Kultūra
2011. gada 29. augusts, 16:01

Ceturtdien Kalnciema kvartālā rādīs "Putnu operu"

Jauns.lv

Par godu rudens sezonas sākumam un Zinību dienai ceturtdien, 1.septembrī, Kalnciema kvartālā gaidāms Latvijas Nacionālās operas iestudējuma "Putnu opera" brīvdabas kino seanss, informē Kalnciema kvartāla projektu vadītāja Una Meiberga.

Seanss labvēlīgu laikapstākļu gadījumā iecerēts vēl nebijušā formātā kā opera apvienojumā ar pikniku. Ciemos būs ieradušies arī paši krāšņie putni, būs ledenes, bez kurām neviena izrāde nevar būt pilnīga, un iespējas pārģērbties ekstravagantos tērpos un parūkās.

"Putnu operas" demonstrēšana ir sākums Latvijas Nacionālās operas sadarbībai ar Kalnciema kvartālu.

Māras Zālītes librets "Putnu operai" tapis 1997.gadā, un tas veidots, izmantojot Hjū Loftinga pazīstamo grāmatu motīvus un varoņus. Operas pirmizrāde notika 2000.gada 22.decembrī. Iestudējuma muzikālais vadītājs un diriģents ir Andris Veismanis, režisore - Baņuta Rubesa, scenogrāfe - Kristīne Jurjāne, kostīmu māksliniece - Ieva Jurjāne, horeogrāfe - Elita Bukovska.

"Putnu opera" ir pirmais bērnu operas DVD ieraksts Baltijā. Izrādi filmēja studija "Locomative", DVD ieraksta režisors ir Dāvis Sīmanis juniors. Filmēšana notika ar četrām kamerām bez skatītāju klātbūtnes. Tas nodrošināja iespēju apstādināt izrādes gaitu, lai vajadzības gadījumā pārfilmētu vai pārskaņotu kādu no operas ainām.

Operā Doktora Dūlitla lomu atveido Viesturs Jansons un Nauris Puntulis, cūciņa Gebgeba ir Andžella Goba un Ilona Bagele, suns Džips ir Juris Ādamsons un Imants Erdmans, papagailis Polinēzija ir Kristīne Zadovska un Baiba Berķe, kanārijputniņu Pipinellu atveido Inga Šļubovska, Evita Zālīte un Kristīne Gailīte, kanārijputniņš Cīps ir Andris Lapiņš, Andris Ludvigs un Guntars Ruņģis.

Nekaunīgā zvirbulēna tēlā iejuties Ikars Samardžijevs un Andris Kipļuks, Dorntona kungu atveido Romāns Poļisadovs un Krišjānis Norvelis, āpsi spēlē Jānis Apeinis, Armands Siliņš, Raimonds Bramanis, putnu tirgonis ir Kārlis Saržants un Rihards Mačanovskis, bet Mazā sikspārņa lomā ir Rihards Lapiņš un Kārlis Prikulis.

"Putnu opera" Kalnciema kvartālā sāksies plkst.20.30, taču jau no plkst.16 Kalnciema kvartāla apmeklētājiem būs pieejams zemnieku un amatnieku tirdziņš.

LETA