1dienas
19stundas
30minūtes
03sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Zanders: liekulība un tuvredzība – pasaule nebeidz pārsteigt

Zanders: liekulība un tuvredzība - pasaule nebeidz pārsteigt

Jauns.lv

Atļaušos pieminēt tēmas, paradoksālas situācijas, kas mani pārsteigušas, caurskatot dažādus Rietumu preses izdevumus pēdējā mēneša laikā.

Zanders: liekulība un tuvredzība – pasaule nebeidz...

* Gada nogalē aktualizējās gan diskusijas par naftas krājumu izsīkšanu (to skaitā piesardzīgu un lētu slavu nemeklējošu ekspertu aprindās) gan nepieciešamību kaut ko darīt ar klimata izmaiņām. Ja runā par pēdējo tēmu, kaislības un strīdi ir labi zināmi. Tajā pašā laikā, ja vien it kā augstu tehnoloģiskās attīstības līmeni sasniegušie Rietumi jēdzīgāk izmantotu resursus, problēmas būtu vieglāk risināmas. Piemēram, ja ASV elektroenerģijas sadales tīkli būtu efektīvāki kaut par 5%, tad t.s. siltumnīcas gāzu izplūdes būtu mazākas par daudzumu, kas atbilst 53 miljonu auto radītajam piesārņojumam. Pasaulē nepārtraukti runā par ūdens trūkumu, bet vairāk kā 50% tiek pazaudēti, izlietoti nelietderīgi ūdens sadales infrastruktūras nepilnību dēļ („The World in 2010”). Kad sistēmu operatoriem izsaka šos pārmetumus, viņi atcērt, ka, var jau sistēmas padarīt modernākas, tomēr tad arī palielināsies to ievainojamība pret noziedzniekiem kibertelpā. Tiec nu gudrs...

* Ikviens ir pamanījis, kādu ekologu, dabas draugu utt. kampaņu/trauksmes pilnas publikācijas par kādu apdraudētu dzīvnieku vai augu sugu. Viss jau pareizi, bet cik bieži dzirdam par to, ka tuvākajās desmitgadēs izzudīs puse no pasaulē šobrīd fiksētajām 6500 valodām? („The Independent”, 13.12.2009.).

2009.gada 10.novembrī Lielbritānijas tirgū tika „palaista” jauna videospēle „Call of Duty: Modern Warfare 2”
2009.gada 10.novembrī Lielbritānijas tirgū tika „palaista” jauna videospēle „Call of Duty: Modern Warfare 2”

* Kad 2009.gada 10.novembrī Lielbritānijas tirgū tika „palaista” jauna videospēle „Call of Duty: Modern Warfare 2”, tad jau pirmo tirdzniecības 24 stundu laikā to iegādājās viens no 50 šīs valsts iedzīvotājiem („Prospect”, 22.12.2009.). Grūti iedomāties, ka līdzīgu popularitāti varētu iemantot kāda grāmata, lai gan tā vairumā gadījumu būtu lētāka (spēles cena mazumtirdzniecībā – vismaz 55 sterliņu mārciņas).

* Pēc tam, kad 57,5% Šveices iedzīvotāju referendumā nobalsoja pret jaunu minaretu celtniecību valstī, Šveici kaunināja visi, kam nav slinkums. Piemēram, Francijas ārlietu ministrs Bernards Kušners atļāvās kaimiņvalsts iedzīvotāju brīvas gribas izpausmi nodēvēt par neiecietības izpausmi („The Chronicle”, 08.12.2009.). Kā jums liekas, vai kāds no Rietumu politiķiem līdzvērtīgi par to, ka daudzās musulmaņu zemēs vispār aizliegts celt kristīgo dievnamus? Un par to, ka neviena musulmaņu valsts nav kaut atvainojusies par 1,5 miljonu armēņu nogalināšanu XX gadsimta sākumā?

Māris Zanders