foto: AFP
Eksperti par iespējamo Francijas prezidentu Makronu: viņš ir kā vīriešu kārtas Žanna d’Arka
„Emanuels Makrons ir vīriešu kārtas Žanna d’Arka, kurš nodibināja savu partiju, lai izglābtu Franciju un to arī izglābs,” saka Latvijas Ārpolitikas institūta goda direktors Atis Lejiņš.
Politika
2017. gada 25. aprīlis, 06:26

Eksperti par iespējamo Francijas prezidentu Makronu: viņš ir kā vīriešu kārtas Žanna d’Arka

Elmārs Barkāns

Kasjauns.lv

Francijas prezidenta vēlēšanu 1. kārtā uzvarējis centrists Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna, kuri 7. maijā cīnīsies par Elizejas pils saimnieka godu. Ārpolitikas vērotājs Atis Lejiņš ir pārliecināts, ka uzvarēs Makrons, kuru viņš dēvē par vīriešu kārtas Žannu d’Arku.

Latvijas Ārpolitikas institūta direktors Andris Sprūds uzskata, ka 7. maijs šogad būs Eiropas nākotnei visnozīmīgākais datums.

Sprūds sarunā ar portālu Kasjauns.lv uzsvēra, ka 7. maijs būs Eiropai visizšķirīgākais datums – uz kārts būšot likta Eiropas Savienības nākotne. „Varētu jau teikt, ka ar prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu viss ir beidzies, bet patiesībā tagad viss tikai sākas. Šo vēlēšanu sakarā pārsteigums varbūt bija tas, ka prognozes piepildījās, kā arī tas, ka teju 20% savāca gan konservatīvais Fransuā Fijons, gan kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons. Tagad jautājums – par ko vēlēšanu otrajā kārtā izšķirsies Fijona un Melanšona atbalstītāji?

Francijas prezidenta vēlēšanu priekšplānā izvirzījušies divi momenti: viens balstīts uz cerībām, otrs – uz dusmām. Ja uzvarēs Lepēna, tad Eiropas Savienības turpmākais liktenis ir zem lielas jautājuma zīmes, jo Francija lielā mērā ir ES dzinējspēks”.

Savukārt Saeimas Ārlietu un arī Eiropas lietu komisijas deputāts Atis Lejiņš („Vienotība”) ir optimistiski noskaņots un ir pārliecināts, ka prezidenta vēlēšanu 2. kārtā uzvarēs Makrons, kas izglābs Franciju un Eiropu. Lejiņš Kasjauns.lv teica: „Makrons ir vīriešu kārtas Žanna d’Arka. Viņš nodibināja savu partiju, lai izglābtu Franciju un to arī izglābs. Mums arī nederēja ne Fijons, ne Melanšons, kas ir komunisti. Būs, būs Makrons par prezidentu!!!”

Tikmēr ir arī cilvēki, kas ne īpaši seko līdzi Francijas prezidenta vēlēšanām, kaut arī ar Franciju un franču kultūru ir cieši saistīti. Tāda ir dziedātāja Marija Naumova, kura Kasjauns.lv atzina, ka nav sekojusi līdzi Francijas prezidenta vēlēšanām: „Es esmu cilvēks, kas ir ļoti tālu no politikas, un negribu tajā visā piedalīties”. Tā kā komentēt Francijas prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu viņa nevar.

Francijas iedzīvotāji sāk izvēlēties prezidentu

Francijā svētdien notiek prezidenta vēlēšanu pirmā kārta, kas tiek rīkota pastiprinātos drošības apstākļos, reaģējot uz to priekšvakarā Parīzes centrā notikušo ...

gallery icon
58

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka noskaidrots, ka 23. aprīlī notikušajā Francijas prezidenta vēlēšanu pirmajā kārtā visvairāk balsu saņēmis centrists Emanuels Makrons un galēji labējā Marina Lepēna, apstiprinot aptauju veicēju prognozes. Pirmajā kārtā Makrons saņēmis 23,82% balsu, Lepēna - 21,57%, konservatīvais Fransuā Fijons - 19,95 un kreisais ekstrēmists Žans Liks Melanšons - 19,50% balsu. Tas nozīmē, ka bijušajam ekonomikas ministram Makronam un Nacionālās frontes līderei Lepēnai būs jācīnās vēlēšanu otrajā kārtā 7. maijā. Kopumā vēlēšanās startēja 11 kandidāti. Vēlēšanu otrajā kārtā iekļuvuši kandidāti, kas pārstāv kardināli pretējas politiskās pozīcijas – proeiropeiskais liberālis Makrons un nacionāliste Lepēna.