, lai pārrunātu sev interesējošas tēmas par bērna gaidīšanu, audzināšanu un skološanu. Tā, piemēram, pirmo reizi izstādē piedalīsies PEP mammas, kuras sniedz pirmo emocionālo palīdzību vecākiem no bērna piedzimšanas līdz pat trīs gadu vecumam, palīdzot tikt galā ar dažādām grūtībām.

Līdzās preču un pakalpojumu piedāvājumam izstādē darbosies Bērnu pilsētiņa, kurā kopīgu sportošanu, mākslas darbu radīšanu un eksperimentēšanu dažāda vecuma bērniem piedāvās vairāk nekā 50 dažādi mācību un iniciatīvu centri, aktivitāšu studijas, pulciņi, sporta skolas, muzeji, klubi un jaunrades nami. Ar vērienu darbosies arī drošības kvartāls – bērni un vecāki tajā varēs satikt policistus, glābējus, elektriķus, mediķus un citu īpašo dienestu pārstāvjus, kuri rotaļu veidā mācīs visu par drošību. Darbosies arī lielā skatuve, uz kuras ar dejām un dziesmām uzstāsies bērni no Rīgas, Jelgavas, Mārupes, Tukuma, Liepājas, Ogres, Valmieras, Ādažiem un citām Latvijas pilsētām.

Vienlaikus ar „Bērnu pasauli” Ķīpsalā jau 21. reizi norisināsies arī starptautiskā tekstila industrijas izstāde „Baltic Fashion & Textile 2016” – vieta, kur sastopas modes nozares piedāvājums un pieprasījums no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un citām Centrāleiropas un Austrumeiropas valstīm

Izstāžu darba laiks: 8. un 9. aprīlī - no pulksten 10.00 līdz 18.00; 10. aprīlī – no pulksten 10.00 līdz 16.00 („Bērnu pasaule” – līdz pulksten 17.00). Biļešu cenas: 5 eiro; bērniem, skolēniem, studentiem, ģimenēm, pensionāriem un invalīdiem pieejamas biļetes ar atlaidēm. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Evija Trivanova/LETA