Politika
2012. gada 12. marts, 22:12

"Vienotība" nerosina Repši un Jaunupu pamest partiju

Jauns.lv

"Vienotība" neaicinās pamest partijas rindas tās biedrus Einaru Repši un Edgaru Jaunupu, kuru jaunizveidotā biedrība "Latvijas attīstībai" laika gaitā varētu izveidot jaunu politisku spēku.

"Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa pirmdien žurnālistiem sacīja, ka partijas valde pagaidām neredz iemeslus šo politiķu izslēgšanai no "Vienotības", jo biedrības aktīvistu paziņojumi par jauna valsts attīstības plāna izstrādi neesot iemesls viņu izslēgšanai. Tāpat, kamēr biedrības "Latvijas attīstībai" pārstāvji nav paziņojuši par jaunas partijas dibināšanu, viņu atrašanās "Vienotības" biedru rindās nav pretrunā ar partiju likumu.

""Vienotība" strādā pie sava attīstības plāna realizācijas, tā nāca uz 11.Saeimas ārkārtas vēlēšanām ar savu attīstības programmu. (..) Pašlaik ir rīcībspējīga valdība, ir rīcībspējīga partija. Ir aizgājis sīkpartiju laiks. Ja kāds vēlas atgriezties pie sīkpartijām, pie politiskās nišas partijām, tā jau ir vēsture, un, manuprāt, "Vienotība" skatās nākotnē," teica Āboltiņa.

"Aicinājumam izslēgt no partijas būtu jābūt kādam iemeslam. Tas, ka grib veicināt Latvijas izaugsmi, nevarētu būt tas iemesls, kāpēc valde lemtu par izslēgšanu no partijas," uzsvēra "Vienotības" vadītāja un piebilda – Repše ir informējis par savas biedrības dibināšanu, taču konkrētu ideju plāns nav ticis piedāvāts.

Viņa arī norādīja – ja tiek runāts par jaunas partijas dibināšanu, tad tas katrā ziņā būtu pretrunā ar partiju likumu – iespēja atrasties divās organizācijās.

Āboltiņa arī pauda neizpratni par Repšes, kuram ir gan "Vienotības" vadības, gan premjera uzticība, izteikumiem par nepieciešamību izstrādāt jaunu nacionālās attīstības programmu, kamēr pašlaik jau norit darbs pie attīstības plāna izstrādes. Turklāt šā plāna izstrādē savulaik iesaistījies arī Repše.

Uz jautājumu, vai Repšes aiziešana no "Vienotības" būtu partijai liels zaudējums, Āboltiņa atbildēja, ka viņš savulaik izveidojis politisko spēku, kas pašlaik ir "Vienotības" pamatā, taču tas, kādi ir Repšes jaundibinātās biedrības mērķi, jāizskaidro viņiem pašiem.

Āboltiņa arī piebilda – jaunās biedrības izveidei, viņasprāt, ir pievērsta pārāk liela uzmanība un vairāk jārunā par to, ko reāli izdarīt valsts attīstībai.

Iepriekš vairāki atsevišķi "Vienotības" Saeimas deputāti vēlējās rosināt partijas ārkārtas valdes sēdi, jo jaundibinātās biedrības veidotāji nepārprotami norādījuši, ka viņi plāno ar laiku veidot jaunu partiju. Tomēr, "Vienotības" vadītājai Saeimas spīkerei Solvitai Āboltiņai esot komandējumā Japānā, ārkārtas sēdi nesasauca.

"Vienotības" valdes loceklis Dzintars Zaķis iepriekš norādījis, ka "šis jautājums koleģiāli jārisina, jo nevar cilvēks vienlaicīgi būt divās partijās, pat ja tā otra nav izveidota". Partija cer sagaidīt "atbilstošu rīcību no viņiem pašiem", piebilda Zaķis. Pēc viņa vārdiem - "ja kāds dzīvo ar Anniņu, bet bērnu vēlas no Lāsmiņas, tad tas nedara godu nevienai no iesaistītajām pusēm," Zaķi iepriekš citēja laikraksts "Diena".

Arī labklājības ministre Ilze Viņķele uzskata – ja šie biedri nespēj ietekmēt politiskās norises kā "Vienotības" biedri, "tad cienīgi būtu atvadīties no "Vienotības"".

Pirms nepilnām divām nedēļām tika pavēstīts par biedrības "Latvijas attīstībai" izveidi, kuras dibinātāju vidū bez Repšes, Olafa Berķa un Valērija Belokoņa ir arī "Vienotības" biedrs Rīgas domes deputāts Jaunups, no "Jaunā laika" izslēgtais Repšes līdzgaitnieks Dans Titavs, miljonāri Donāts Vaitaitis un Uldis Mierkalns, "Vienotības" priekšvēlēšanu kampaņas veidotājs Ainārs Ščipčinskis un aģentūras LETA valdes priekšsēdētāja vietnieks Agris Strautnieks, kā arī tiesību eksperte, bijusī Repšes padomniece Baiba Fromane.

LETA