Sabiedrība
2010. gada 23. februāris, 18:25

Rīgas dome palielina algas pedagogiem

Jauns.lv

Rīgas domes deputāti šodien nolēma palielināt algas galvaspilsētas pedagogiem.

Ir paredzēts palielināt darba samaksas fondu izglītības iestāžu pedagoģiskajiem darbiniekiem, izmantojot to Rīgas domes finansējumu, kas bija plānots pedagogu piemaksām.

Deputāti pieņēma lēmumu "Par darba samaksu Rīgas pašvaldības izglītības iestādēs strādājošajiem pedagoģiskajiem darbiniekiem". Tas paredz, ka Rīgas pedagogi varēs saņemt pašvaldības piemaksas palielinātu pedagogu darba likmju veidā.

LETA jau ziņoja, ka valsts veikto normatīvo aktu grozījumu dēļ Rīgas pašvaldība šogad nav varējusi izmaksāt pedagogiem paredzētās piemaksas. Piemaksām pedagoģiskajiem darbiniekiem Rīgas domes 2010.gada budžetā atvēlēti 4,3 miljoni latu.

Tagad pašvaldība plāno piemaksu vietā mainīt pedagogu darba likmes, nosakot tām mazāko un lielāko apmēru. Piemēram, vispārējās izglītības skolotāja vai pirmsskolas izglītības pedagoga algas likme mēnesī par slodzi varētu būt no 245 līdz 400 latiem, aģentūra LETA uzzināja Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komitejā.

Kā norādīja Izglītības, kultūras un sporta departamenta direktors Guntis Helmanis, ar šo pašvaldības piemaksu plānots izlīdzināt starpību, kāda ir starp valsts un pašvaldības apmaksāto pedagogu algām. Piemēram, parastas skolas skolotājam, kam valsts šogad ir palielinājusi likmi, piemaksa varētu būt pieci lati, bet interešu izglītības pedagogam - 50 lati.

"Es liekuļotu, ja teiktu, ka visi būs apmierināti," sacīja Helmanis, piebilstot, ka no 7000 Rīgas vispārizglītojošos skolu pedagogu ap 3000 iesaistīti stipendiju projektā un saņemot 50 līdz 100 latus mēnesī, tādējādi starpība ar citiem pedagogiem esot pārāk liela. "Tāpēc priekšrocība jādod tiem, kuriem no janvāra nebija palielinājuma," teica departamenta direktors.

Plānots, ka piemaksas pedagogi varētu saņemt no 1.marta. Maksāt ar atpakaļejošu datumu neesot iespējams, tāpēc par diviem mēnešiem neizmaksāto summu plānots proporcionāli sadalīt pa atlikušajiem desmit gada mēnešiem.

Izglītības, kultūras un sporta departamentam vajadzēs izstrādāt un apstiprināt atalgojuma noteikšanas kritērijus, saskaņā ar kuriem izglītības iestādes vadītājam būs tiesības noteikt atalgojumu.

Darba devējam pēc savas iniciatīvas vai saskaņā ar izmaiņām valsts vai pašvaldības budžetā būs paredzētas tiesības grozīt darbinieka mēneša darba algu pēc novērtējuma uz 1.septembri un 1.janvāri.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) un Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers (LPP/LC) iepriekš publiski pauda sašutumu par valdībā pieņemtajiem grozījumiem likumos, kas Rīgas pedagogiem liedzot saņemt līdzšinējās 20 latu lielās piemaksas par darba kvalitāti.

Rīgas domes koalīcijas vadība situāciju nodēvēja par valdības bezatbildību un "cūcību".

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pašvaldībām piemaksu vietā rosināja palielināt pedagogu darba likmes.

Kā aģentūrai LETA skaidroja IZM, minētās piemaksas neļauj izmaksāt ar janvāri spēkā stājušies grozījumi Izglītības likumā, kuru pārejas noteikumu 25.punkts paredz, ka ne šogad, ne 2011.gadā valsts un pašvaldību dibināto izglītības iestāžu pedagogiem nemaksā prēmijas un naudas balvas un neveic viņu materiālo stimulēšanu. Analoga norma iekļauta arī Vispārējās izglītības likuma pārejas noteikumu 13.punktā.

Ministrija norāda - ja pašvaldībām ir līdzekļi, kurus bija plānots novirzīt kvalitātes piemaksām, tos ar atbilstošu pašvaldības normatīvo dokumentu ir iespējams izmantot, nosakot pedagogiem nevis zemāko, bet lielāku darba algas likmi, starpību, kas rodas no pašvaldību noteiktās un valdības noteikumos noteiktās zemākās likmes, sedzot no pašvaldību budžeta līdzekļiem.

Kā ziņots, patlaban Ministru kabineta noteikumos noteikta pedagogu minimālā samaksa par darba likmi 245-255 lati atkarībā no darba stāža.

LETA