2009. gada 26. jūnijs, 12:03

Bulgārijas tiesa atbrīvo pēc Serbijas pieprasījuma aizturēto Kosovas ekspremjeru Čeku

Jauns.lv

Tiesa Bulgārijas rietumu pilsētā Kjustendilā ceturtdienas vakarā nolēma atbrīvot pēc Serbijas pieprasījuma aizturēto bijušo Kosovas premjerministru Agimu Čeku, kuru Serbija apsūdz kara noziegumos un pieprasa izdot, vēsta Bulgārijas plašsaziņas līdzekļi.

Tiesa nosprieda, ka Čeku nav pamata noteikt drošības līdzekli apcietinājumu un viņš jāatbrīvo. Tomēr tiesa noteica, ka līdz Serbijas iesniegtās izdošanas prasības izskatīšanas pabeigšanai Čeku ir jābūt sasniedzamam Bulgārijas varas iestādēm.

48 gadus vecais Čeku tika aizturēts otrdienas vakarā Geševas robežkontroles punktā, ierodoties no Maķedonijas. Čeku ieradās Bulgārijā pēc bijušā šīs valsts ārlietu ministra Solomona Pasija ielūguma, lai piedalītos nevalstiskās organizācijas "Atlantijas klubs" sanāksmē un stāstītu par Kosovas vēlmi iestāties NATO.

Bulgārijas prokuratūra informēja, ka Čeku otrdien aizturēts uz 24 stundām, bet trešdien viņa aizturēšanas termiņš pagarināts par 72 stundām.

Kosovas valdība trešdien pauda cerību, ka Čeku drīz tiks atbrīvots.

"Tiklīdz mēs uzzinājām par bijušā premjerministra Čeku aizturēšanu, valdība kontaktējās ar Bulgārijas valdības pārstāvjiem," žurnālistiem Prištinā sacīja valdības preses sekretārs Memli Krasniči.

"Mēs uzskatām, ka situācijā drīzumā tiks ieviesta skaidrība un Čeku kungs ļoti drīz tiks atbrīvots," viņš uzsvēra.

Bijušais Serbijas tieslietu ministrs Vladans Batičs pauda viedokli, ka Čeku izošana Serbijai ir maz ticama.

"Esmu skeptiski noskaņots attiecībā uz to, ka tas notiks," atzina Batičs, par kura teikto ziņoja aģentūra "Tanjug".

Serbija ar Interpola starpniecību ir izdevusi starptautisku Čeku aizturēšanas orderi.

Čeku Serbijā tiek apsūdzēts pret serbiem pastrādātos kara noziegumos 1999.gada Kosovas karā, kad Čeku bija albāņu Kosovas Atbrīvošanas armijas komandieris, kā arī Horvātijā 90.gadu pirmajā pusē, kad Čeku kā Horvātijas armijas virsnieks cīnījās pret serbu separātistiem. Čeku ir Kosovas un Horvātijas dubultpilsonis.

Saskaņā ar šo Interpola orderi Čeku 2003.gadā tika īslaicīgi aizturēts Slovēnijā, bet 2004.gadā - Ungārijā, taču šīs valstis viņu neizdeva Serbijai. Šogad maijā Čeku, kurš bija Kosovas premjers no 2006.gada marta līdz 2008.gada janvārim, izraidīja Kolumbija, kas bija saņēmusi aizturēšanas orderi, savukārt Francija, kur Čeku ieradās no Kolumbijas, šo orderi ignorēja.

Kosova pasludināja neatkarību no Serbijas 2008.gada 17.februārī - deviņus gadus pēc tam, kad ANO pār to pārņēma kontroli pēc NATO bombardēšanas, kuras dēļ Kosovu bija spiesti atstāt Serbijas spēki, kas bija izvērsuši etnisko tīrīšanu pret albāņiem. Bijušajā Serbijas provincē pašlaik dzīvo divi miljoni albāņu un 120 tūkstoši serbu.

Lai gan albāņi ir 90 procenti Kosovas iedzīvotāju, Serbija ir kategoriski pret Kosovas neatkarības atzīšanu, jo uzskata, ka tā ir serbu tautas šūpulis un tur meklējami pareizticības pirmsākumi Serbijā. Pret to iebilst arī Krievija un Ķīna.

Kosovas neatkarību ir atzinušas 60 valstis, tostarp Latvija.

BNS