Politika
2011. gada 14. augusts, 01:15

Finanšu ministrija sagatavojusi priekšlikumus inflācijas mazināšanai

Jauns.lv

Finanšu ministrija (FM) ir sagatavojusi ziņojumu un sākotnējos priekšlikumus inflācijas mazināšanai, kuri iesniegti premjeram Valdim Dombrovskim (V), intervijā sacīja FM valsts sekretāre Sanita Bajāre.

Dombrovskim tad arī tagad jālemj par tālāko rīcību un dokumenta publiskošanu.

Bajāre apstiprināja, ka starp iespējamiem inflācijas mazināšanas pasākumiem var aplūkot atalgojuma fonda iesaldēšanu valsts pārvaldē strādājošajiem, jaunu nodokļu nepalielināšanu, pensiju neindeksēšanu.

Pagaidām plašākai publikai nepieejamajā ziņojumā esot gan īstermiņa, gan ilgtermiņa pasākumi, kurus piedāvāts izvērtēt jau 2012.gada valsts budžeta kontekstā.

Finanšu ministrijas prognozes liecinot, ka Latvijai ir pa spēkam izpildīt eiro ieviešanai nepieciešamos inflācijas kritērijus, tomēr lielākās bažas radot grūti prognozējamā pasaules ekonomikas attīstība un izejvielu cenas.

"Mēs varam uzbūvēt budžetu, veikt konsolidāciju, Saeima to pieņemt ar deficītu vai pārpalikumu, bet vienalga tas būs mūsu radīts produkts. Kādu mēs viņu izveidojam, kādu politiķi pieņems, tāds budžets būs. Savukārt inflācijā ir no mūsu gribas un darbības neatkarīgie faktori, piemēram, importa resursu cena," sacīja Bajāre.

Viņa norādīja, ka pēc pēdējā nodokļu paaugstinājuma maijā sekoja inflācijas pacēlums, bet patlaban esot redzams, ka inflācijas rādītāji samazinās. Ja trešdaļu no inflācijas veidojis nodokļu palielinājums, tad vēl vienu trešdaļu veidojot tieši resursu cenas.

"Inflācijas spiediens ir uz leju. Mūsu prognozes liecina, ka ir visas iespējas brīdī, kad mūs 2013.gada pavasarī vērtēs, nodrošināt atbilstošus Māstrihtas kritērijus. Bet ir ļoti grūti ietekmēt, kas tajā brīdī notiks ar pasaules naftas cenām," norādīja Bajāre.

Lai nodrošinātu savlaicīgu cenu stabilitātes plānošanu, Ministru prezidents Valdis Dombrovskis jūnijā uzdeva Finanšu ministrijai izveidot speciālistu darba grupu, kuras uzdevums būs izvērtēt priekšlikumus inflācijas samazināšanai.

Dombrovskis jau vairākkārt ir norādījis, ka inflācijas ierobežošana būs viens no svarīgākajiem izaicinājumiem, Latvijai pārvarot finanšu krīzes sekas, un ar pieaugošām inflācijas tendencēm pašlaik saskaras visas Eiropas Savienības dalībvalstis.

LETA