2010. gada 15. janvāris, 22:35

Dīvainā nedēļa ar Māri Zanderu

Jauns.lv

Nauda atrodas arī krīzes laikā. Ideju nav, kašķēties gribas

Nauda atrodas arī krīzes laikā

Lai gan Latviju dižķibele skārusi smagāk nekā Igaunijā, mēs kaimiņus pārspēsim vismaz ar tēriņiem valsts reprezentēšanai... Jaunnedēļ valdība 19.janvārā sēdē uzklausīs Ekonomikas ministrijas ziņojumu par gatavošanos dalībai izstādē „World Expo 2010”. Cik var noprast no ziņojuma teksta, vertikālais vēja tunelis un paviljons izmaksās 2,55 miljonus latu. Savukārt Igaunija, kā šonedēļ kļuva zināms („Baltic Business Daily”, 12.01.2010.) savam paviljonam tērēs 1,8 miljonu eiro. Apmēram uz pusi mazāk...

Iespējams, Ekonomikas ministrija šādi cenšas neatpalikt no nenomierināmā Rīgas vicemēra, kurš turpina fontanēt idejas un plānas. Piemēram, šonedēļ mūsu avoti būvnieku aprindās vēstīja, ka Šlesera kungam ar Ziemeļu šķērsojumu, ostu utt. ir par maz – lielas izmaiņas skaršot autoostas un 13.janvāra ielas rajonu. Autoostas rajonā tikšot būvēt ofisu centrs (laikam jau Rātsnamā liekas, ka pilsētā ir par maz pustukšu biznesa centru), ielu apsver atvēlēt tikai kājāmgājējiem u.c.

Var jau būt, ka Latvijā amatpersonas vienkārši ir lielākas optimistes nekā Igaunijā. Latvijā, kā zināms, politiķi un arī daudzi eksperti kā sadeguši apgalvo, ka krīzes dziļākais punkts ir sasniegts un gada beigās sāksies augšupeja. Nu, ko – Igaunijā Bezdarba apdrošināšanas fonda speciālisti šonedēļ paziņoja, ka bezdarba līmenis Igaunijā savu „pīķi” sasniegs šopavasar un šis līmenis noturēsies līdz 2011.gada otrajai pusei, kad sāks samazināties („Baltic Business Daily”, 13.01.2010.). Vai nu igauņi slēpj savas ekonomikas patieso stāvokli, vai arī mūs baro ar rožainām prognozēm.

Ideju nav, kašķēties gribas

Ja sabiedrība 13.janvāri aizvadīja ierastās gaitās, jo, šķiet, netaisās tērēt savu laiku, lai varai kārtējo reizi pateiktu, ka nav apmierināta ar stāvokli valstī, tad paši varai piederīgie turpināja plūkties. Tautas partijas līderis Šķēle nedēļas nogalē startēja ar paziņojumu, kādu varēja uzrakstīt ikviens, bet ne partijas, kas pretendē uz varu līderis: viss ir slikti, Dombrovskis ir slikts, ko darīt – nezinu... Partiju aizkulisēs aizrunājās („Neatkarīgā Rīta Avīze”, 15.01.2010.) līdz tam, ka šitā strādāt vairs nevar, steigšus jātaisa jauna valdība ar bezpartejisku premjeru priekšgalā. Ak, kungs, cik reizes jau šī „dziesma” dzirdēta... Un kurš tad būs tas bezpartejiskais un objektīvais speciālists? Mārtiņš Bondars? Uldis Pīlēns? Juris Biķis?

Nenoliedzami, partijas ar šādiem paziņojumiem un mājieniem iesildās Saeimas vēlēšanām, tomēr visa šī, atvainojos, ņemšanās pirmkārt ir veltīta daudz piezemētāku mērķu sasniegšanai – vēlamais kandidāts Valsts Ieņēmumu dienesta vadītāja un Ģenerālprokurora posteņos. Ciniski sakot, arī šī cīņa par „portfeļiem” zināmā mērā saistīta ar vēlēšanām. Piemēram, VID šefs var vieniem uzņēmējiem piedot nodokļu parādus, citiem – nepiedot un apķīlāt banku kontus. Ja šefs ir partijai X savējais, šai partijai vieglāk runāt ar uzņēmējiem par ziedojumiem. Atvainojos, ja kļūdos, bet iespaids rodas šāds.

Māris Zanders