Izmanto bērna dzimšanu, lai izkrāptu vērienīgus pabalstus
Sabiedrība
2011. gada 25. aprīlis, 17:10

Izmanto bērna dzimšanu, lai izkrāptu vērienīgus pabalstus

Jauns.lv

Kādreizējie augsta līmeņa VID darbinieki deviņām personām, tostarp radiniekiem fiktīvi noformējuši slimības pabalstus, ziņo “Nekā personīga”. Pie prāviem paternitātes un bērna kopšanas pabalstiem tikuši LTV ģenerāldirektors Edgars Kots un Latvijas Bankas valdes loceklis Raivo Vanags.

Griestu ieviešana pabalstiem nekādi nav mazinājusi vērienīgas sociālo pabalstu izkrāpšanas, ziņo „Nekā personīga”.

Jauno māmiņu vervētājai – pieci gadi cietumā

Bezdarbniece Natālija (21) bija mātes cerībās, un nejaušās paziņas Jeļenas piedāvājumu tikt pie ātras un lielas naudas pieņēma nevilcinoties. Natāliju noformēja darbā nestrādājošā uzņēmumā ar fantastiski lielu algu uz papīra un pusgadu veica par viņu sociālās iemaksas.

Bērnam piedzimstot, jaunā māmiņa pabalstos saņēma vairāk nekā 7000 latu, no kuriem lielāko daļu atdeva atpakaļ sievietei, kas viņu šai afērā iesaistīja. Kad pēkšņajiem Natālijas milzu ienākumiem uzmanību pievērsa pabalstu maksātājs Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA), atklājās, ka Natālija nav vienīgā Jeļenas savervētā jaunā māmiņa; līdzīgai afērai piekritušas vēl citas.

Pirmās instances tiesa galvenajai organizētājai Jeļenai šogad piesprieda piecu gadu cietumsodu; Natālijai - brīvības atņemšana uz diviem gadiem nosacīti.

Pabalstus izkrāpj bijušie VID darbinieki

Vēl skarbāks sods gaida tos, kuri izmantojot savas valsts darbā iegūtās zināšanas, palīdzējuši šo valsti apkrāpt. Kādreizējie augsta līmeņa VID darbinieki Edgars Cers un Andrejs Dovguško, deviņām personām, tostarp radiniekiem, fiktīvi noformēja slimības pabalstus. Prokurors bijušajām amatpersonām, kuras atzinušās nozieguma izdarīšanā, prasīja naudas sodus, taču Rīgas apgabaltiesa uzskatīja, ka viņiem piecu gadu sods jāizcieš aiz restēm. Spriedums ir pārsūdzēts. Prokurors ir pārliecināts - ja shēmu nebūtu izdevies atklāt, valsts līdzekļu izkrāpšana turpinātos vēl ilgi.

Finanšu policijā stāsta, ka pašlaik biežāk izmanto jau strādājošus uzņēmumus, kur paši valdes locekļi sev var mākslīgi palielināt algu par laiku, kad aprēķina pabalstu. To, vai pabalsts ir uzpūsts vai nav, pamanīt ir krietni grūtāk. Pērn izdevies novērst krāpšanas mēģinājumus un ietaupīt budžetā 400 000 latu. Tomēr ir gadījumi, kad ir aizdomas, bet trūkst pierādījumu, stāsta “Nekā personīga”.

No Valsts Sociālās apdrošināšanas aģentūras ziņojumiem policijai katrs otrais gadījums krāpšanu apstiprina. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinājusi budžetam nodarītos zaudējumus – tas ir pusmiljons latu - un cer tos atgūt caur tiesu.

Bērnu kopj māte, bet pabalstu saņem tēvs

Arvien vairāk tēvu izmanto savas likumā dotās tiesības uz pabalstiem saistībā ar bērna piedzimšanu, lai gan reāli jau bērnu kopj māte. Šo normu plaši izmanto arī amatpersonas, kas saņem lielu algu un ir maksājuši lielus nodokļus. Deklarācijas rāda, ka pie prāviem pabalstiem pērn ticis Latvijas Televīzijas ģenerāldirektors Edgars Kots. Viņam paternitātes un bērna kopšanas pabalstos izmaksāti 10 000 latu. Bet par māmiņu algas rekordistu pērn var droši saukt Latvijas Bankas valdes locekli Raivo Vanagu - viņam aģentūra izmaksājusi vairāk nekā 45 000 latu.

VSAA par bērnu pabalstos izkrāptiem uzskata 523 500 latu. “Nekā personīga” video

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock