Šovakar lietuvieši visā pasaulē vienlaikus dziedāja savas valsts himnu
Sabiedrība
2009. gada 5. jūlijs, 15:12

Šovakar lietuvieši visā pasaulē vienlaikus dziedāja savas valsts himnu

Jauns.lv

Pēc Lietuvas prezidenta Valda Adamkus aicinājuma lietuvieši visā pasaulē svētdien, 5.jūlijā, Valsts dienas un Lietuvas vārda tūkstošgades svinību priekšvakarā kopīgi nodziedāja savas valsts himnu.

Pirms sadziedāšanās Valds Adamkus izplatīja paziņojumu: "Svētdienas vakarā Vinca Kudirkas 1898.gadā sarakstītā "Tautiskā dziesma" skanēs ne tikai Dziesmu svētkos un ne tikai Lietuvā - Vinca Kudirkas svinīgās dziesmas vārdi apvienos visas pasaules lietuviešus Eiropā un Amerikā, Austrālijā, Āzijā un Āfrikā. Lai kur tobrīd būdami, mēs ar visu sirdi un visu balsi nodziedāsim mūsu himnu, skanīgi un lepni paziņojot: Lietuvas vārdam ir tūkstoš gadu! Sveicu Lietuvu, kas šobrīd izdzīvo vēsturisku brīdi! Lai skan gadsimtu sasaukšanās pār tūkstošgadīgo Lietuvu!" bija teikts valsts vadītāja aicinājumā.

Tā bija pirmā reize vēsturē, kad vienas tautas piederīgie visā pasaulē apvienoja balsis himnā, tā pavēstot, ka apritējuši tūkstoš gadi, kopš Lietuvas vārds pirmo reizi pieminēts rakstītos avotos - Kvēdlinburgas hronikā.

Doma vienlaikus visā pasaulē dziedāt Lietuvas himnu radusies Lietuvas burātāju ekspedīcijas "Tūkstošgades odiseja" dalībniekiem, kas deviņu mēnešu laikā jahtā "Ambersail" veica ceļojumu apkārt pasaulei. Pēc viņu stāstītā, tiekoties ar dažādās pasaules valstīs dzīvojošiem lietuviešiem, ik reizi spontāni izskanējuši vārdi, ar kuriem sākas himna, - "Lietuva, mūsu Tēvzeme...".

5.jūlija vakarā plkst.21.00 pēc Lietuvas (arī Latvijas) laika apjozt pasauli ar savas valsts himnas skaņām gatavojās gan Lietuvas pilsētu un lauku iedzīvotāji, gan lietuviešu kopienas ārvalstīs, pazīstamākie Lietuvas mūziķi un sportisti, skolasbērni un tūkstošgades Dziesmu svētku dalībnieki. Himna tika atskaņota arī vairākās radiostacijās un pat tirdzniecības centros.

Viļņas iedzīvotāji svētdienas vakarā pulcējās iepretī valdības ēkai, pie himnas autora Vinca Kudirkas pieminekļa, un dziedāja himnu kopā ar zēnu kori "Ažuoliukas"; Kauņā "Tautiskā dziesma" ar triju pazīstamu baritonu atbalstu skanēja pie Kauņas pils; Klaipēdā kruīzu kuģu terminālī to dziedāja "Tūkstošgades odisejas" dalībnieki un viņu sagaidītāji no visas Lietuvas; himna skanēja arī daudzu pilsētu galvenajos laukumos un pilskalnos.

Videokameru iemūžinātos himnas dziedāšanas mirkļus no pasaules lietuviešu kopienām pirmdien, 6.jūlijā, translēs Lietuvas TV3.

Tos, kuri nevarēja sapulcēties lielākos kopkoros, projekta organizētāji aicināja apvienot balsis savā ģimenē, savā pagalmā, kaimiņu un draugu lokā un dziedāt Lietuvas himnu, lai kur arī tobrīd atrastos - sētsvidū, uz ielas vai laivā ezera vidū!

LETA