Sabiedrība
2009. gada 4. oktobris, 13:29

Sadalītas „Lielā Kristapa” balvas

Jauns.lv

Nacionālajā filmu festivālā "Lielais Kristaps 2009" par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu atzīts režisora Māra Martinsona veidotais darbs "Nevajadzīgie ļaudis", savukārt nominācijā par labāko īsmetrāžas filmu balvu ieguva Ivara Tontegodes darbs "Apsēstība", informēja Nacionālā kinocentra informācijas speciāliste Zigita Saulīte.

Šoreiz nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balvas tiks piešķirtas 22 nominācijās. Žūrija balvai nevienu pretendentu šajā reizē nebija izvirzījusi divās nominācijās - "Labākais aktieris" un "Labākā aktrise".

Nacionālā filmu festivāla "Lielais Kristaps" balva par mūža ieguldījumu kinomākslā šogad tika pasniegta Latvijā vecākajam kinoprofesionālim, 1917. gadā dzimušajam kombinēto uzņēmumu jeb specefektu speciālistam Viktoram Šildknehtam, kura biogrāfijā ir gandrīz 40 spēlfilmu.

Lai gan nominācijā "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma" bija nominētas tādas filmas kā "Amatieris", "Mazie laupītāji" un "Medības", balvu saņēma filma "Nevajadzīgie ļaudis", bet nominācijai "Labākā īsmetrāžas spēlfilma" bija izvirzītas filmas "Sesils", "Klusums" un "KK-2678", bet balvu ieguva "Apsēstība".

Nominācijā "Labākā pilnmetrāža dokumentālā filma" balvu ieguva Ivara Zviedra "Bēgums", savukārt nominācijā "Labākā dokumentālā īsfilma" balvu ieguva Ilzes Burkovskas-Jakobsenas filma "Bekons, sviests un mana Mamma".

Nominācijā "Labākā animācijas filma" balvu ieguva Vladimira Ļeščova veidotā filma "Spārni un airi".

Nominācijā "Labākā debija" balvu ieguva Jānis Nords par filmu "Amatieris", bet nominācijā "Labākā studentu filma" balvu ieguva Oskara Rupenheita veidotā filma "Lamberts".

Nominācijā "Labākais scenārists" balvu saņēma Pauls Bankovskis par filmu "Klucis - nepareizais latvietis", bet nominācijā "Labākais spēlfilmu režisors" balvu saņēma Armands Zvirbulis par filmu "Mazie laupītāji".

Nominācijā "Labākais dokumentālā kino režisors" balvu ieguva Pēteris Krilovs par filmu "Klucis - nepareizais latvietis", savukārt nominācijā "Labākais animācijas režisors" balvu saņēma Jānis Cimermanis par filmu "Lācis nāk!".

Nominācijā "Labākā aktrise otrā plāna lomai" balvu ieguva Ināra Slucka par lomu filmā "Rīgas sargi", bet nominācijā "Labākais aktieris otrā plāna lomā" balvu saņēma Rolands Zagorskis par lomu filmā "Medības".

Nominācijā "Labākās spēlfilmas operators" balvu saņēma Agris Birzulis par filmu "Medības", savukārt nominācijā "Labākais dokumentālā kino operators" balvu ieguva Māris Maskalāns par filmu "Par dzimtenīti".

Nominācijā "Labākais mākslinieks" balvu ieguva Mārtiņš Milbrets un Neils Matīss par darbu filmā "Rīgas sargi", bet nominācijā "Labākais animācijas mākslinieks" balvu saņēma Kaspars Zariņš par darbu "Vai tu ko teici?".

Nominācijā "Labākais komponists" balvu saņēma Kārlis Auzāns par darbu filmā "Medības", bet nominācijā "Labākais kostīmu mākslinieks" balvu ieguva Līga Krāsone par darbu filmā "Medības".

Nominācijā "Labākais grima mākslinieks" balvu ieguva Ilze Trumpe par darbiem filmās "Akmeņi", "Klusums" un "Mazie laupītāji", savukārt nominācijā "Labākais skaņu režisors" balvu saņēma Andris Barons par darbu filmā "Klucis - nepareizais latvietis".

Nominācijā "Labākais montāžas režisors" balvu ieguva Jūlija Vintena par darbu filmā "Klucis - nepareizais latvietis".

"Lielais Kristaps" ir Latvijas filmu nozares centrālais notikums, kas notiek reizi divos gados. Šā gada festivāla apbalvotās filmas ir iespēja noskatīties šodien kinoteātrī "Rīga".

LETA/Foto:LETA