Būs jāziņo par nesamērīgi augstiem bezdarba pabalstiem
Sabiedrība
2009. gada 1. jūlijs, 17:51

Būs jāziņo par nesamērīgi augstiem bezdarba pabalstiem

Jauns.lv

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis parakstījis rezolūciju labklājības ministram Uldim Augulim, kurā uzdots ziņot par sociālā budžeta līdzekļu izkrāpšanu.

Par to aģentūru informēja preses sekretāre Līga Krapāne.

Premjers lūdz ziņot par gadījumiem, kad valsts uzņēmumi un iestādes īsi pirms darbinieku atbrīvošanas atsevišķām personām samaksājuši nepamatoti lielas algas vai veikuši citus individuālus maksājumus, lai tādējādi nepamatoti un mākslīgi paaugstinātu sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru. Tādējādi atbilstoši likumu izmaiņām, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī un atcēla sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus, veidojas situācija, ka no sociālā budžeta atsevišķos gadījumos valstij jāmaksā bezdarbnieku pabalsti, kas sasniedz pat vairākus desmitus tūkstošus latu. Šādu informāciju Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paudusi Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) darbiniece un apstiprināja arī aģentūras vadītāja.

"Ja likumi kopš šā gada pieļauj situāciju, ka valsts komercsabiedrībās un valsts pārvaldes iestādēs tiek apzināti sagrozīti dati par darbinieku atalgojumu pirms atlaišanas, lai saņemtu nepamatoti augstus pabalstus, tas nekavējoties ir jāpārtrauc. Saudzīgi izsakoties, šie ir kliedzoši fakti, par kuru iespējamību vēl pirms likuma stāšanās spēkā brīdināja gan Ārvalstu investoru padome, gan valdības sociālie partneri," uzsvēra Ministru prezidents.

Rezolūcijā Augulim valdības vadītājs uzdod arī iesniegt priekšlikumus par nepieciešamību grozīt likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", lai steidzami novērstu valsts sociālā budžeta līdzekļu nepamatotu izmaksāšanu.

BNS/Loto: LETA