2009. gada 23. aprīlis, 13:16

"Sinfonietta Rīga" Lielajā ģildē koncertēs kopā ar izciliem vācu mūziķiem

Jauns.lv

Rīga, 23.apr., LETA. Rīt, 24.aprīlī, plkst.19.30 Lielajā ģildē notiks "Sinfonietta Rīga" koncerts kopā ar izciliem vācu mūziķiem - arfisti Mariju Grāfu un flautistu Mihaelu Faustu.

Koncertā viesmākslinieku izpildījumā skanēs klasiķa Volfganga Amadeja Mocarta "Koncerts flautai, arfai un kamerorķestrim Do mažorā" un pēc flautista Mihaela Fausta lūguma komponētais Maurisio Kagela "Koncerts".

Tāpat koncertā tiks atskaņoti arī impresionisma pārstāvju skaņdarbi - Morisa Ravēla "Kuperēna kaps" un Kloda Debisī "Sakrālā un laicīgā deja".

Koncerts notiks ar Gētes institūta Rīgā atbalstu. Kā šodien žurnālistiem uzsvēra Gētes institūta Rīgā direktors Ulrihs Everdings, šis koncerts būs īpašs, jo tas piedāvās gan klasisko, gan moderno mūziku. Pēc Everdinga teiktā, Vācijā reti gadās tādi koncerti, kuros apvienota klasiskā mūzika ar moderno mūziku.

Gaidāmā koncerta diriģents un "Sinfonietta Rīga" mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē stāstīja, ka jaunajiem mūziķiem tā būs lieliska iespēja spēlēt kopā ar augstas klases māksliniekiem, jo tādā veidā jaunie mūziķi gūst gan vajadzīgo pieredzi, gan jaunas zināšanas.

Arfiste Marija Grāfa informēja, ka šis būs viņas pirmais koncerts Rīgā, bet jau iepriekš no pasaulslavenā vijolnieka Gidona Krēmera viņa esot dzirdējusi stāstus par Rīgas skaistumu.

Koncertā Grāfa spēlēs uz savas arfas, jo, pēc mūziķes teiktā, savu instrumentu ir vislabāk spēlēt. "Katrs mūziķis savu instrumentu pazīst vislabāk, tādēļ mēģinājumos vairs nav jāpiepazīst jaunais instruments, bet var pievērsties jau muzikālā skaņdarba izpildei. Vakar notika pirmais mēģinājums, un varu teikt, ka ar diriģentu bija ļoti laba saspēle, kas parasti nav pirmajos mēģinājumos," uzsvēra arfiste.

Savukārt vācu flautists Mihaels Fausts Rīgā viesosies jau sesto reizi. Flautists stāstīja, ka ideja par šāda koncerta rīkošanu radusies viņam kopā ar Šnē jau pirms diviem gadiem. Un arī koncertā dzirdamais komponista Kagela skaņdarbs radīts tieši pēc viņa lūguma.

"Ievērojot to, ka arfas partija Kagela "Koncertā" ir izcila un meistarības pārpilna, nolēmām kā otru solisti uzaicināt Grāfu un iekļaut koncertprogrammā arī Volfganga Amadeja Mocarta "Koncertu flautai, arfai un kamerorķestrim Do mažorā", tādējādi ienesot krāšņu kontrastu Kagela gandrīz identiskajai instrumentācijai," sacīja Fausts.

Grāfa arfas spēli apguvusi Minhenē un Parīzē. Kopš 1980.gadu vidus turpat desmit gadu garumā viņa bijusi leģendāro "Berlīnes Filharmoniķu" pirmā arfa. Līdzās tam spožus panākumus guvusi gan kā kamermūziķe, gan soliste, sadarbojoties ar tādiem Eiropas labākajiem orķestriem kā Bavārijas Radio simfoniskais orķestris, "Berlīnes Filharmoniķi", Drēzdenes "Staatskapelle" un citiem.

Māksliniece ir bieža viešņa festivālos Zalcburgā, Berlīnē un Lokenhauzā. Līdzās koncertdarbībai Marija Grāfa regulāri piedalās ierakstos. Kopš 1997.gada viņa ir profesore Hansa Eislera Berlīnes Mūzikas augstskolā.

Savukārt Mihaels Fausts studējis flautas spēli dzimtajā Ķelnē, vēlāk Hamburgā un Bāzelē. Viņa orķestra mūziķa karjera sākās 20 gadu vecumā, kad Fausts kļuva par Romas "Orchestra di Santa Cecilia" solo flautistu, tam sekoja darbs "Minhenes Filharmoniķos", bet kopš 1988.gada viņš ir "WDR Sinfonieorchester Köln" solo flautists.

Līdzās darbam orķestrī Faustam veidojusies arī ievērības cienīga solo karjera. Viņa repertuāra diapazons ir daudzveidīgs, ietverot gan flautas literatūras klasiskos paraugus, gan mūsdienu mūziku un speciāli viņam rakstītus skaņdarbus. Fausts pievērsies arī pedagoga darbam. Viņš ir profesors Diseldorfas Mūzikas augstskolā, kā arī pasniedz meistarklases visā pasaulē, tostarp arī Latvijā.