Tieslietu ministrs Rasnačs par savas kājstarpes saspārdīšanu: "Tā ir veca folklora! Nekomentēšu!"
Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs izpelnījies ievērību ar savu neadekvāto uzvedību LTV raidījumā „Viens pret vienu”, kurā savu iekaustīšanu nosaucis par vecu folkloru, par kuru priecājas cilvēki ar problemātisku humora izjūtu.
Sabiedrība
2016. gada 18. maijs, 16:22

Tieslietu ministrs Rasnačs par savas kājstarpes saspārdīšanu: "Tā ir veca folklora! Nekomentēšu!"

Jauns.lv

Lielu sabiedrības uzmanību piesaistījusi otrdien vakarā LTV notikuši žurnālista Gundara Rēdera diskusija ar tieslietu ministru Dzintaru Rasnaču. Tajā ministrs savu kādreizējo iekaustīšanu ar rabarberu saišķi nosauca par „vecu folkloru” un palepojās ar to, ka māk gan dziedāt, gan dejot, gan pļaut un sēņot.

TV diskusijas „Viens pret vienu” tēma bija Stambulas konvencija, kura veltīta pret vardarbību ģimenē. Rēders ministram atgādināja ne visai patīkamu viņa biogrāfijas faktu, kad viņu pirms 18 gadiem ar rabarberu saišķi ieklapēja un pa kājstarpi saspārdīja bijusī sieva Ārija Millere. Tolaik Rasnačs pret savu lauleni pažēlojās policijai. Ranačs uz jautājumu, vai tā bijusi vardarbība ģimenē, atbildēja: „Tā ir veca folklora ar daudziem izdomājumiem, par kuru priecājas cilvēki, kuriem ir problēmas ar humora izjūtu, kuri smejas par vecām anekdotēm. Es to nekomentēšu”.

Tautas folklora: kā Rasnaču līdz asinīm iekaustīja viņa bijusī sieva

Jāatgādina, ka Dzintars Rasnačs par sevi īpaši atgādināja pirms vairākiem gadiem, kad viņš grāmatā „Simt gudro galvu un citi zvēri” tika citēts toreizējā Saeimas sekretāra Rasnača paskaidrojums par konfliktu ar bijušo dzīvesbiedri Āriju Milleri.

Iesniegumā policijai bija šādi vārdi: „Viņa paķēra no virtuves manus no laukiem atvestos rabarberu kātus (diametrā apmēram četri centimetri un aptuveni 40 centimetrus garus) un, apliecinot savu naidu un morālo vājumu, sāka sist mani no visa spēka pa seju un kaklu, un turpināja arvien skaļāk lamāties. Es saglabāju mieru, nepretojos, vienkārši skaļi skaitīju, cik reizes viņa mani sit – viena, divas, trīs, četras... Pēc tam rabarberi salūza, un Ārija Millere turpināja sist man ar rokām pa galvu un spert ar kāju man pa kājstarpi. Tā es izturēju līdz kādai desmitajai, vienpadsmitajai reizei, kad sāpes un pazemojums bērnu priekšā vairs nebija izturami, un mēģināju saturēt viņas rokas. Lai gan tas man izdevās, viņa vēl aktīvāk sāka spert man pa kājstarpi.

Kad saskaitīto sitienu skaits jau bija krietni pāri divdesmit, uzskatīju, ka nepieciešams kaut ko darīt ar histērijā un prāta aptumsumā nonākušo sievieti. Tajā brīdī labi atcerējos Universitātes studiju laikā Kiršentāla teikto, ka līdzīgus histērijas gadījumus ir iespējams novērst tikai ar vienu no diviem līdzekļiem – histēriķis ir vai nu jāiežēlina līdz asarām, vai arī tam jāiesit pļauka, lai tas atjēgtos. Mēģināju Milleri mierināt, taču bezcerīgi. Tāpēc izvēlējos otru psihiatru ieteikto līdzekli – iesitu Ārijai Millerei pļauku. Tam sekoja Ārijas Milleres agresivitātes noplakums, un viņa tūlīt skrēja pie tālruņa, lai zvanītu policijai. Kavēju šo viņas neapdomīgo rīcību, piespiežot tālruņa fiksācijas taustiņus. Tam sekoja Ārijas Milleres sitiens ar tālruņa klausuli man pa pieri (starp acīm, tuvāk kreisajai uzacij). Brūce no stiprā sitiena un klausules asajām kantēm bija ļoti dziļa, un no tās plūda daudz asiņu, kas pārklāja gandrīz visu seju. (..) Pēc šā notikuma, kad es biju pazemots un piekauts, nesūdzējos par Āriju Milleri nevienā iestādē, jo uzskatīju, ka šāda rīcība (sūdzēšanās par sievas vardarbību) ir vīrieša goda necienīga.”

Ministram jāmāk gan sēņot, gan dejot

Raidījumā izskaņā ministrs pievērsās arī savām aktivitātēm sociālajos tīklos, kur viņš publicējis simtiem fotogrāfiju. Kā viņam izdodas apvienot valstsvīra darbu ar dažādām izklaidēm? Uz to ministrs atbildēja:

„Precīzi plānoju savu darbu un atpūtas laiku. Ja nebūšu fiziski izkustējies, būšu pārguris. Fiziskā aktivitāte un daba man dod milzīgu enerģiju. Uzskatu, ka politiķim, ministram ir jāmāk, gan dziedāt un dejot, gan pļaut un sēņot”.

Vārdu kaujas tiešajā ēterā

Vienlaikus LTV tiešajā ēterā starp Rasnaču un Rēderu izraisījās asas vārdu kaujas. Bieži vien intervija izvērtās farsā, kuras laikā tieslietu ministrs nelaida pie vārda žurnālistu un ignorēja viņam uzdotos jautājumus, mētājoties ar personīgiem apvainojumiem žurnālistam.

Gan ministrs, gan žurnālists diskusijas gaitā viens otram pārmeta sabiedrības maldināšanu.

Daudzi tvitera lietotāji nepalika vienaldzīgi pēc tieslietu ministra Rasnača benefices raidījumā un aktīvi komentēja politiķa uzvedību. Rasnačs, kurš jau iepriekš paudis skaidru nostāju pret Stambulas konvencijas pieņemšanu, uzskata, ka konvencija pauž kreisi liberālu ideoloģiju, kas apdraudēs gadu simteņiem stiprinātās tradicionālās vērtības. Tieslietu ministrs ir pārliecināts, ka konvencijas ietekmē tiks ieviests „sociālais dzimums”, kura ietekmē tiks pieļauta atšķirīga dzimumu izpratne un iedzīvotāji brīvi mainīs dzimumu. Tvitera lietotāji pārmeta ministram gan viņa konservatīvo nostāju, gan izvairīšanos no skaidrām atbildēm un raidījuma vadītāja pārtraukšanu. Kritiku izpelnījās arī pats Rēders, kuram tviterlietotāji pārmeta neprofesionālismu.

 

Kasjauns.lv/Foto: Facebook, Twitter, Evija Trifanova/LETA, Austra Helēna Žaggere/LETA