foto: Facebook
Dižsliekas godināšana Dabas koncertzālē Dvietē
Šī gada Dabas koncertzāles simbols.
Kultūra
2017. gada 17. jūnijs, 22:45

Dižsliekas godināšana Dabas koncertzālē Dvietē

Kasjauns.lv / LETA

Šovakar Ilūkstes novada Dvietes pļavās gaidāmais Dabas koncertzāles koncerts un izglītojošās darbnīcas jau sapulcējušas simtiem cilvēku, tai skaitā daudz ģimeņu ar bērniem.

Šī gada dabas, mūzikas un dabas performance veltīta 2017. gada bezmugurkaulniekam - dižsliekai.

Jau vairākas stundas pirms koncerta sākuma lielu apmeklētāju interesi izraisījušas darbnīcas, kurās interesenti var iepazīties ar sliekas ikdienu - barošanos, pārvietošanos, vairošanos un reģenerāciju.

Zinoši darbnīcu vadītāji iepazīstina apmeklētājus ar augsni - tās struktūru, skābumu un sliekām vispiemērotāko augsnes tipu, kā arī augsnē dzīvojošajiem "slieku draugiem" - kukaiņiem.

Radošajās darbnīcās bērni var izkrāsot šī gada Dabas koncertzāles varoni un nofotografēties ar vizualizētu augsnes dižslieku.

Tālāk braukušie var iepazīties ar stāstiem par Dvietes palieni un tās nozīmīgo lomu palu mazināšanā Daugavas lejtecē - Dvietes paliene pavasaros uzkrāj ievērojamu apjomu palu ūdeņu.

Koncerts un video performance sākas neilgi pēc saulrieta.

Koncertu plāno apmeklēs arī Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš ir arī Dabas koncertzāles patrons.

Šogad koncerti notiek palienu pļavās, jo upju un ezeru palienē - mitrājos, kas regulāri pārplūst, - konstatēta lielākā slieku daudzveidība un kopējais skaits.

Latvijā dzīvo 13 slieku sugas, bet ne visas var sastapt jebkurā augsnē, jo tās pielāgojušās dzīvei gan smilšainās, gan skābākās, gan trūdvielām bagātās augsnēs.

Dabas koncertzāles koncerti notiek brīvā dabā, un ieeja tajos ir bez maksas. Pasākuma mērķis ir palielināt sabiedrības izpratni par aizsargājamiem biotopiem un to saglabāšanu.