Vaškevičs krīt saldētu vistu kravas dēļ
112
2011. gada 7. februāris, 08:13

Vaškevičs krīt saldētu vistu kravas dēļ

Jauns.lv

Beidzot tas ir noticis. Cilvēks, par kura reputāciju šaubas bija tik sen, aizturēts par kukuļdošanu. Ja līdz šim šaubīgās lietās, kurās bija aizdomas par iespējamu Vaškeviča līdzdalību, figurēja starpnieki, tad šoreiz kontrabandas „apkarotājs” iekritis pēc pilnas programmas – pats ir bijis kukuļdevējs. Vismaz tā uzskata KNAB.

Nauda tikusi dota senam kolēģim Valsts ieņēmumu dienestā – muitas pārvaldes direktoram Tālim Kravalim, lai viņš pievērtu acis uz kontrabandas apkarošanu. Raidījuma „Nekā Personīga” rīcībā ir ziņas, ka Vaškevičs vēlējies sakārtot kādam uzņēmējam Rīgas brīvostā radušās problēmas, taču kā Finanšu ministrijas amatpersonai viņam nebija tādas pilnvaras kādas ir Kravalim.

Lai arī VID pagaidām komentārus nesniedz, ir secināms, ka Kravalis sadarbojies ar KNAB un ievilinājis Vaškeviču korupcijas apkarotāju tīklos.

Kukulis boulinga zālē

Tieši pirms nedēļas, pagājušā svētdienā, kad visa sabiedrības uzmanība bija sakoncentrēta notikumiem Jēkabpilī, kādā boulinga zālē tikās Vladimirs Vaškevičs un Tālis Kravalis. Abi pazīstami jau sen. Gandrīz vienā laikā 80gadu beigās sākuši savu žilbinošo karjeru Valsts ieņēmumu dienestā, sākot strādāt Rīgas muitā.

Krītošu ķegļu fonā arī notika naudas nodošana. Tas šomēnes jau bijis trešais nelegālais Vaškeviča maksājums, ko fiksēja KNAB. Kopējā Vaškeviča dotā summa pārsniedz 50 tūkstošs eiro. To kvalificē kā kukuli lielā apmērā. Par šādu noziegumu draud brīvības atņemšana no 3 trim līdz 8 gadiem.

Vaškeviču konvojē uz tiesu

gallery icon
4

Nākamajā dienā pēc naudas nodošanas Vaškevičs kā jau katru pirmdienu ieradās darbā Finanšu ministrijā. Pieredzējušais kontrabandas apkarotājs sajuta ko nelāgu. Tiesībsargājošās iestādes vēlā pēcpusdienā saņēma Vaškeviča rakstītu iesniegumu, ka pret viņu tiek gatavota provokācija, ar mērķi gāzt no amata vai pat fiziski likvidēt. Uz vakara tikšanos ar advokātiem viņš nepaspēja.

Vaškeviča vadīto „Subaru” Duntes ielā pie advokāta biroja apturēja KNAB. Sekoja kratīšanas darba un dzīves vietās, tika pārmeklēta automašīna. Pārmeklēja arī viņa šķirtās sievas Ināras Vilkastes dzīvokli Jūrmalā, kur operatīvie darbinieki atrada skaidru naudu - vairākus desmitus tūkstošus.

Gribēja izpestīt „Blāzmas” prezidentu

„Nekā Personīga” rīcībā ir ziņas, ka kukuli Vaškevičs varētu būt devis uzņēmēja Vasilija Rožkova interesēs. Viņš nodarbojas ar tranzītkravu organizāciju. Rožkovs ir arī futbola kluba „Blāzma” prezidents, ar futbolu savulaik aizrāvās Vaškevičs.

Avoti vēsta, ka problēma radās ar saldēto vistas gaļu Rožkovam daļēji piederošajam (SIA) „Kravu terminālam” Rīgas brīvostā. Iepriekš bieži īstenota shēma, ka kravu noformē kā tranzītu, piemēram, uz Krieviju, taču to realizē tepat Latvijā. Uzņēmējs gūst ienākumus, bet valstij iet secen nodokļos nenomaksātā nauda. Shēmai ir kāda būtiska atslēga. To nevar īstenot bez labiem sakariem Valsts ieņēmumu dienestā, jo visa dokumentācija iet caur šo iestādi. Iespējams tieši ar šādu mērķi - pievērt acis acīmredzamajai kontrabandai, Vaškevičs vērsās pie sava sena kolēģa muitas pārvaldē Tāļa Kravaļa, lai viņš ar savu ietekmi nekontrolētu nodokļu nomaksu, un nekonstatētu pārkāpumus Rožkova terminālam Kundziņsalā.

Kuluāros izskanējis, ka jau kādu laiku Kravalis cenšas mazināt Vaškeviča ietekmi Valsts ieņēmumu dienestā. Īpaši asa cīņa notiek par to, kam tiks pakļauta Muitas kriminālpārvalde, kura veic svarīgo izmeklēšanas funkciju. Par to cīnās Kravalis, kura dienestam izziņas iespēju nav un Marjans Burijs, kurš Muitas kriminālpārvaldi vada pašlaik. Vaškeviča interesēs būtu, lai izmeklēšana paliek zem Burija.

Aizdomas bija jau sen

Aizdomas par to, ka Vaškevičs, kurš pats ilgstoši vadīja Muitas kriminālpārvaldi nevis apkaro kontrabandu, bet piesedz to, radās jau pirms vairākiem gadiem. Vistuvāk pierādījumiem tiesībsargi nonāca apjomīgākajā degvielas kontrabandas lietā, kur apsūdzētie uzņēmēji atzina, ka par katru nelegālo benzīna litru viņi augstām VID amatpersonām maksāja 5 līdz 7 santīmus. Žurnāliste Ingas Spriņģe atklāja, ka kontrabandistu aprindās bieži pieminētā augstā amatpersona ar segvārdu varētu būt tieši Vaškevičs.

Toreiz pierādījumu, kas liktu uz apsūdzēto sola apsēsties Vaškevičam bija par maz. Viņš turpināja ieņemt augstus amatus VID, mainoties Tautas partijas finanšu ministriem. Arī pēc Jaunā laika finanšu ministra Einars Repše atnākšanas, Vaškevičam atradās svarīgs postenis ministrijā. To neoficiāli saista ar Repšes biznesa partnera baņķiera Valērija Belokoņa labajām attiecībām ar Vaškeviču. Vaškeviča izraisīti savulaik bija tā dēvētie mentu kari, kad KNAB ierosināja lietu par viņa kredītkartēm, bet Finanšu policija atbildēja ar vairākiem procesiem pret KNAB darbiniekiem.

Tagad Vaškevičs no amata atstādināts. Viņa pagātnē bijis viss, arī viņa automašīnas spridzināšana, kurā tikai nejaušības dēļ viņš palika dzīvs. Toreiz to pat salīdzināja ar uzbrukumu valstij. Vaškevičs joprojām sevi sauc par upura jēru, bet visus citus par vilkačiem ar uzplečiem.

Kasjauns.lv., Tv3