foto: Uģis Brālēns
Līksmi aizvadīts velo / kino festivāls “Kino Pedālis”
Kultūra
2017. gada 10. maijs, 14:39

Līksmi aizvadīts velo / kino festivāls “Kino Pedālis”

Karlīna Timofejeva

Vidzemes pusē noslēdzies neparastais nedēļas nogales piedzīvojums – velo / kino festivāls “Kino Pedālis”, kas no 5. līdz 7. maijam norisinājās Valmierā, Kocēnu un Burtnieku novados, vienkopus pulcinot ap 800 kino un velo mīļu.

Velo / kino festivāls “Kino Pedālis”

gallery icon
54

Otru šādu festivālu Latvijā un tuvākajās kaimiņu zemēs neatrast. Tā unikalitāte slēpjas īpašajā formātā, kas ļauj izbaudīt plašu filmu programmu pop – up kinoteātros, kurus dalībniekiem iespējams apmeklēt ar velosipēdu. Savukārt svētdien, izmantojot īpašu lietotni/interaktīvu spēli, dalībnieki devās kādā no trim velo maršrutiem: “Ģimenes pedālis”, “Puspedālis” un “Dižpedālis”, lai iepazītu Valmieras un tuvākās apkārtnes skaistākās vietas. Festivāla organizētāji neslēpj prieku par kuplo idejas atbalstītāju pulku.

    Piektdien ar režisores Lailas Pakalniņas, festivāla šī gada krustmāte, filmu “Pa Rubika ceļu” notika festivāla oficiālā atklāšana. Kā minēja pati režisore: “Ja šāds festivāls notiktu Igaunijā, mēs visi cits caur citu teiktu -  cik tas ir fantastiski, žēl, ka pie mums Latvijā nekas tāds nenotiek. Bet notiek! Un skaisti notiek. Un ar to ir no sirds jālepojas!  Tā kā man nav oficiālu krustbērnu, es esmu ļoti priecīga būt par krustmāti šim īpašam festivālam”. Sestdien un svētdien Valmierā, Kocēnu un Burtnieku novados tika atvērti 7 pop – up kinoteātri (koncertzālē “Valmiera”, “Kokmuižas alus pagrabā”, “Tautas harmonijas centrā”, “Siltumnīcā”, kinoteātrī “Gaisma”, atpūtas kompleksā “Avoti” un Valmiermuižas alus darītavā. Īpašs prieks viesiem bija par slepeno kinoteātri, kurš šogad tika iekārtots vietā, kur agrāk atradās Valmieras maizes kombināts). Visas festivāla filmas caurvija velo tēma: velo bija galvenajā lomā, iekļauts filmas nosaukumā vai filmā parādījās vien epizodiski.  Filmu programmā  tika iekļauta konkursa “Neturi filmu zem pūra” uzvarētāj filma. EUR 500 naudas balvu un uzvarētāja laurus plūca Dāvja un Andras Doršu režisētā filma “Velomūzika. No Sakstagala līdz Raunai”.

    Sestdien uzmanība tika pievērstā ne vien kino un velo, bet arī bērniem, iedvesmai un mūzikai. Festivāla otrā diena tika atklāta ar īpašiem “Pedāļu stāstiem”, kur ar saviem piedzīvojumu stāstiem, rosinot uz diskusiju,  dalījās Ingvars Leitis, ļaujot neklātienē piedzīvot viņa un fotogrāfa Ulda Brieža 1975.gadā veikto velo ekspedīciju no Rīgas uz Vladivostoku. Pēcāk uzstājās Toms Treimanis, kurš 2016.gadā ar velo apceļoja Latviju. Stafeti pārņēma Toms Ērenpreiss, kurš par velo stāstīja no biznesa skatu punkta.  Stāstu daļu noslēdza velo aktīvists  Viesturs Silenieks, aicinot uz diskusiju “Kāpēc velo!?”.

Kamēr pieaugušie sprieda un iedvesmojās, tikām Vecpuišu parkā salidoja ap 50 mazo žiperu, lai piedalītos bērnu skrejriteņu sacensībās. Azarts sita tik augstu vilni, ka brīžiem īsti nevarēja saprast, vai tik vairāk nebija iekarsuši bērnu vecāki.  

Kad filmas izskatītas, stāsti izklausīta, pedāļi izmīti -  laiks vakara ballītei, kur improvizācijas paraugdemonstrējumus sniedza grupa “Divi teļi un ģitāra”, bet  kājas iekustināja grupas “Rīgas modes” un pavisam īpašā aktieru blice  “Regīna”, kas koncertus sniedz retāk nekā klausītāji vēlētos.

Svētdien visi ar uzlādētiem telefoniem, mundru garu un kopīgu startu Valmieras centrā devās īpašā velo braucienā/spēlē. Izvēloties kādu no trim maršrutiem: “Ģimenes pedālis” / ap 10 km , “Puspedālis” / ap 20 km  vai “Dižpedālis”/ ap 45 km un , izmantojot īpašu lietotni “Loquiz”, kas reizē ir gan maršruta karte, gan interaktīva spēle devās iepazīt Valmieras, Burtnieku un Kocēnu novadu skaistākās vietas. Garāko maršrutu minēji novērtēja īpašos atpūtas punktus, par kuriem bija parūpējusies Kocēnu novada pašvaldība. Pirmais braucējus sagaidīja pie Mujānu Baltā pils torņa, kur bija izvietotas “Grasberga piena punkts”, veldzējot ar jogurtu pienu. Savukārt “Dižpedāļa” minējus brīdī, kad ar pēdējiem spēkiem beidzot pievārēta Zilākalna virsotne sagaidīja kokles skaņas un īpaši spirdzinoša spēka zona. Festivāls rāmā pēcpusdienā  tika noslēgts ar lielo loteriju, kurā piedalījās ikviens festivāla dalībnieks.

 Festivāls ir beidzies, lai dzīvo festivāls!   
  Festivālu rīko aktīvā tūrisma centrs “Eži” sadarbībā ar Valmieras pilsētas pašvaldību, Kocēnu un Burtnieku novadu pašvaldībām, kā arī “Valmiermuižas alus darītavu”.