Rēders atbalsta sievas mākslu
Kultūra
2010. gada 22. marts, 09:27

Rēders atbalsta sievas mākslu

Jauns.lv

LTV žurnālista Gundara Rēdera sieva Baiba ir ne vien rūpīga trīs bērnu māmiņa, bet arī gleznotāja. Pateicoties vīra atbalstam, viņa var radoši atraisīties un gleznot neparasti krāsainus darbus.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Nule kā atklāta ceturtā Baibas Rēderes personālizstāde galerijā „Asūna”. Izstādes atklāšanas viesu vidū ir arī mākslinieces dzīvesbiedrs un visi trīs bērni – 12 gadus vecā Gundega, 10 gadus vecais Jēkabs un 4 gadus vecais Gustavs. Kasjauns.lv novēroja, cik ģimeniski atbalstošs ir mākslinieces dzīvesbiedrs rūpējoties par bērniem.

Arī ikdienā, pēc gleznām spriežot, vīra atbalsta netrūkst. Atraisīties gleznošanai, ja aprūpējami trīs žiperi, iespējams mīlestības un sapratnes pilnā gaisotnē. ”Pagaidām gleznoju mājās,” atzīst māksliniece. Darbnīca iekārtota istabā, kas savulaik bija paredzēta jaunākajam dēlam Gustavam. „Kad paaugsies un gribēs savu istabu, tad būs jādomā, kur gleznot,” smaida abi Rēderi.

„Gleznoju tikai dienas gaismā,” atzīst māksliniece. Mierīgus brīžus  darbam viņa atrod, kad visi devušies savās dienas gaitās un var netraucēti koncentrēties mākslai. Baiba Rēdere darina liela izmēra eļļas gleznas asociatīvās glezniecības stilā, kas ir kā neverbāls meditācijas veids. Māksliniecei patīk strādāt, ļaujoties mūzikai un, lai zemapziņas plūsma vada viņas roku.

„Radošais process jebkuram palīdz piedzīvot tagadni. Tu paej nost no ikdienas, ieklausies kādā smalkā plūsmā sevī, un ļaujies, esi klātesošs ar sirdi, ne tik daudz ar galvu. Pārlieka prāta kontrole nosmacē radīšanas brīnumu. Ja skaidri zini, kas tur galā būs, tad visticamāk nekas nebūs. Bet atļaujot noslēpumam būt, ienāk brīvība un prieks! Tu esi instruments!

Kad mākslinieks savu pieskārienu beidzis, tālāko dara vērotājs ar savu klātbūtni!

Mēs viens otru ieelpojam un izelpojam, - tā ir mūsu radošā sadarbība! Process turpinās,” māksliniece atšifrē savu ceturtās personālizstādes nosaukumu „Ieelpa ... izelpa”.

„Mirklis starp ieelpu un izelpu ir ļoti īss, bet tajā norisinās paši svarīgākie procesi dzīvē. Mēs uzņemam dzīvību un atdodam to. Process, ko nepamana , bet tas notiek. Par to arī izstāde - par klātbūtni, ko varam nepamanīt, palaist garām. Par vienīgo, kas mums pieder – tagadnes brīdi, kurā klātesošs ir viss! Dzīvība, Mīlestība, Pilnība. Bezgalība," stāsta Baiba Rēdere.

Šajā izstādē gleznas kopumā ir gaišākos toņos nekā iepriekšējās un Baiba Rēdere apstiprina — viņas dzīve arī kļūst gaišāka.

Anda Leiškalne/Foto: Mārtiņš Ziders

Tēmas