Sabiedrība
2009. gada 5. septembris, 23:20

Latvija 19. reizi devās Vienības braucienā

Jauns.lv

Siguldā notika 19. Latvijas riteņbraucēju Vienības brauciens. Pasākumam bija pieteikušies vairāki tūkstoši braucēju. Portāla kasjauns.lv lietotājiem bija ekskluzīva iespēja sekot līdzi tam, kā braucienā klājas vairākām sabiedrībā pazīstamām personām.

Uz kartes varēja redzēt dažādas krāsas punktus - katrs ar numuru savā trasē. Ar peli atrodot šos punktus, bija redzams dalībnieka vārds un tā pārvietošanās ātrums. Ikviens lietotājs varēja lietot karti, to pārvietojot, pietuvinot, attālinot. Te cilvēku saraksts, kuriem portāla lietotaji varēja sekot līdzi:

1.      Uģis Magonis (Latvijas Dzelzceļš)

2.      Antra Birzule (Latvijas Dzelzceļš)

3.      LNT komanda ar Andreju Ēķi priekšgalā

4.      Andris Lukstiņš (CSDD)

5.      Romāns Vainšteins, bijušais pasaules čempions riteņbraukšanā

6.      Pjotrs Ugrjumovs, „Tour de France” un „Giro d’Italia” godalgotu vietu ieguvējs

7.      Ilmārs Rimšēvičs (Latvijas Banka)

8.      „Apokalipses Jātnieku” (netradicionālais velo) komanda ar mākslinieku Kristiānu Brekti priekšgalā

9.     Aldons Vrubļevskis, LOK prezidents

10.   Iveta Lāce, T/c "Spice" direktore. 

Valdis Zatlers, Guntis Ulmanis un citi min pedāļus 

Braucienā piedalījās arī citi pazīstami cilvēki. Gan Latvijas Valsts prezidents Valdis Zatlers, gan eksprezidents Guntis Ulmanis bija apņēmības pilni veikt tautas klases distanci, kura ir 37,5 kilometrus gara. Pagaidām vēl nav ziņu, kā viņiem veicies.

Braucienā bija iespējams ieraudzīt grupas „Cosmos” dalībniekus, telekompānijas LNT komandu - ne tikai Andreju Ēķi, bet arī Kristīni Garklāvu, Māri Grigali, Ilzi Dobeli, Ģirtu Timrotu, kā arī šova „Latvijas princese 2009” dalībnieces, tāpat arī AS „Latvenergo”, VAS „Latvijas dzelzceļš”, CSDD un SEB bankas komandas.

Piedalījās arī Latvijas Veclaiku divriteņu kluba komanda, kas bija ieradusies ar velosipēdiem, kuri gatavoti pagājušā gadsimta sākumā. Tāpat savu līdzdalību bija pieteikusi frīkbaiku apvienības „Apokalipses Jātnieki” komanda, kuras klāstā ir dīvaini un neredzēti braucamrīki.

Trīs distances

Šogad vienības velobraucienam tika izveidotas trīs distances - "Sporta šosejas brauciens", kas ir 90 kilometrus garš, "Kalnu divriteņu brauciens", kas ir 40 kilometrus garš, un "Tautas brauciens", kura maršruts ir 37,5 kilometrus garš.

Par Vienības braucienu

Vienības brauciena pirmsākumi meklējami Latvijas pagājušā gadsimta 30. gados. Šī riteņbraukšanas pasākuma mērķis ir veicināt veselīgu dzīvesveidu un tautas kopības sajūtu, tieši tāpēc dalībnieki tiek aicināti piedalīties un veicināt vienotību, nevis sacensties. Pirmais Vienības brauciens Latvijā notika 1936. gadā, un tā protektors bija toreizējais Latvijas Valsts prezidents Kārlis Ulmanis.

Pagājušajā gadā Vienības braucienā piedalījās 2217 dalībnieki. Ik gadu dalībnieku skaits pieaug, taču nepārspēts palicis 1939. gadā sasniegtais rekords, kad no visiem Latvijas novadiem uz Rīgu devās 6226 dalībnieki un 4. Vienības brauciens bija valsts mēroga svētki.

Šogad Vienības brauciena ietvaros ir 3 distances: „Itera” Sporta šosejas brauciens -  90 km, SEB Kalnu divriteņu (SEB MTB) brauciens - 47 km, un „Latvenergo” Tautas brauciens - 37,5 km. Tas ļauj katram izvēlēties sev piemērotu distanci. Ar īpašiem kausiem tiks apbalvoti - visvairāk pārstāvētais darba kolektīvs, viskuplāk pārstāvētā pašvaldība, kā arī kuplākā ģimene, tādējādi izceļot vienotības ideju. VAS „Latvijas Dzelzceļš” ir izvirzījis savu nomināciju un apbalvos komandu, kura būs visvienotākā visas trases garumā un ne tikai startēs kopā, bet arī finišēs vienoti.

Braucienam iespējams pieteikties visos „Veloserviss” veikalos, Siguldas Tūrisma informācijas centrā, Kuldīgas Tūrisma informācijas centrā, Valmierā un Cēsīs veloveikalā „Eži”, Tukuma Ledus hallē, Ērgļos viesnīcā „Ērgļi”. Tāpat dalībnieki var reģistrēties un iegūt papildu informāciju par distancēm, pieteikšanos un noteikumiem mājaslapā http://www.velo.lv . Iepriekšējā reģistrācija turpināsies līdz 3. septembrim.

19. Latvijas riteņbraucēju vienības brauciena organizatori ir SIA „Igo Japiņa Sporta Aģentūra”, mārketinga komunikācijas aģentūra „Alpha Baltic” un telekompānija LNT. Pasākuma ģenerālsponsors – „Spinax”. Ilggadējie partneri – „Itera Latvia” un „SEB Banka”. Atbalstītājs - „Latvenergo”.

­