Titavs: KNAB kriminālprocesos iesaistītie cilvēki tiek morāli iznīcināti bez tiesas un izmeklēšanas
Politika
2011. gada 3. marts, 08:24

Titavs: KNAB kriminālprocesos iesaistītie cilvēki tiek morāli iznīcināti bez tiesas un izmeklēšanas

Jauns.lv

KNAB izmeklētās lietās iesaistītie cilvēki tiek morāli iznīcināti bez tiesas un izmeklēšanas norāda no partijas "Jaunais laiks" izslēgtais Dans Titavs.

Viņš veltījis asu kritiku situācijai tiesībsargājošajās struktūrās un norādot, ka Latvijā korupcijas apkarošana notiek kampaņveidīgi, nevis sistēmiski.

"Patlaban tiesībsargājošās struktūrās un tiesu sistēmā vērojama krīze. (..) Jēkabpils traģiskie notikumi uzrāda sistēmiskus trūkumus drošības struktūrās. Cilvēki, kuriem ir ieroči un vara, izrādās, tiek trenēti tikai fiziski. "Alfas" kaujiniekus neviens nebija audzinājis un izglītojis, tikai trenējis, galu galā izveidojot no viņiem kaujas mašīnas, nevis domājošus kārtības sargus," akcentē Titavs.

Viņš pauž bažas arī par notiekošo KNAB. "Neilgi pēc tam, kad Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa (V) paziņoja, ka savstarpējo konfliktu dēļ vajadzētu atlaist visas trīs KNAB augstākās amatpersonas, parādījās [FM ierēdņa Vladimira] Vaškeviča lieta un tika paziņots par atentāta gatavošanu pret [KNAB vadītāju] Jutu Strīķi, padarot vienu vai otru KNAB vadītāju vai gluži par svēto," situāciju raksturo savulaik ietekmīgais politiķis.

Kā uzsver Titavs, Latvijas iedzīvotāji gavilē gan par "Latvenergo" agrākā vadītāja Kārļa Miķelsona, gan par Vaškeviča aizturēšanu, medijos parādās anonīma KNAB avotu informācija, kā rezultātā aizdomās turamie sabiedrības acīs tiek notiesāti vienā mirklī.

"Bet KNAB un prokuratūras oficiālie avoti klusē kā partizāni, un īstas skaidrības, par ko šie cilvēki aizturēti, nav. Kāpēc īsti tika aizturēts "Latvenergo" šefs, neviens pateikt nevar - sak, kaut kāds nesmukums bija. Šādu cilvēku liktenis nav apskaužams - faktiski tos morāli iznīcina bez tiesas un izmeklēšanas," norāda Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis.

Pēc Titava domām, tiesu sistēmai ir jābūt stingrai un konsekventai, bet tās rīcībai jābūt arī ļoti skaidrai un saprotamai. Ir svarīgi, lai tādas lietas kā, piemēram, kukuļdošana, tiktu izskaustas sistēmiski un profesionāli, nevis kampaņveidīgi.

"Ko pozitīvu sabiedrība saklausīs svaigākajā KNAB atzinumā, ka muitā korupcija esot sistemātiska?" jautā Titavs. "No KNAB gaidu tās izskaušanu, un šim mērķim mēs, nodokļu maksātāji, šo iestādi uzturam. Par apstiprinājumu tam, ka stacijā zaga, zog un zags, man pilnīgi pietiek ar Šveika atziņu."

LETA/Foto: LETA