Kas TAS ir?
Politika
2009. gada 22. maijs, 23:59

Kas TAS ir?

Jauns.lv

Autovadītāji, kas brauc gar Vecmīlgrāvja kanālu vai no Sarkandaugavas uz centra pusi, tiek uzmācīgi informēti par to, ka viņu pārvietošanos pa konkrēto ielas posmu garantē ierindas Saeimas opozīcijas deputāts Ainārs Šlesers.

Izrādās, ka Šlesers ir spējīgs realizēt galvaspilsētā normālu satiksmes plūsmu piecas stundas diennaktī – no septiņiem līdz deviņiem rītā un no četriem līdz septiņiem pēcpusdienā, kaut arī vairs nav satiksmes ministrs, bet krēsls Rīgas domē viņam, pēc loģikas spriežot, būtu jāredz tikai sapņos.

Šlesers apzog savus partijas biedrus

Sarkandaugavā, kur autovadītājiem jāšķērso noslogotās dzelzceļa pārbrauktuves, „Latvijas dzelzceļš” vēl pirms pusotra gada nolēma „pīķa stundās” pāri tām nelaist kravas vilcienu sastāvus. Zem ceļazīmēm, kas informē par satiksmes plūsmas izmaiņām, ir piestiprināti plakāti ar uzrakstu „Garantē Šlesers”. Rodas vairāki jautājumi. Pirmkārt, kā opozīcijas deputāts var simtprocentīgi garantēt dzelzceļa pārbrauktuves darbību? Otrkārt, vai tas nav priekšvēlēšanu aģitācijas noteikumu pārkāpums, un kam galu galā par to visu ir jāatbild?

Te jāatgādina, ka savulaik jaunie pārbrauktuves darba laiki tika precizēti pēc „Latvijas dzelzceļa” un LPP partijas biedra, galvaspilsētas Satiksmes un transporta lietu komitejas deputāta Jāņa Zaržecka sarunām. 2007. gada novembrī Rīgas domes informācijas daļa pat izplatīja paziņojumu, ka būtisku lomu pārbrauktuves darba režīma izmaiņā ir spēlējis tieši Zaržeckis, un tur nebija ne ar pušplēstu vārdu pieminēti varbūtējie Šlesera nopelni. Jāsecina, ka šajā gadījumā Šlesers ir nekaunīgi piesavinājies sava partijas kolēģa nopelnus.

Departamentam nerūp šoferu dezinformācija

Izrādās, dīvainās ceļazīmes likumību pierādīt nemaz nav tik vienkārši. Ceļu satiksmes drošības direkcija kasjauns.lv „neveselīgo” interesi pāradresēja uz Rīgas domes Satiksmes departamentu, tas savukārt uz Pilsētas attīstības departamentu, kur savukārt teica, ka par to atbild Rīgas Būvvalde.

Ceļu satiksmes drošības direkcijā kasjauns.lv informēja, ka tā nosaka tikai ceļa zīmju izskatu un atbilstību Ceļu satiksmes noteikumiem. Konkrētajā gadījumā ceļa zīmju izvietošana nav direkcijas pārziņā. Jāpiebilst, ka CSDD ziņā nav arī jautājums par to, kādā vidē ir jāatrodas vienai vai otrai ceļazīmei; galvenais, lai tā būtu saredzama un atbilstu visiem standartiem.

Par ceļa zīmju izvietošanu jārūpējas ceļu darba veicējam un tās teritorijas īpašniekam, kura pārziņā ir attiecīgais ielas posms. Rīgā par ceļa zīmju izvietošanu atbild Rīgas domes Satiksmes departaments. Tā pārstāve Ieva Prauliņa pastāstīja, ka konkrēto zīmju izvietošana departamentā esot saskaņota, bet tas atbild tikai par oficiālajām zīmēm, nevis par tām apkārt saliktajiem „papildelementiem”.

Atbilstoši Rīgas domes saistošajiem noteikumiem zem zīmes uzliktais uzraksts „Garantē Šlesers” esot vērtējams kā „informatīvais plakāts”. Satiksmes departaments tikai atļauj izvietot „informatīvos plakātus” ielu sarkano līniju robežās, bet neatbild par to saturu.

Tas ir vērtējams līdzīgi gadījumiem, kad ielu sarkanajās līnijās kāds grib izvietot informatīvu uzrakstu, piemēram, par tuvumā esošu moteli vai krogu. Protams, ka uzrakstam jāatbilst vispārīgiem valstī esošajiem noteikumiem – tam ir jābūt valsts valodā, nav jābūt pornogrāfiskam un tamlīdzīgi.

Vai atļaujas pazudušas?

Prauliņa izteica pieņēmumu, ka par „informatīvo plakātu” satura tekstu varētu būt atbildīgs Rīgas Pilsētas attīstības departaments. Savukārt departamenta pārstāve Marija Ābeltiņa kasjauns.lv skaidroja, ka šogad noteikumi esot mainījušies un tagad par to atbildīga esot pilsētas Būvvalde. Pēc kasjauns.lv pieprasījuma Rīgas domes struktūras vairākas stundas meklēja un tā arī neatrada dokumentus, kas un ar kādiem noteikumiem ir izvietojis ceļa zīmes „Garantē Šlesers”. Tikko atbilde tiks saņemta, kasjauns.lv par to informēs portāla lasītājus.

KNAB prasīs paskaidrojumus

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja sabiedrisko attiecību speciālists Andris Vitenburgs kasjauns.lv pastāstīja, ka politiskajām partijām par priekšvēlēšanu aģitāciju jāziņo trīs gadījumos - ja tie ir kvalificējami kā reklāmas izvietošana, pasta izdevumi vai labdarības pasākumi. Šobrīd par politiskās reklāmas izvietošanu ziņo tikai mediji: raidorganizācijas un drukātie izdevumi. Jāuzskaita arī vides reklāma, kā, piemēram, šajā gadījumā uzraksts „Garantē Šlesers”. Kaut arī „informatīvajā uzrakstā” nekas nav minēts ne par LPP/LC, ne gaidāmajām vēlēšanām, tas ir vērtējams kā priekšvēlēšanu aģitācija.

Lai LPP/LC ievērotu tai likumā uzliktos limitus, tai savos priekšvēlēšanu izdevumos būtu arī jāreģistrē uzraksts „Garantē Šlesers”. Plakāta izgatavošana un kaut vai tā notīrīšana ar putekļu lupatiņu taču kaut ko maksā. Pagaidām gan KNAB vēl nav sīkāk interesējies par dīvainajām ceļa zīmēm, bet sola, ka likumā noteiktā kārtībā pieprasīs informāciju un paskaidrojumus.

Elmārs Barkāns