1dienas
19stundas
36minūtes
18sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. jūnijā
Sabiedrība

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 11. un 12. jūnijā

Jauns.lv

Svētdien svinēsim Vasarsvētkus! Tādēļ jādodas ārā pie dabas – vasarā. Vasarsvētkus varēsim lustīgi svinēt gan Turaidas muižā, gan Bīriņu pilī. Savukārt Daugavpils svinēs savu dzimšanas dienu.

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīv...

Domājams vērienīgi un skaļi būs Baltijas Motociklistu salidojums, kas sestdien notiks Jēkabpilī. Līgo svētkus īsti kurzemnieciskās lustēs varēsim sākt sagaidīt Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Uz Siguldu aicināti visi teātrmīļi, bet tie, kas vēlas no vasaras paglābties vēsā pagrabā, to varēs izdarīt aplūkojot visnotaļ skandalozo Kristiana Brektes izstādi Rātslaukuma pazemē – Rīgas mākslas telpā.

1. Daugavpils svin 736. dzimšanas dienu

Daugavpils šajās dienās svin savu 736. dzimšanas dienu. Latvijas otrajā lielākajā pilsētā notiek svētki „Mana pils Daugavpils!”

Šī gada svētki ir veltīti pilsētas jaunatnei un bērniem. Sestdien, 11.jūnijā, pilsētā muzicēs, dziedās, dejos, sportos, gleznos, radīs, rādīs, uguņos, improvizēs un priecēs daugavpiliešus un pilsētas viesus jauniešu radošie kolektīvi, bet svētdien, ar vēl lielāku degsmi pilsētas svētku rotaļā iesaistīsies bērni.

11. jūnijā – Jaunatnes dienā notiks:

* no pulksten 11.00 līdz 16.00 uz skatuves pie Ledus halles - ielu kultūru festivāls „Urbanstyle 2011”

* no pulksten 11.30 līdz 20.00 pie Dubrovina pieminekļa - mākslas, dzejas un mūzikas performances;

* no pulksten 12.00 Vienības laukumā - radošo kolektīvu koncerti;

* no pulksten 12.00 līdz 18.00 Rīgas ielas Skulptūrdārzā - Amatnieku tirdziņš un izklaides pasākumi;

* no pulksten 12.00 līdz 18.00 Dubrovina parkā – svētku tirgus;

* pulksten 14.00 - svētku gājiens: Stacija – Vienības laukums;

* no pulksten 14.00 līdz 19.00 pie Daugavpils Olimpiskā centra -  spēkavīru Latvijas čempionāta sacensību „Strong man” posms;

* pulksten 15.00 Vienības laukumā - svētku atklāšanas ceremonija;

* pulksten 16.00 Vienības laukumā - grupas „Triānas Parks” koncerts;

* pulksten 17.00 uz skatuves pie Ledus halles - Daugavpils jauniešu rokgrupu koncerts;

* pulksten 17.30 Vienības laukumā - jauno estrādes mākslinieku koncerts „Dinaburgas zvaigznes” (viesmākslinieki: Olga Pīrāga, duets „Stars”, Tatjana un Jurijs Saksaganski u.c.);

* pulksten 21.00 Vienības laukumā -  Krievijas estrādes grupas „Premier-ministr” koncerts;

* pulksten 23.00 Daugavmalā - svētku uguņošana;

* no pulksten 24.00 līdz 5.00 Olimpiskajā centrā - Nakts diskotēka.

12. jūnijā – Bērnu dienā notiks:

* no pulksten 11.00 līdz 19.00 Dubrovina parkā – Svētku tirgus;

* pulksten 12.00 Daugavpils svētā Pētera katoļu baznīcā - svētku dievkalpojums „Veltījums pilsētai”;

* no pulksten 12.00 līdz 19.15 pie Dubrovina pieminekļa - Bērnu teātru parāde;

* no pulksten 12.00 līdz 20.00 Vienības laukumā – bērnu un jauniešu radošo kolektīvu koncerti;

* no pulksten 12.00 līdz 19.00 uz skatuves Rīgas un Viestura ielas krustojumā - radošo kolektīvu koncerti

* pulksten 20.00 Vienības laukumā - Pilsētas svētku noslēgums

Protams šajās dienās Daugavpilī notiks vēl daudzi interesanti un aizraujoši pasākumi. Meklējiet Daugavpilī!

Sīkāk internetā: www.daugavpils.lv.

Jēkabpilī sestdienu, 11. jūnijā norisinās 5. Baltijas Motociklistu salidojums, kurā sabrauks simtiem „moču” un tūkstošiem apmeklētāju.
Jēkabpilī sestdienu, 11. jūnijā norisinās 5. Baltijas Motociklistu salidojums, kurā sabrauks simtiem „moču” un tūkstošiem apmeklētāju.

Sestdien, 11.jūnijā Jēkabpilī norisināsies piektais Baltijas Motociklistu salidojums, kurā būs iespēja aplūkot turpat 600 dažādus motociklus, vērot riepu „svilināšanu”, ielu vingrotāju šovu un piedalīties dažādās atrakcijās.

Motociklistu salidojums Jēkabpilī pēc četru gadu pārtraukumu atkal vienkopus pulcēs moto fanus no visas Baltijas. Kā uzsver pasākuma organizatori - motoklubs „MC Brīvības Gari”, šie ir svētki gan motociklu īpašniekiem, gan apmeklētājiem, jo padomāts par daudzveidīgu izklaides programmu. Visas dienas garumā Jēkabpilī, pie Krustpils brīvdabas estrādes notiks dažādas atrakcijas ar motocikliem, no kuriem pati „skaļākā” solās būs riepu „svilināšana”, jeb aizmugurējā rata griešana tik ilgi, līdz parādās dūmi un dzirksteles.

Ar vērienīgu šovu klātesošos sola pārsteigt „Latvijas Zelta talantu” uzvarētāji - ielu vingrošanas sporta biedrība, kas ne tikai rādīs ielu vingrošanas paraugdemonstrējumus, bet arī iesaistīs savās aktivitātēs apmeklētājus. Pašiem mazākajiem pasākuma dalībniekiem būs iespēja piedalīties bērnu atrakcijās un pat izvizināties uz īsta moča. Vizināšana notiks pa speciāli noasfaltētu celiņu ar ātrumu, kas nepārsniedz 30km/h. Īpaši krāšņa solās būt vakara programma, kad ar saviem muzikālajiem priekšnesumiem Krustpils brīvdabas estrādi „uzspridzinās” LieneCandy, Linga, Ivo Fomins un grupa „Age Of Stones”.

Vairākkārtējs Baltijas Motociklistu salidojuma dalībnieks Gvido Linga pauž prieku par šī notikuma atdzimšanu, uzsverot, ka šis ir viens no retajiem moto pasākumiem, kur motobraucēji atpūšas kopā ar apmeklētājiem. „Motociklistu salidojums ir pasākums ar īpašu auru, kurā visus vieno interese par motocikliem. Te ikviens ir savējais neatkarīgi no tā vai esi motocikla īpašnieks vai vienkārši interesents, tāpēc šis pasākums allaž pulcējis kopā ļoti lielu apmeklētāju skaitu.”

Lai pasākuma dalībniekiem un viesiem nebūtu jāuztraucas par guļvietām, pie Krustpils brīvdabas estrādes paredzēta speciāla vieta telšu pilsētiņai, kur ikviens varēs pārnakšņot līdzpaņemtās teltīs.

Pasākuma programma:

* pulksten 13.00 - dalībnieku pulcēšanās pie tirdzniecības centra „Sala” (Rīgas iela 213);

* pulksten 14.00 - parādes brauciens (t/c „Sala” - tilts - Kenaparks - Jēkabpils valsts ģimnāzija - vecpilsētas laukums - Bebru mikrorajons - tilts - Krustpils brīvdabas estrāde);

* pulksten 15.00 - dienas programmas Krustpils brīvdabas estrādē (ielu vingrotāju šovs, bērnu vizināšana, atrakcijas ar un bez motocikliem riepu svilināšana būrī);

* pulksten 21.00 - vakara programma, kurā piedalās grupa „Age Of Stones”, Ivo Fomins,  LieneCandy un Linga, kā arī DJ Jānis Balodis un Go Go dejotājas.

Dalības maksa par motociklu (attiecas uz abiem pasažieriem) - Ls5.

Ieeja uz dienas un vakara programmu - Ls 3 (bērniem līdz 12 gadiem - bez maksas).

Arī „Suitu sievas” Kurzemes dienā Brīvdabas muzejā visus aicinās gatavoties pamatīgai līgošanai.
Arī „Suitu sievas” Kurzemes dienā Brīvdabas muzejā visus aicinās gatavoties pamatīgai līgošanai.

Svētdien, 12. jūnijā no pulksten 12.00 līdz 17.00  Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā notiks jau trešā „Novadu diena Rīgā”. Tā būs veltīta Kurzemei un tematiski iecerēta kā Jāņu ielīgošana.

Svētdien muzejā skanēs pavasara laika un Jāņu melodijas, tiks siets Jāņu siers, ko turpat Jāņu mātes un tēva pagalmā (Kurzemes sētā) varēs nogaršot. Pasākuma apmeklētāji varēs mācīties pīt ziedu vainagus, iepazīties ar īpašajām Kurzemes Jāņu zālēm un iemācīties kādu jaunu Jāņu melodiju.

Pasākumā piedalīsies 25 izcilākās Kurzemes folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi, aicinot rīdziniekus priekšnesumos klātienē baudīt Lejaskurzemes krāšņo daudzbalsību, suitu raksturīgo vilkšanu un apdziedāšanu, Ventiņu sulīgo izrunu un Ziemeļkurzemes lībisko pašcieņas pilno atturīgumu.

Kurzemes dienas apmeklētāji varēs aplūkot gan Alsungas sievu austos brunčus, gan noklausīties Ventiņu labāko stāstnieku stāstītos atgadījumus „iz dzīves”. Aizputes tradīciju centrs „Serde” uz Rīgu vedīs savas zāļu tējas un receptes, savukārt, rucavnieces lielīsies ar saviem košajiem cimdu rakstiem.

Sklandu rauši, lielie Rucavas maizes krāsnīs ceptie rupjmaizes kukuļi un citi kurzemnieku gardumi priecēs gan degustētājus, gan pircējus.

Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv .

4. Dailes teātra diena Siguldā

Sestdien, 11. jūnijā Dailes teātris, turpinot tradīciju, viesosies Siguldā, aicinot uz Dailes teātra dienu Siguldā, kurā teātris piedāvās sezonas laikā vislabāk novērtēto, pieprasītāko, jaunāko un arī eksperimentālo:

* Dailes teātra diena sāksies ar Valmieras Drāmas teātra viesizrādi. Pulksten 12.00 Siguldas kultūras namā varēs noskatīties Henriha Ibsena „Dr. Stokmani” – kādas idejas hroniku, ko iestudējis Felikss Deičs. Lugas darbība norisinās nelielā, plaukstošā kūrortpilsētā, kas slavena ar savu ūdens dziednīcu. Dziednīcas galvenais ārsts doktors Tomass Stokmanis (Tālivaldis Lasmanis) atklāj, ka kūrorta viesu veselība ir apdraudēta. Nedomājot par savu un ģimenes labklājību, viņš metas cīņā… ar paša brāli, pilsētiņas mēru Pēteri Stokmani (Agris Māsēns);

* pulksten 14.00 Siguldas kultūras nama studijā „Cosmo” būs iespēja redzēt Lauras Grozas iestudēto telšu pilsētiņas drāmu „Brīvības 36”;

* no pulksten 14.00 līdz 18.00 Baltajā pilī pasākumā „Arnoldam Liniņam – 80” tiks pieminēts izcilais Dailes teātra režisors. Pasākums tapis sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju un pedagogiem. Tas risināsies trīs telpās - „Balss telpa. Arnolds Liniņš runā”, „Skatuves telpā. Arnolds Liniņš režisē” un „Viesistabā”;

* pulksten 14.00 Siguldas kultūras nama kinozālē būs iespēja noskatīties Laimas Žurginas sakārtoto programmu - kinožurnālus par Dailes teātri;

* pulksten 16.00 Siguldas kultūras nama kinozālē tiks rādītas seriāla „Latvijas teātra vēsture. Dailes teātris” sērijas, aptverot laika posmu no 1978. līdz 2010. gadam;

* pulksten 18.00 Siguldas kultūras namā tiks rādīts Aleksandra Vampilova lugas „Atvadas jūnijā” iestudējums;

* pulksten 18.00 koncertzālē „Baltais Flīģelis” sveiks šī pavasara jubilāru Jāni Paukštello viņa svētku reizei īpaši sagatavotajā programmā „Tintē, bet balts”;

* pulksten 21.00 Siguldas pilsdrupu estrādē izrādīs 2010. gadā Latvijas teātros visvairāk skatīto izrādi – Dž. Dž. Džilindžera iestudēto komēdiju „Ja mana sieva uzzinās...”.

Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv .

Sestdien Siguldas pilsdrupu estrādē varēs redzēt pagājušajā gadā skatītāju visiemīļotāko lugu „Ja mana sieva uzzinās…”:

5. Vasarsvētki Turaidas muižā

Tie, kuri pēc Dailes teātra dienas Siguldā paliks vēl Latvijas Šveices pusē, svētdien, 12. jūnijā ir aicināti Turaidas muižas centru, kur tiks svinēti Vasarsvētki.

Vasarsvētki līdzās Ziemassvētkiem un Lieldienām ieņem īpaši svarīgu vietu. Tos sauc arī par Svētā Gara atnākšanas dienu, bet tautā tos iecienījuši svinēt arī, pušķojot mājas ar bērzu meijām un braucot ciemoties un baudot kultūras pasākumus.

Turaidas muižas vidē, jau no dabas izpušķotā un ziedošā, Vasarsvētkos notiks brīvdabas koncerti un zaļumballes stunda, būs iespēja vērot Krimuldas amatierteātra lustīgo tautas izrādi „Īsa pamācība mīlēšanā”, kā arī kopīgi gatavot un baudīt, no Turaidas dīķiem pašu izzvejoto zivju zupu un vitamīniem bagāto uz ugunskura vārīto rabarberu zapti. Kā jau Vasarsvētkos, notiks arī svētkiem veltīts dievkalpojums Turaidas baznīcā, pēc tā savos atmiņu stāstos par Vasarsvētku svinēšanas tradīcijām dalīsies vietējie iedzīvotāji. Sekojot senajām tradīcijām, būs arī amatnieku bazārs un loterija. Bērniem paredzētas ripas sišanas sacensības un citas aktīvas izklaides.

Svētku programma:

* pulksten 11.00 - Vasarsvētku dievkalpojums Turaidas baznīcā;

* no pulksten 12.30 līdz 18.00 -  amatnieku izrīcības, bazārs un svētku loterija, pankūku cepšana, rabarberu zaptes vārīšana, zivju zupas baudīšana;

* pulksten 13.00 – Hāgenskalna muzikantu koncerts pie muižas pārvaldnieka jaunās dzīvojamās mājas;

* pulksten 14.00 - Krimuldas amatierteātra izrāde „Īsa pamācība mīlēšanā”;

* pulksten 15.30 - pēcpusdienas zaļumballes stunda;

* pulksten 17.00 – mākslu skolas „Baltais Flīģelis” rīkotais koncerts un performance „Latviskais piesitiens”.

Sīkāk internetā: www.turaida-muzejs.lv.

6. Šlāgervasara Bīriņu pilī

Arī šogad tradicionāli Vasarsvētki šlāgerskaņās tiks svinēti Bīriņu pilī - ar koncertiem, izstādēm, amatnieku tirdziņu un citām aktivitātēm. Kādu mirkli varēs veltīt svētbrīdim, kādu mirkli gleznām, mūzikai, dejām, kādu - amatnieku tirdziņam, kādu – plaukstošajam parkam...

Vasarsvētku svinības Bīriņu pilī sāksies svētdien, 12. jūnijā pulksten 13.00 ar svētbrīdī, bet to kulminācija būs Lielais Šlāgerkoncerts ar 20 populārākajiem šlāgerdziesmu izpildītājiem kā katru gadu četru stundu garumā.

Programma:

* pulksten 13.00 - atklāšanas svētbrīdis kopā ar mācītāju Ivaru Jēkabsonu un Sējas novada jaukto kori „Sēja”;

* pulksten 14.00 - Pils zālē ekskluzīvs Latvijas Nacionālās operas baritona Armanda Siliņa koncerts un mākslinieces Vēsmas Vītolas gleznu izstāde „Septiņu dienu eņģeļi”;

* pulksten 15.00 - Lielais Šlāgerkoncerts. Piedalās: „Apvedceļš”, Aigariņš, Ēriks Gruzniņš, „Klaidonis”, „Lauku muzikanti”, Viktors Tilčiks, „Flora”, „Zeļļi”, Kaspars Antess, „Zvaigžņu lietus”, „Tērvete”, „Tālbraucēji”, Dobeles zemessargi, „Mūzikas kolekcija”, „Novadnieki”, „Kantoris 04”, „Kreisais pagrieziens”, „Linita”, Uģis Miezītis, „Monvīds”, „Jūrkant” u.c.

Koncerta starplaikos uzstāsies Krimuldas vidējās paaudzes deju grupa „Dzirnakmeņi”.

Paralēli darbosies atrakcijas, izjādes, amatnieku tirdziņš, kafejnīcas un Pils restorāns.

Biļetes pasākuma dienā: Ls 5 - pamatprogramma; Ls 3 - pensionāriem; Ls 1 - bērniem no 7 līdz 14 gadiem; Ls 10 - ar Armanda Siliņa koncertu.

Sīkāk internetā: www.birinupils.lv .

„Lauku muzikanti” Vasarsvētkos Bīriņu pilī:
Skandalozais mākslinieks Kristians Brekte Rīgas mākslas telpā izstādījis patērētājsabiedrības trofejas savā skatījumā.
Skandalozais mākslinieks Kristians Brekte Rīgas mākslas telpā izstādījis patērētājsabiedrības trofejas savā skatījumā.

7. Kristiana Brektes solo trofejas Rīgas mākslas telpā

Rīgas pilsētas izstāžu zāles „Rīgas mākslas telpa” (Vecrīgā, Kungu ielā 3, zem Rātslaukuma) ir apskatāma skandalozā latviešu mākslinieka Kristiana Brektes solo izstāde „Trofejas”. Savā personālizstādē mākslinieks apcerēs patērētājsabiedrības trofejas salīdzinājumā ar 16. gadsimta mākslinieku klusajām dabām.

„Skandalozais Kristians Brekte kaitina tieši ar to, ka uzkrītoši spožā un virtuozā formā, vieglu roku radītā amata meistarībā, spēj pastāstīt stulbākos stāstus. Tomēr ir pārsteidzoši, ka vienā banālā kaujinieciskā vārdā „trofeja”, izrādās, ieliekams teju viss „normālam cilvēkam normālai dzīvei” svarīgais – no zīmes, kas rāda individuālus panākumus, sasniegumus un uzvaras, līdz korporatīvām klišejām, kas apliecina, ka tu „māki dzīvot”.

Ikviena trofeja – lietas, par kurām maksājam, lai lepotos, fotogrāfijas, kuras inscenējam un pēc tam krājam, attiecības, kuras programmējam kā sociālo standartu ķīlas – ir vērtīgs eksponāts ar augstu muzejisku vērtību.

Kristians Brekte līdzīgi kā daudzi mūsdienu mākslinieki strādā, nerēķinoties ar tradīcijām. Tomēr mākslas vēsture klusi dara savu darbu un savā jaunajā personālizstādē „Trofejas” Kristians Brekte vienlaikus ir kopā ar 500 gadus senu vēsturi un mūsdienīgām vīzijām,” stāsta izstādes kuratore Inga Šteimane.

Ideja izstādei radusies saskaroties ar  tieksmēm, kuras valda pār mūsdienu sabiedrību. „Cilvēks ir piemirsis, ka dzīvi beidzam 2x0,5 m lielā kastē, kurā vienīgais, ko varam paņemt līdzi ir tikai tas, ko mūža laikā esam uzkrājuši sevī nevis dārgais džips vai Džeka La Leina virtuves kombains. Sacenšanās un tieksme būt pārākam par apkārtējiem visdažādākajās jomās mani ir novedusi līdz idejai – kā gan izskatītos mūsdienu trofeju atspoguļojums, ja to salīdzinātu ar 16.gadsimata mākslinieku gleznojumiem, kuros tika atainoti medījumi jeb trofejas,” šādi izstādes ideju raksturo autors Kristians Brekte.

Sīkāk internetā: http://www.artspace.riga.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA