Sabiedrība
2011. gada 11. februāris, 13:47

VUGD priekšnieks Pencis nolēmis doties izdienas pensijā

Jauns.lv

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieks ģenerālis Ainars Pencis nolēmis doties izdienas pensijā, aģentūru LETA informēja Iekšlietu ministrijas (IeM) preses pārstāve Gunta Skrebele.

Par savu lēmumu Pencis šodien informējis iekšlietu ministri Lindu Mūrnieci (V).

Mūrniece Penci bija izsaukusi uz ministriju sniegt paskaidrojumus par viņa trešdien paustajiem publiskajiem izteikumiem, komentējot Augstākās tiesas (AT) Senāta lēmumu vienā no 1997.gadā notikušās Talsu traģēdijas lietām. VUGD priekšnieka šonedēļ paustie izteikumi ministrei neesot pieņemami.

Kā ziņots, aģentūra LETA trešdien vērsās pie Penča ar jautājumu, kur viņa vadītais dienests ņems naudu, ko izmaksāt kompensācijā Andrim Zasam, jo AT Senāts nolēmis atstāt spēkā spriedumu, ar kuru no Latvijas valsts VUGD personā piedzīta 100 000 latu kompensācija par ciešanām, kuras Zasam radījusi 1997.gadā notikusī Talsu traģēdija.

Pencis atbildēja, ka dienestam pašam šādu līdzekļu neesot, taču Senāta lēmums, protams, tikšot pildīts, bet nauda - prasīta valdībai no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem. "Tad, kad pie mums atnāks tas tiesas lēmums, mēs vērsīsimies valdībā, un viss, jo es personīgi uzskatu, ka šī ugunsdzēsēju paaudze nekādā gadījumā nav atbildīga par to, kas notika pirms 15-20 gadiem," norādīja VUGD priekšnieks, atgādinot, ka savulaik ugunsdzēsēji paši vākuši naudu, lai palīdzētu Talsu traģēdijā cietušajiem.

"Mums pašiem tādas naudas nav un nebūs. 100 000 latu mēs varētu dabūt, ja aizslēgtu apmēram divus ugunsdzēsēju depo un visus cilvēkus palaistu vaļā," salīdzināja Pencis. Viņš pauda uzskatu, ka prasītāji šajā gadījumā nav rīkojušies korekti, mēģinot "taisīt biznesu" uz traģēdijas rēķina.

"Ja mums būs pašiem jāmaksā, tad mēs likvidēsim ugunsdzēsēju komandas un likvidēsim tās ugunsdzēsēju komandas, kas ir tuvāk tiem prasītājiem, jo kāpēc citiem Latvijas iedzīvotājiem vajadzētu ciest, ja kāds grib nopelnīt," aģentūrai LETA sacīja VUGD priekšnieks, piebilstot, ka valdība jau iepriekš tikusi brīdināta par Talsu traģēdijas tiesvedībām, kuru iznākums var būt neprognozējams.

Kā ziņots, AT Senāts trešdien atstāja spēkā spriedumu, ar kuru no Latvijas valsts VUGD personā piedzīta 100 000 latu kompensācija par 1997.gadā notikušās Talsu traģēdijā radītajām ciešanām.

Kā aģentūru LETA informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja, šis ir pirmais spriedums civilprasībās par morālo kaitējumu saistībā ar Talsu traģēdijas nodarītajām ciešanām, kas ir stājies likumīgā spēkā.

LETA