2009. gada 29. jūnijs, 12:33

No mazā panka līdz savam korim

Jauns.lv

Pateicoties neparastajam talantam un vokālajai apdāvinātībai, Gunārs Kalniņš jau agrā bērnībā kļuva par valsts mēroga zvaigzni. Nu Gunārs ir atzīts mūziķis, kora dibinātājs un labdarības pasākumu atbalstītājs.

 

Būdams četrus gadus vecs puisēns, Gunārs dziedāja Raimonda Paula bērnu vokālajā ansamblī Dzeguzīte un iekaroja publikas simpātijas kopā ar slavas virsotnē esošo estrādes dīvu Laimu Vaikuli, duetā izpildīdami dziesmu Mazais panks. Cilvēki bija sajūsmā par žiperīgo panku, kurš ar ūdenskrāsām bija sazīmējis savu sejiņu, un, kad māmiņa tincināja, kurp viņš tāds pošas, zēns atklāja savu noslēpumu — viņam esot draudzene!

Uzstājoties kopā ar Dzeguzīti, Gunārs apbraukājis gan Somiju, gan bijušās Padomju Savienības republikas, bet darbību bērnu vokālajā ansamblī viņš noslēdza ar dalību Raimonda Paula mūziklā Mazais ganiņš.

Profesionāla mūziķa gaitas Gunārs sāka Rīgas Doma kora skolā. Kopā ar Jāņa Erenštreita vadīto kori viņš uzstājies Amerikā, Skandināvijā un vairākās Eiropas valstīs.

1996. gadā Gunārs Kalniņš debitēja kā komponists, sacerēdams dziesmu She, kas pavisam drīz tika iekļauta labāko latviešu dziesmu izlasē Tagad. Pēc diviem gadiem jaunais komponists radīja himnu bērnu popmūzikas TV festivālam Saules zaķis’98. Ar Raimonda Paula atbalstu 1999. gadā Gunārs izdeva pirmo soloalbumu Tā bija, tā būs.

Straujais karjeras kāpums turpinājās ar dalību Zigmara Liepiņa un Māras Zālītes rokoperā Teika un uzvaru Zviedrijā notiekošajā konkursā Baltic Song 2000. Gunārs kļuva arī par galvenās lomas atveidotāju Dailes teātra mūziklā Leģenda par Zaļo jumpravu, bet izrādes tituldziesma Baltā dziesma kļuva par Latvijas Radio Muzikālās bankas laureāti. 2000. gadā LNT Mūzikas video aptaujā Gunārs tika titulēts par gada labāko dziedātāju.

Gunārs Kalniņš vairākas reizes piedalījies Eirovīzijas nacionālās atlases konkursos, sarakstījis mūziku dokumentālajai filmai Mana Rīga, animācijas filmai Skapis, bijis producents vairākiem citiem latviešu mūziķiem, bet 2004. gada oktobrī nodibināja savu gospeļu kori GG Choir.

Koris regulāri sniedza koncertus Latvijas bērnunamos un veco ļaužu pansionātos, kā arī aktīvi vāca ziedojumus grūtībās nonākušajiem. Tāpat GG Choir uzstājās dievkalpojumos, dažādos labdarības pasākumos, kā arī sadarbojās ar citiem pazīstamiem mūziķiem, tostarp Raimondu Paulu, Zigmaru Liepiņu, Mariju Naumovu, Jāni Stībeli, Prāta vētru, Cosmos un citiem. Gunāra Kalniņa GG Choir atzinīgi novērtēts arī ārpus Latvijas un izpelnījies panākumus vairākos starptautiskos mūzikas festivālos.

kasjauns.lv/ Foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva