Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Kurš uzvarēs prezidenta vēlēšanās?
Politika

Kurš uzvarēs prezidenta vēlēšanās?

Jauns.lv

Ceturtdien Saeima lems par Valsts prezidentu un uzvarētājam nepieciešama vismaz 51 deputāta balss. Gan Valda Zatlera, gan Andra Bērziņa izredzes atkarīgas no „Saskaņas centra”.

Kurš uzvarēs prezidenta vēlēšanās?...

Ir pilnīgi skaidrs, ka Zaļo un Zemnieku savienības deputāti balsos par savu kandidātu Andri Bērziņu – tātad 22 balsis ir viņam garantētas. Zatleram skaidru atbalstu ir paudusi „Vienotība” (33 deputātu balsis) un „Visu Latvijai!”–”Tēvzemei un Brīvībai”/LNNK ar septiņām balsīm.

Lai izkontrolētu savējos, „Vienotības” frakcijā pat grasās izdalīt vienādas krāsas pildspalvas, kas gan neļaus pieķert konkrētu deputātu, ja kāds nobalso „nepareizi”. Rakstāmrīkus sagādāšot uzticams cilvēks, un krāsu turēšot noslēpumā līdz pēdējam brīdim.

„Par labu Latviju” astoņi deputāti iepriekš kopā ar „Vienotību” izvirzīja prezidenta amatam Zatleru – retā reize, kad valdošā koalīcija un opozīcija ir vienisprātis. Pēc Saeimas atlaišanas „lablatvieši” savas domas mainīja, viņu frakcijā būs brīvais balsojums. Ainārs Šlesers balsos par Bērziņu, taču atbalsta Zatleru kā nākamo premjeru. Visticamāk, arī pārējie „lablatvieši” tagad vēlēs par Bērziņu.

Arī „Saskaņas centra” frakcijai (29 deputāti) būs brīvais balsojums, viņi vienojušies, ka pēc balsojuma savu izvēli publiski neatklās, bet par to informēs tikai kolēģus. Tomēr jau trešdien par labu Zatleram izteicās Jānis Ādamsons, Vitālijs Orlovs, Aleksejs Burunovs un Valentīns Grigorjevs. Valērijs Agešins izlemšot pirms balsojuma, aicina padomāt par abiem kandidātiem, bet vairāk par Zatleru.

Savukārt Bērziņa piekritēji ir Sergejs Dolgopolovs, Jānis Tutins, Boriss Cilevičs, Ivans Klementjevs un Ņikita Ņikiforovs. Par pašreizējo prezidentu noteikti nebalsos Sergejs Mirskis, kurš pat izvērsa plašu argumentāciju pret Zatleru.

Zatlera piekritējiem „Saskaņas centrā” ir cerība, ka līdz ar Saeimas atlaišanu viņi varētu iekļūt nākamajā valdībā. Viens no Bērziņa mīnusiem, pēc deputāta Orlova vārdiem, ir viņa ap 4500 latu lielā pensija – balsojot par šo kandidātu, „Saskaņas centrs” varot zaudēt pensionāru atbalstu.

Saeimā ir arī viens pie frakcijām nepiederošs deputāts – Visvaldis Lācis. Viņš vēl pirms Saeimas atlaišanas paziņoja, ka par Zatleru nebalsos – Lāci neapmierina prezidenta nostāja nacionāli politiskajos jautājumos. Tiesa, arī Bērziņš visdrīzāk Lāča balsi nedabūs.

Tātad šobrīd var visumā droši rēķināt, ka Zatlera pusē ir 44, varbūt 45 deputāti. Par Bērziņu varētu balsot 36 deputāti. Prezidenta ievēlēšanai nepieciešama 51 deputāta balss, tuvāk šai barjerai ir Zatlers, rezultātu izšķirs seši vai septiņi „Saskaņas centra” pārstāvji, ja viņi nosvērsies pašreizējā prezidenta pusē.

Tiešraide no saeimas:

Māris Puķītis/Ilmārs Znotiņš/AFP