Titavs: apātija valstī ir graujoša. Prezidentam jābūt spējīgam iedvesmot tautu
Politika
2011. gada 31. marts, 10:48

Titavs: apātija valstī ir graujoša. Prezidentam jābūt spējīgam iedvesmot tautu

Jauns.lv

Nākamajam Valsts prezidentam jābūt neatkarīgam, godīgam, spējīgam iedvesmot tautu, savā slejā žurnālā "Kapitāls" norāda Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis, no partijas "Jaunais laiks" izslēgtais Dans Titavs.

Vērtējot politisko situāciju Latvijā, Titavs uzsver, ka galvenais tuvākā laika notikums ir Valsts prezidenta vēlēšanas un patlaban vērojama izmisīga kandidāta meklēšana.

"Visai nožēlojami, ka jaunie deputāti, kas Saeimā veido 60%, šajā ziņā turpina veco, ierasto muļļāšanos. Ikvienam nopietnam politiskajam spēkam jau pirms vēlēšanām bija jānosauc savs prezidenta kandidāts, lai pilsoņi zinātu, kurš būs "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības vai citas partijas atbalstīts prezidenta kandidāts. Tas būtu tikai godīgi pret vēlētājiem," akcentē Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis.

Savukārt, ja šāds kandidāts ir, bet viņa vārds netiek izpausts, rodas jautājums, kāpēc ir bail atklāt šā cilvēka vārdu.

"Šobrīd valsts priekšgalā vajadzīgs cilvēks, kurš stiprinātu visas varas struktūras, bet prezidentālo īpaši. Tam jābūt neatkarīgam, godīgam, spējīgam iedvesmot tautu. Ar tām pilnvarām, kas ir prezidentam, sabiedrības labā var izdarīt ļoti daudz. Šajā ziņā Vaira Vīķe-Freiberga augstu pacēla latiņu, parādot, cik daudz viens cilvēks spēj paveikt," akcentē Titavs. "Apātija, kas valda valstī, ir graujoša. Šajā situācijā daudz vairāk nekā agrāk Latvijai ir nepieciešams prezidents, ar kuru tauta var lepoties un no kura iedvesmoties."

Kā norāda Latvijas Eksportētāju un investoru kluba valdes loceklis, būs daudzi, kuri negribēs pieļaut atsevišķu kandidātu izvirzīšanu. Līdz ar to jārēķinās, ka gandrīz jebkuru kandidātu pāris mēnešu laikā gan ar preses, gan PR palīdzību var nomelnot tā, ka viņš šim postenim vairs nešķitīs atbilstošs.

"Tomēr, ja pretendentam ir kādi skeleti skapī, labāk to uzzināt pirms prezidenta vēlēšanām, nevis dažas dienas pēc. Valda Zatlera gadījumā tikām pie prezidenta, kas ņēmis pateicības no pacientiem, un tas mūs necēla citu tautu un valstu acīs. Ja tas tiktu uzskatīts par svarīgu faktu jau iepriekš, tad arī politiķiem nāktos atrast citu kandidātu, jo tukša vieta jau nepaliktu," skaidro Titavs.

Viņš prognozē, ka prezidenta izvēlē, tāpat kā daudzos citos jautājumos, izšķiroša loma būs Ventspils mēram Aivaram Lembergam.

"Viņa problēmas ar tiesībsargājošajām institūcijām var radīt vēlmi paglābties no tiesas, izmantojot prezidenta tiesiskās imunitātes statusu. Viņa reitings, par spīti visām tiesas prāvām, sabiedrībā ir labs. Turklāt līdz šim nevienam no Latvijas oligarhiem politiskajā jomā nav bijusi tik liela ietekme. Cīnoties ar trim oligarhiem, esam panākuši, ka divi ir kļuvuši ļoti vāji, bet trešais pieaudzējis spēkus tādā apjomā, kāda savulaik nebija visiem trim kopā, un viens pats spēj atsevišķus jautājumus navigēt sev vēlamā virzienā," Lemberga ietekmi raksturo Titavs.

Kā ziņots, saskaņā ar Valsts prezidenta ievēlēšanas likumu kandidatūras Valsts prezidenta amatam iesniedzamas Saeimas Prezidijam rakstveidā ne agrāk kā 50 dienas un ne vēlāk kā 45 dienas pirms esošā Valsts prezidenta pilnvaru laika beigām. Prezidenta amata kandidāti ir jānosauc no šā gada 19.maija līdz 24.maijam, bet parlamenta Prezidijam no 29.maija līdz 8.jūnijam jāsasauc Saeimas sēde šī jautājuma lemšanai.

Zatleram prezidenta pilnvaru termiņš beigsies 7.jūlijā.

LETA/Foto: LETA