Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. martā
Sabiedrība
2010. gada 12. marts, 22:06

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 13. un 14. martā

Jauns.lv

Brīvdienās važās saslēgti pasēdēsim Turaidas pils torņa kazemātos, Biķerniekos par 950 eiro pirksim „visniknākos” spēkratus, mielosimies pie gleznieciska kāpostgalda, ļausimies Amora bultai...

Kā arī dzirdēsim „mazās Parīzes” džeza skaņas pašā Vecrīgas centrā, gatavosimies pavasara dzīvokļa remontam un pētīsim kā strukturālās reformas izprot dizaineri.

1. Lielās tiesas dienas Turaidā

Sestdien un svētdien, 13. un 14. martā visnotaļ „jauka un romantiska” pastaiga var izvērsties Gaujas senlejā. Turaidas muzejrezervāts šajās brīvdienās aicina ar jaunu skatu aplūkot Turaidas pils galveno torni un apskatīt pils cietumu. Tikai divas dienas Turaidas pilī notiks Tiesu dienas, kurās būs iespēja gūt īpašas izjūtas cietumā un izciest viduslaikiem raksturīgus sodus Turaidas pils galvenajā tornī – bergfrīdā.

Apmeklētājiem tiks atvērts cietums, kas atrodas pils pusapaļajā tornī. Interesentiem būs iespēja tumšajā un drēgnajā cietuma pagrabā pakavēties tumsā ieslēgtiem, izbaudot izjūtas kā īstiem cietumniekiem. Īpašu izjūtu cienītāji Turaidas pils galvenajā tornī varēs sevi iemūžināt fotogrāfijā viduslaiku soda siekstā.

2. Māksliniecisks mielasts ar kāpostgalvām

Ar C vitamīnu bagātais kāposts, kā izrādās, nav tikai neatņemama sastāvdaļa latvieša ēdienkartē, bet arī visnotaļ glezniecisks un iedvesmojošs objekts.

Kāpostu laukus pārklāj atmiņas. Dažādu anonīmu fotogrāfu tēli – kompozīcijas fragmenti slēpjas starp kāpostu lapām, gaisa burbuļos lido pār laukiem, ieņem savu vietu kompozīcijā līdzās kāpostiem. Dejojošu dāmu kājiņas, atsegtas zeķes, zēnu kora skaisti safrizētās galviņas, portreti – jauna sieviete, māte ar bērnu – veido savu – atmiņu lauku, ar mums nezināmiem, bet apjaušamiem stāstiem. Kāposts ir fons tēliem, vai varbūt tēli stāsta par kāpostiem – „gaišajām kāpostgalvām”, „naudīgajiem kāpostiem” vai gluži vienkāršiem sentimentāliem un poētiskiem laukiem, kuros atrodas arī kāposti.

Gluži kā sirreālistu kompozīcijās, mākslinieces Anitras Bērziņas gleznās it kā ikdienišķās un tik pašsaprotamās, necilās kāpostgalvas stāsta par mūžīgo, garīgo, veido komiskas replikas, kā arī demonstrē brīvu glezniecisku pieeju ainavai.

Līdz 20. martam ikviens pie bagātīgi klātā gleznieciskā kāpostu galda var mieloties mākslas galerijā „www.GlobalArtRoom.com” (Aspazijas bulvārī 20, Rīgā), kur ir skatāma Bērziņas personālizstāde „Kāpostu un atmiņu lauki”.

Ar savu slideno, jēli zaļo un violeto krāsu tie savdabīgā veidā meta radošu izaicinājumu māksliniecei...

3. Rīga – „mazā Parīze” džeza ritmos

Vieni no Latvijas spožākajiem džeza muzikantiem – „Mirage Jazz Orchestra” sestdien, 13. martā pulksten 17.00 savā varā pārņems visus tos, kuri būs sapulcējušies Vecrīgā – Vaļņu ielas Mākslas darbinieku namā.

Tur džezmeņi vēl ziemīgā, bet pavasari vēstošā, sestdienas pievakarē radīs „mazās Parīzes” gaisotni franču mūzikas koncertā „La Petite Paris”

„Mirage Jazz Orchestra” sevi pieteica 2004. gada janvārī. To dibinājuši džeza mūzikas mākslinieki – trombonists Lauris Amantovs un saksofonists Deniss Paškevičs. Amantovs ir beidzis džeza mūzikas studijas Klaipēdas universitātē. Viņa sapnis vienmēr ir bijis izveidot savu profesionālo bigbendu. Savukārt Paškevičs, kas iemantojis klausītāju atzinību kā grupas „Time After Time” solists, ir pieredzējis džeza mūziķis, kas aktīvi muzicē Latvijā un ārvalstīs – desmit dažādu džeza grupu dibinātājs un vadītājs, viens no pirmās džeza mūzikas izdevniecības Latvijā dibinātājiem un mūzikas producents.

Pavērsiens orķestra muzicēšanā notika pirms pieciem gadiem, kad aizsākās sadarbība ar džeza vokālistu un trombonistu Intaru Busuli. Orķestris piedalījies arī koncerttūrēs ar grupu „Tumsa”, piedalījies neskaitāmos džeza festivālos. Kopā ar „Mirage Jazz Orchestra” uzstājušies daudzi populāri solisti, kā, piemēram, Olga Pīrāgs, Žoržs Siksna, Andris Daņilneko, Rita Trence, Amber un citi.

4. Biķernieku trasē – niknākie „tautas vāģi”

Ātrāko un „nežēlīgāko” automašīnu par nieka 950 eiro (Ls 668) sestdien, 13. martā varēs nopirkt Biķernieku Kompleksās sporta bāzes stadionā. Tomēr vienam otram šī automašīna pēc izskata var arī nepatikt, jo pārdošanā izliktās automašīnas būs pamatīgi „nodzītas un iedauzītas” folkreisa sacensībās.

Sestdien pusvienpadsmitos no rīta Biķernieku trasē sāksies Latvijas Automobiļu federācijas rīkotais Ziemas kausa izcīņas pēdējais – sestais posms. Latvijā jaunais sporta veida debitēs vienā no leģendārākajām Latvijas sporta bāzēm.

Folkreiss ir izcili zemu izmaksu autosporta veids (autokrosa un rallijkrosa „mistrojums”), kurā katram ir tiesības pēc sacīkstēm iegādāties jebkuru startējušo automašīnu par fiksēto samaksu 950 eiro. Turklāt mašīnas īpašniekam aizliegts atteikties no pārdošanas. Šādā veidā tiek ierobežotas tehnikas sagatavošanas izmaksas, līdz ar to padarot tehniku pieejamāku plašākam potenciālo sportistu lokam un saglabājot salīdzinošu vienlīdzību tehnikas konkurētspējā.

Tā nu folkreiss izvēršas ne tikai par sacensībām pašiem sportistiem, bet arī lielisku izrādi skatītājiem. Biķernieku bāzē šo izrādi varēs vērot īpaši komfortabli - 550 metrus garā distance ir skatāma no tribīnēm. Kā ierasts, folkreisa sacīkstēs būs iespēja vērot gan daudzus startus, līdz ar to sadursmes pirmajos līkumos, gan taktiskos risinājumus džokera apļa izmantošanā.

Biķernieku sacīkstē šosestdien par vienu uzvaru cīnīsies 12 dalībnieki.

5. Dizaina strukturālās reformas Skārņu ielas Jura baznīcā

Ne tikai politiķi un biznesmeņi pašlaik veic visas iespējamās „optimizācijas” un „strukturālās reformas”. To dara arī mākslinieki. Kā viņiem tas ir izdevies var apskatīt nule kā Dekoratīvās mākslas un dizaina muzejā – visvecākajā Rīgas mūra ēkā, bijušajā Svētā Jura baznīcā (Skārņu ielā 10/20) atklātajā izstādē „Mākslas optimizācija”.

Šī izstāde ir profesionāla dekoratīvās mākslas un dizaina skate, kas atbilstoši tēmas pieteikumam atspoguļo jaunākos procesus un parādības šajā mākslas jomā Latvijā. Tēmas „optimalizēt, optimizēt” skaidrojums nozīmē: pirmkārt, veidot, izvēlēties kaut ko tā, lai tas būtu „optimāls”; otrkārt, „optimāls” – visizdevīgākais, vispiemērotākais, vislabākais.

Atkarībā no autora fantāzijas tēmu var saturiski un vizuāli traktēt plašāk, piemēram, komiskā vai citā nozīmē. Izstādē piedalās dekoratīvās mākslas un dizaina jomās strādājošie mākslinieki un Latvijas Mākslas akadēmijas studenti ar darbiem, kas tapuši 2009. un 2010.gadā.

 Muzeja zālēs varēsim redzēt to, kā mākslinieki izprot Latvijas valdības daudz piesaukto „optimizāciju”.

6. Arī krīzes laikā ceļam un būvējam

Praktiskāk noskaņotie atpūtnieki brīvdienās, 13. un 14. martā vēl var paspēt Ķīpsalas Starptautiskajā izstāžu centrā paviesoties un saimnieciskus jautājumus atrisināt būvniecības izstādē „Māja I 2010”.

Lai arī ikvienā nozarē ir vērojams patēriņa sasalums, ikdienas dzīve turpinās – mēs vēlamies uzlabot savu dzīves telpu, meklējam jaunus risinājumus komforta palielināšanai un finanšu ekonomijai. Tāpēc ir svarīgi redzēt celtniecības materiālu attīstības tendences, tehnoloģiju jaunumus un to izmantošanu.

Izstādē piedalīsies 304 uzņēmumi no Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Austrijas, Īrijas, Itālijas, Polijas un ASV - gan pieredzējuši, tradīcijām bagāti uzņēmumi, gan arī nesen dibināti uzņēmumi, kas šobrīd vēlas nostiprināt savu pozīciju tirgū.

Neskatoties uz būvniecības nozares sastingumu, izstāde apmeklētājiem šogad piedāvās jaunus, unikālus ražojumus, uzlabotas tehnoloģijas un neredzētus būvniecības un remonta risinājumus mājas celtniecībai, būvobjekta pabeigšanai vai dzīvokļa remontam. 

Piemēram, Latvijas ražotāji prezentēs preces un pakalpojumus, kas ir konkurētspējīgi pasaules mērogā un tiek eksportēti ārpus Latvijas robežām, bet par kuriem daudzi vietējie patērētāji pat nenojauš.

7. Amors uzdarbojas Dailes teātrī

Lai arī līdz Starptautiskajai Teātra dienai 27. martā ir jāgaida vēl pāris nedēļas, teātra ļaudis jau sākuši to atzīmēt. Šogad vieni no pirmajiem to uzsāk „dailēnieši”.

Sestdien, 13. martā pulksten 18.00 un svētdien, 14. martā pulksten 15.00 uz Dailes teātra skatuves skanēs Teātra dienas koncerts „Šauj Amors bultu...”

Rampu gaismā būs mīlestība no pirmā acu skatiena, kaislīgā mīlestība, mīlas neprāts, vienīgā mīlestība, mīlas trači, mīlas scēnas, mīlas sāpes, mīlas mokas un visas pārējās mīlas nianses.

Pavasaris, kurš vēl pagaidām mazliet ir aizkavējies, ir laiks, kad iemīlēties.

Negaidot sniega nokušanu, to jau ir izdarījuši vesela plejāde Dailes teātra aktieru - Olga Dreģe, Andris Bērziņš, Jānis Paukštello, Harijs Spanovskis, Artis Robežnieks, Juris Strenga, Ieva Pļavniece, Lauris Dzelzītis un daudzi citi, kuri izdziedās un izspēlēs Raimonda Paula dziesmas ar Jāņa Jurkāna vārdiem.

Jāteic, ka Teātra dienai cītīgi gatavojas arī Liepājas teātris. Vēju pilsētā to atzīmēs īstajā datumā – 27. martā. Tomēr biļetes uz šo pasākumu jāsāk iegādāties jau tagad, jo svinības būs unikālas un notiks tikai vienu reizi - svētku vakarā.

27. marta vakarā tiks rādīta izrāde „Pidžama sešiem”, bet pēc tās ikviens būs aicināts pavadīt Teātra dienu Liepājas teātra telpās. Vakara gaitā paredzēti koncertapvienības „Aģenti” priekšnesumi, tiks piedāvātas ekskursijas pa teātra aizkulisēm, darbosies bufete, būs iespējams nofotografēties izrāžu „Arābu nakts” un „CV. Tēvocis Vaņa” interjerā. Gaidāmi arī citi pārsteigumi.

Teātrī notiks vēl nebijis pasākums – Teātra dienas karnevāls.

Elmārs Barkāns